Vad är det … Chief Agile Officer?

Namn: Dirk Jäger

Position: Chief Agile Officer

Företag: Shopmaker

Ålder: 42

Vad gör du?

Detta är en lika legitim och välkommen fråga. För som CAO idag är jag fortfarande en mycket exotisk fågel. Jag överväger och styr framstegen på det smidiga sättet att arbeta ur ett ledningsperspektiv och därmed också från en viss höjd. Det hjälper mycket ibland. Fråga Astro-Alex på ISS …

Konkreta frågor, som berör mig med den smidiga omvandlingen, låter dock långt mindre lyftade än vad hela den tekniska terminologin låter sig anta. Jag initierar smidiga metoder med och med våra team som syftar till att göra det till kollegors sinne. Så jag sätter en ram för hela organisationen där en smidig tänkesätt kan dyka upp och förbereda grunden för självorganisation i lagen.

I den dagliga praxisen kontrollerar jag framstegen och givetvis fördelarna med de initierade processerna. Vad fungerar bra, vad mindre bra, vad kanske inte? Det finns också det. Vilket förfarande ger önskade resultat i betydelse för de givna företagens mål? På vilka punkter är vi snabba och bra, på vilka långsamma och ineffektiva? Och naturligtvis är min uppgift att känna igen svagheter: med vilka steg kan vi snabbt bli bättre och effektivare här?

display

Kort sagt: Jag inleder nya processer och observerar, mäter och utvärderar framgången för den införda smidigheten på grundval av konkreta nyckeltal. För vem som inte mäter, ger bara råd.

Hur kom du till den här uppgiften?

För över två år sedan beslutade vår ledning att omvandla företagets smidiga och installerade mig som det övergripande ansvaret för denna smidiga omvandling. Detta hade en enorm signaleffekt – särskilt inåt: med början av en CAO visade vi för våra anställda att vi är seriösa om att byta till smidiga.

Efter det grundläggande beslutet för det smidiga sättet utarbetade jag först ett sätt till detta mål, definierade lämpliga metoder och gick naturligtvis med på inträde i verksamheten. Operativa uppgifter flyttade sedan snabbt in i självbestämda team. Utvärderingen av effektiviteten och kontrollen av nödvändiga omjusteringar förblir naturligtvis en förvaltningsuppgift – det är min uppgift. Och detta jobb slutar aldrig i vår snabba rörelse. Det är klart för oss. I den dagliga affären sågas kraftfullt. Det är bra! Och man måste se till att sågen alltid förblir vass. Det är jag.

Vilken funktion hjälper dig mest i din vardag och varför?

Det är tre: nyfikenhet, doggingness och en sund Test & Error mentalitet.

Nyfikenhet, för jag är intresserad av allt som händer i vårt företag och framför allt på marknaden. Vår miljö är så dynamisk, våra marknadsaktörer är så smarta. Eftersom du kan lära dig mycket om du förblir nyfiken.

Uthållighet är en förutsättning för att vilja ta reda på varför något inte fungerar eller inte fungerar eller inte fungerar optimalt. Då måste du, även om det inte låter trevligt, bita i sammanhanget och se hårt ut, där det krokar.

Sist men inte minst, den sunda prövning & fel mentaliteten. Det är en av Jeff Bezos filosofier att misstag är stora så länge du lär av dem och kommer tillbaka starkare. Naturligtvis bryr jag mig inte om att göra misstag. Men friheten och mentaliteten för att snabbt genomföra något utan oändliga filosofiska förberedelser och beslutsfattande tycker jag är fantastiskt. Och som jag sa: Om något inte fungerar, så lär vi oss av det. Det är också smidighet.

Vad är viktigast för dig om ditt jobb? Vad är det roligaste?

Jag tycker att resultaten är bra! Jag kan verkligen bli berusad av de mätbara resultaten av mitt och vårt arbete. Lyssnar på jobbtitel Chief Agile Officer och ämnet agile transformation är det många som kommer att tänka på nu: För himmelens skull – torra grejer! Det är inte sant. I början av vår resa var naturligtvis allt bara grå teori och framtida musik. Men idag, efter bara två år, mäter vi effektiviteten i utvecklingen och nya processer nästan varje dag.

Naturligtvis dyker inte champagnekorkarna upp efter varje mätning, för – naturligtvis Trial & Error – naturligtvis när mindre behagliga resultat mäts. Men det är bra i den smidiga meningen – förutsatt att vi lär oss av våra misstag.

Beskriv så tydligt som möjligt ett projekt som särskilt har imponerat dig.

Att växla från en veckas till två-veckors sprint var ett stort steg, vars positiva inverkan har inspirerat mig. Till att börja med började vi med en veckors sprint för att kunna uppskatta uppgifterna så hanterbara som möjligt innan sprinten började. Det var rätt, för vi var tvungna att öva skatten först. Ju bättre teamet uppskattade blev, desto mer kom nackdelarna med den korta sprinten fram. Dessa var till exempel de olika mötena runt Sprints, där ingen kod är skriven. Lagen beslutade sedan en efter en att öka sprintrytmen till två veckor, vilket effektivt halverade mötesarbetet. Det hade en enorm inverkan på lagets resultat. Framför allt var det fantastiskt att dessa impulser kom direkt från lagen och varje lag fann också sin egen tidpunkt för det. I slutändan bevisade jag bara förbättringen i teamets prestanda.

Mitt jobb är oumbärligt eftersom …?

Varje dag läser vi otaliga artiklar om den digitala omvandlingen av ekonomin som helhet och de tillhörande utmaningarna i nästan varje företag. I sin kärna betyder digitalisering acceleration, det vill säga en förändring i processernas hastighet i företag. Och förändringstakten utvecklas inte i en lugn och linjär takt, men förändringstakten är mer exponentiell. Och denna utveckling är irreversibel. Och jag tror att det aldrig kommer att ta slut.

Som CAO är jag praktiskt taget förändringschef. Och hur beskrivs just de utmaningar som ska övervinnas utan en sådan förändringschef – ibland helt oberoende av min person?

Om du inte var CAO, vad skulle du vara?

Förmodligen något liknande, kanske med ett annat namn. Att ge människor att hitta sin väg har alltid inspirerat mig. Jag skulle förmodligen vara lärare eller lärare eller tränare eller Zen-mästare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *