Inte så bra, Mario!

Det här är Switch Online

Nintendo Switch Online
Detta är de hårda funktionerna i Nintendos nya ”Switch Online” -tjänst (Foto: Nintendo)

Till skillnad från Sony med ”PlayStation Plus” och Microsoft med ”Xbox Live Gold” har Nintendo ännu inte erbjudit en betald onlinetjänst för Switch. Spel som ”Mario Kart 8 Deluxe” eller ”Splatoon 2” kunde spelas online – men denna tjänst var gratis sedan lanseringen av Switch i mars 2017. Nintendo har dock alltid gjort det klart att detta gratis erbjudande kommer att avslutas inom överskådlig framtid. Och nu är det dags: 19 september lanserade ”Switch Online”. Således kräver japanerna nu pengar för tjänster som tidigare var gratis. Och utöver det har tjänsten inte haft mycket att erbjuda. En otur start.

Så här fungerar Switch Online

Åtminstone är posten lätt, som LEAD-testet har visat. Det tar mindre än fem minuter att ladda ner och installera switchuppdateringen till version 6.0.0. Efter det kan du hitta det nya alternativet ”Nintendo Switch Online” i konsolen eShop. Där kan du prenumerera på tjänsten – och även med ett gratis 7-dagars test. Efter att användaren har bekräftat prenumerationen är onlinefunktionerna omedelbart tillgängliga.

Det är vad Switch Online erbjuder

NES tennis
NES tennis från 1984 – mer än några minuter gör 2018 inte roligt längre (Foto: Nintendo)

De tidigare gratis multiplayer-spelen (där Nintendo fortfarande inte använder modern serverteknologi) är bara en del av den nya tjänsten. Problemet: ”Switch Online” erbjuder åtminstone inte mycket mer spännande möjligheter. En av komponenterna är det nya spelbiblioteket ”Nintendo Entertainment System”, med vilket japanerna tar med retro hits av sin första framgångskonsol NES från 1983 på Switch. 20 spel som ”Donkey Kong”, ”The Legend of Zelda”, ”Dr. Mario” eller olika ”Super Mario Bros.” – Oldies är tillgängliga för start, fler kommer att komma.

display

Nintendo har dock nyligen återvunnit denna HD-borrade titel med sin NES Classic-retrokonsol. Och med all charm: Det är kul att gnugga igenom de gamla hitsen i några minuter. Men vem vill fortfarande kämpa med den pixelerade ”NES Tennis” från 1984, när med den nuvarande ”Mario Tennis Aces” är ett spektakulärt tennisspel många gånger roligare? Vem vill ha ”Super Mario Bros.” 2018? gamble, om omkopplaren också den fantastiska strömmen ”Super Mario Odyssey” är installerad? Mer moderna spel fram till GameCube eller Wii skulle vara mycket mer attraktiva. Jag hoppas att Nintendo fortfarande är här. Dessutom tillkännager japanerna ”exklusiva erbjudanden” för medlemmar – och håller dig uppdaterad, vilket är.

Mario Tennis Aces
En vinst med 6: 0, 6: 0, 6: 0! För jämförelse ser man förresten den nuvarande ”Mario Tennis Aces” på Switch ut (Foto: Nintendo)

Det här är de andra funktionerna

Förutom onlinespel och NES-oldies möjliggör ”Switch Online” också lagring av speldata i molnet. Detta bevarar data när till exempel en switchkonsol går förlorad eller defekt. Men detta alternativ fungerar inte ens med alla spel, ”FIFA 19” eller ”Splatoon 2”, till exempel, lämnas ut. Dessutom är denna funktion bara en stopgap, eftersom Nintendo inte har skapat något rimligt sätt att lagra speldata externt och flytta till en annan switch. Dessutom erbjuder den nya onlinetjänsten möjligheten att chatta med andra spelare via en smartphone-app. Jämfört med PlayStation 4, som fungerar direkt på styrenheten och ett headset, är detta alldeles för komplicerat. Och ytterligare en kritikpunkt: För att hålla NES-spelen på växeln måste spelaren gå online minst en gång i veckan. Om du inte har internet på semester på lång sikt kan du inte gå på spel.

Det kostar Switch Online

Mario Kart
Mario Kart 8 Deluxe – nu online-tävlingar debiteras (Foto: Nintendo)

Den enda lilla tröst för Nintendo-fans: Jämfört med Sony och Microsoft, som båda ber 59,99 euro per år för sina onlinetjänster, är ”Switch Online” åtminstone betydligt billigare. Årsabonnemanget hos Nintendo kostar 19,99 euro. Om du bara vill boka en månad betalar du 3,99 euro. Familjåtkomst för upp till åtta konton kostar € 34,99 per år. Åh ja, det finns en annan tröst: För att kunna fortsätta spela överspelet ”Fortnite Battle Royale” online krävs inget prenumeration. Detta kommer att fortsätta arbeta gratis.

Så reagerar användarna

YouTube-videon, där Nintendo presenterar tjänsten, har utlöst en veritabel skitstorm. De senaste siffrorna från lanseringen av ”Switch Online”: 7 722 tummen upp, 32 837 tummen ner – och mer än 13 000 mest negativa kommentarer. Exempel: ”Det här är första gången jag ogillade en Nintendo-video” eller ”Spelen kostar 59,99 dollar och mer – så varför måste jag betala för att spela online?”. Och: ”Tja, 80 procent ogillar, det är början på slutet, och med omkopplaren var de på ett så bra sätt, grej lönar sig inte.”

Det är slutsatsen från LEAD

Med den onda lanseringen av ”Switch Online” visar Nintendo återigen att även om den kan designa överlägsna spel och konsoler har onlinevärlden fortfarande inte förstått.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *