Hur en nätverkshändelse blir en framgång

Det är inte tillräckligt att bjuda in till en drink efter arbetet eller ställa in några grundare med finansiärer – även om vissa händelseformat låter exakt så här. Så kallad ”grundflört” eller ”roterande middagar” är knuten till en touch av hastighetsdating: i tidsbegränsade samtalssammanträden möts deltagarna roterande.

Öppna format är föreläsningar följt av föredrag, workshops eller barcamp – öppna konferenser där ämnet inte är förutbestämt utan bestäms av deltagarna.

Så mycket för teorin, men vad ska man leta efter när man organiserar en perfekt nätverkshändelse? LEAD pratade med Sandra Winkler, marknadschef Tyskland på samarbetsleverantören Mindspace.

Temat anger riktningen

För det första är det enligt Sandra Winkler viktigt att definiera en målgrupp eller tema för evenemanget. ”Detta underlättar det faktiska nätverket, eftersom deltagarna från början har likheter eller konversationsämnen.”

Dessutom var sammanställningen av gästlistan avgörande, eftersom: ”Ämnet ställer in riktningen innan. Händelsen bör i bästa fall inte kallas” Nätverknatt ”, utan en väsentlig titel att bära. Kvaliteten på ämnet gör alltså mycket av: Spännande högtalare, eller deltagarna ökar intresset. ”

display

Antalet deltagare visar sig vara knepigt: ”Ofta kommer det i övermättat Berlin till en hastighet på 40 procent. Detta är synd för arrangörerna och ett tomt rum gör inte något gott intryck. ”Det finns lite mer planeringssäkerhet med en blandning av befintliga kontakter, som ofta är mer pålitliga och externa partier.

Vid nätverksarrangemang som organiseras av Mindspace i sina egna samarbetsutrymmen utformade för sådana evenemang och workshops, finns alltid flera medlemmar i deras eget samhälle. ”Därför är ett av mina tips att skapa din egen gästlista. Man bör arbeta för att cirka 20 till 30 procent av deltagarna är kända för arrangörerna. ”

Du kanske också är intresserad av detta: Fyra tips för framgångsrikt nätverk

Nätverk Mindspace3
Platsen ska vara lätt för alla att nå, rummet ska vara väl skyltat och – nödvändigt – förses med WLAN. (Bild: Mindspace)

Väl underhållna cupolas bland deltagarna

Och vad händer om ingen kommunikativ stämning uppstår? Speciellt i frontala föreläsningar är övergången till ett tillfälligt nätverk ibland svårt. ”Förebyggande är det första imperativet här: Om händelsen har ett specifikt motto, eller om det finns ett samtal i början, bör värden eller moderatoren involvera deltagarna genom att ställa frågor.”

En annan metod är att föra deltagarna samman i ett slags ”blind date”: ”Alla gäster får ett märke i en viss färg eller i ett ord. Värden ber dem sedan träffas i sina grupper och prata om Ordet, eller bara presentera varandra. Konversationen kommer inte naturligt, men det accepteras vanligtvis mycket bra och gör det lättare att komma in i den första konversationen. ”

Du kanske också är intresserad av detta: Världens första LGBT + ”Business & Networking” -app

Platsen

Mycket viktigt här är att tänka i första hand praktiskt: Platsen ska vara lättillgänglig för alla, rummet är väl skyltat och – oumbärligt – levereras med Wi-Fi. ”Även om alla ska prata i den verkliga världen, är inget mer oroande än när människor letar efter minuter efter en internetuppkoppling,” säger Sandra Winkler.

Om platsen är vacker är det halva striden. Betydelse: dagsljus, eller på kvällen en bra utsikt och tillgång till frisk luft. Även ett utrymme mellan föreläsning och nätverk i en öppen miljö är bra. ”Att röra sig lite kommer att göra det lättare att blanda deltagare tillsammans.”

Den gyllene regeln

”Nätverkshändelser är inte försäljningsevenemang!” Betonar Winkler. Målet bör alltid vara att tillhandahålla en pedagogisk och informativ händelse där deltagarna skapar nya kontakter och framför allt ha kul.

Detta gäller också tiden efter evenemanget, då många arrangörer skulle försöka marknadsföra sina tjänster eller produkter. ”Det här är lika olämpligt direkt efter evenemanget som under tiden.”

I sina egna evenemang lägger hon i stället tonvikt på kvalitetsstyrning i form av en kort undersökning. Om du vill hålla kontakten med dina deltagare bör du fokusera på bra innehåll, skicka bloggartiklar som djupa dykningar om specifika ämnen, svara på obesvarade frågor och skicka dem till deltagarna som gated innehåll, som de bara kan se när de registrerar sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *