Användarforskning genom visuell feedback

Hur ska en webbplats utformas så att den är förståelig och intuitiv för användaren? Hur kan du bäst svara på användarnas behov och vad behöver du vara medveten om?
Användarundersökningar och konsultering av användarupplevelser behandlar dessa klassiska ämnen.

Företag står ofta inför beslutet att implementera Design A eller snarare Design B, och undrar var användarna ser styrkorna och svagheterna i ett befintligt koncept. Denna viktiga användaråterkoppling kan inte alltid erhållas i laboratoriet som en del av ett klassiskt test för användarupplevelse – så kallade visuella feedbackverktyg ger också direkt användarutvärderingar av koncept och designkoncept.

Vad är visuell feedback och vad behöver den?

Visuella feedbackverktyg är också kända som användbarhetsåterkopplingsverktyg. Målet med dessa verktyg är att förbättra användbarheten – användbarheten – för en webbplats eller app, samt design eller konceptbedömning av webbplatser genom att direkt integrera användaråterkoppling. I en onlineundersökning presenteras användarna med bilder, formulär eller andra alternativ som de bör betygsätta och, vid behov, kommentera. En sådan studie kan till exempel genomföras innan en ny webbplats startas för att göra den så användarvänlig som möjligt redan från början. Men även befintliga sidor kan förbättras med hjälp av dessa verktyg genom att avslöja optimeringspotentialer.

display

En stor fördel med webbaserade visuella feedbackverktyg är förmågan att samla in breda prover och därmed möjligheten att utföra en djupgående statistisk analys av användarupplevelsen på specifika webbplatser.

Var gäller visuell feedback?

I en intern studie av Facit Digital testades olika visuella feedbackverktyg. Samtidigt som alla dessa verktyg delar målet att optimera koncept och visuella mönster, är de mycket olika i sin applikation:

Prövningstest

Till exempel kan du ta reda på vilken bannerfärg användaren gillar bäst och var detta banners helst ska placeras, med hjälp av en klassiker preferenstestTill exempel A / B-testet. Produkten AB Tasty låter dig bland annat testa två eller flera varianter mot varandra, som visas slumpmässigt för användarna. Effektiviteten hos de två versionerna bestäms sedan genom statistisk analys för att härleda en användarpreferens. A / B-testet hjälper således till att bestämma den bästa varianten av en webbplatsdesign ur användarens synvinkel.

Första klicktest

Huruvida en ny webbplats är intuitiv att använda och om deltagaren omedelbart vet vad han måste klicka för att uppnå sitt mål, svarar den så kallade Första klicktest, Användaren presenteras här med en design för att utföra en uppgift, t.ex. ”Slutför beställningsprocessen!”.
En analys av klickpositionerna ger en god inblick i designen. Detta hjälper dig att identifiera användningshinder och samla information om användarnas individuella förväntningar.

Feedback widget

I digitaliseringsåldern är användaren mindre och mindre tydlig. En prospekt kan lämna en webbplats nästan obemärkt igen. Man finner ofta inte vad som motiverade honom att besöka webbplatsen. Eventuella användbarhetsproblem som leder till att man lämnar sidan förblir också dolda.
Åtgärden tillhandahålls av så kallade feedback-widgetar: Genom att klicka på en liten ”feedback” -knapp som är synlig, till exempel på sidan av sidan, kan användaren lämna beröm och kritik i ett popup-fönster.

Kommentera bilder och koncept direkt

En annan tillämpning av visuella feedbackverktyg är att fånga deltagarnas kommentarer på bilder, koncept eller liknande. Användaren markerar områden på bilden utan någon specifikation, utvärderar dem (med gillar eller ogillar) och har också möjlighet att påpeka problem eller svårigheter att förstå användningen av webbplatsen i ett kommentarfält. Till exempel tillåter Visual Feedback Tool Munks FeedMap deltagare att lämna kommentarer på grafiskt testmaterial.

Vilken metod ska man välja nu?

Det klassiska testet för användarupplevelse i laboratoriet optimerar användarvänligheten och användbarheten på en webbplats som en kvalitativ metod. Visuella feedbackverktyg samlar användarpreferenser, kommentarer och betyg på visuellt material i kvantitativ form och som en del av en onlineundersökning. Vilket forskningssätt som är bäst lämpat för att göra din webbplats användarvänlig beror helt på den underliggande frågan och ett individuellt mål för ett företag.

Anna Katharina Borufka är juniorkonsult på Facit Digital med inriktning på kvantitativ marknadsundersökning. Förutom sin entusiasm för statistisk metodforskning och dess tillämpningar ser hon alltid fram emot kreativa tillvägagångssätt: till exempel att utveckla nya koncept tillsammans med användare och kunder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *