Masterclass.com: Att lära av kändisarna

Modemilliardären Diane von Furstenberg sitter på sitt perfekt upplysta loft och borstar henna-färgade lockar från ansiktet. Strumma mjukt sina armband. I bakgrunden är en krämfärgad soffa med zebra tryckkuddar, ett enormt självporträtt hänger på väggen. ”Instagram ger ditt märke en synlig röst,” säger hon. ”Du kan använda den här rösten för ditt varumärke så ofta du vill och vart du vill åka – det är roligt, ta denna chans, utveckla en online personlighet, det handlar om visuell disciplin, dag efter dag, post för post, här kan du visa din kreativitet, det är ditt visitkort och ditt fönster mot världen, använd det, ju mer äkta du är, desto bättre. ”

På 16 lektioner lär den 71-åriga entreprenören på masterclass.com hur man bygger ett modemärke – genom produktutveckling, marknadsundersökning, märkes-DNA, varumärkeslojalitet, hur man nätverkar med sina kunder, hur man får sociala medier – särskilt Instagram – rätt använder och hur man hanterar misslyckanden. Senare i klassen presenterar två unga modedesigner, Catherine och Danny, sina första portföljer, några av dem grät av spänning och får en portföljrecension från sin berömda lärare framför kameran.

display

Framstående lärare och högkvalitativt innehåll producerat

Diane von Furstenberg är en av över 30 mestadels amerikanska superstjärnor som vidarebefordrar sina färdigheter i onlinekurser på masterclass.com. För 100 euro får du livstid tillgång till en klass. För 210 euro kan kunderna se alla klasser under ett år genom prenumeration, ladda ner kursböcker och interagera med elever över hela världen. En ung handväskdesigner från Jakarta, till exempel, reflekterar över sina entreprenörsåtgärder i ”Student Community” på Fürstenberg-kursen och introducerar sitt ”Da’poza” -märke för klasskamrater.

Omr 1 X Skärmdump Masterclass Diane Von Furstenberg Omr
Lektion 6 från Diane von Furstenbergs Masterclass: ”Building Your Brand DNA” (Bild: masterclass.com)

Många elever ställer lärare frågor i frågor och svar. Och konceptet fungerar tydligen: Även om en direkt interaktion med lärarna inte är möjlig. Men hennes lektioner är inspirerande, roliga och högkvalitativa; till de tyska undertexterna, som är användbara i Fürstenbergs skräddarsydda termer som ”syning”, ”Hemming” och ”Duchesse-Satin”.

Masterclass-grundaren är en investeringsproffs

Vad gör företaget bättre än andra nystartade e-lärande? VD och medgrundare av Masterclass, den 35 år gamla David Rogier, är en heltidsstiftare: Han startade och sålde sitt första företag, en sökmotor, som student. Sedan öppnade han stormarknader i USA för den brittiska detaljhandlaren Tesco. Efter sin Stanford MBA arbetade han för en VC som investerare. Och när han ville starta något, men inte visste exakt, gav honom sin ex-chef en halv miljon dollar i handen och låt honom göra det.

Rogier gick in på marknaden för digital inlärning och berättar ofta varför. Hans mormor flydde från nazisterna 1939 från Polen, emigrerade till USA och gick utan framgång till 50 universitet innan hon äntligen togs till en, studerade medicin och blev barnläkare. Hon sa till honom: Utbildning är något som ingen kan ta bort från dig.

Lika lön för alla stjärnor

Rogier pratar mycket om Masterclass marknadsföringsstrategier; till exempel prissättning på både utbuds- och efterfrågesidan. För att få stjärnorna att lära en masterklass anställde Rogier en advokat från underhållningsindustrin. Han förklarade vilka superstjärnagenter som förmodligen uppskattas: inte högsta möjliga avgift, utan en rättvis affär. Och det är därför som Masterclass inför lanseringen i maj 2015 fastställde en lika avgift för alla lärare, bestående av ett förskott och en inkomstandel.

Omr 2 X Stephen Curry Masterclass webbplats Omr Nba
Hemsidan för masterclass.com med NBA-stjärnan Stephen Curry som vittnesmål (Bild: masterclass.com)

Även om David Rogier offentligt inte ger några exakta siffror, enligt branschtjänster, får kändisar 100 000 dollar i avgifter (cirka 86 000 euro) och ytterligare 30 procent av deras klassintäkter. Dessutom säger Rogier att de behåller kontrollen över sitt kursinnehåll, kurser, PR och marknadsföring. ”Stjärnorna vill verkligen lära och dela sin kunskap,” sade Rogier i ett samtal med podcaster Natha Latka. ”De kan tjäna mycket mer pengar på andra sätt.”

De världsberömda lärarna rekryterar nu varandra

De tre första lärarna var skådespelaren Dustin Hoffman, bästsäljande författaren James Patterson och tennisspelaren Serena Williams. Rogier, som växte upp i Los Angeles, är tyst om hur han lockade de första superstjärnorna. ”Ärligt talat, vi har varit ihållande, kallat många människor, haft bra rådgivare, några kopplingar och lycka,” säger han i en tidig intervju. Han kände också dotter till Dustin Hoffman.

Det är tydligt att masterclass.com lyckades från början. Sedan dess rekryterade lärarna till och med varandra. När den brittiska stjärnan och TV-kocken Gordon Ramsay hade avslutat sina lektioner skickade han ett tacksbrev till Rogier och satte omedelbart sin vän David i CC, som nu brådskande ville dyka upp i en sådan e-lärande klass – till Rogiers glädje David Beckham. Under tiden marknadsför de berömda lärarna också sina egna kurser, de pratar om det i intervjuer och talkshows, de twittrar och lägger trailern till sina kurser.

Användarintervjuer, undersökningar, testwebbplatser och pågående dataanalys

Även prisbestämningen på efterfrågesidan, med eleverna, startade grundligt enligt egna data. Rogier: ”Vi testade så mycket.” Eftersom lanseringskostnaden för de första kurserna var så hög, kunde de inte ha blundat. Vilka lärare ska du välja? Vad ska de som undervisar vad lärande innehåll lär ut? Masterclass har integrerat dataanalys i den kreativa processen för klassinnehållet och fungerar som två företag: å ena sidan som en Silicon Valley-start med sina kvantitativa analyser, å andra sidan som en Hollywood-drömfabrik som underhållande säljer en ”demokratisk inställning till geni” och Jag vill att alla ska lära av det bästa.

Enligt Rogier är den största skillnaden mellan ett teknikföretag och ett innehållsföretag hur det uppnår produktkvalitet. Tekniska nystartade företag försökte arbeta så smala som de kunde, efter mottoet ”gå snabbt och bryta saker” och gradvis förbättra sina produkter efter lanseringen, beroende på marknadens svar. För ett kreativt produktionsföretag i filmvärlden som värderar sitt varumärke skulle en sådan metod vara för riskabel. Hon producerar en film vartannat år utan en andra chans att förbättra produkten. Allt ska vara perfekt när filmen startar. Masterclass fungerar som ett filmproduktionsföretag, men enligt digitala lokaler: ”Vi driver teknik på det”, säger David Rogier.

Låga kundförvärvskostnader för masterclass.com

Masterclass förlitar sig på användarintervjuer, undersökningar och pågående dataanalys, skapar ett stort antal testsidor i förväg och testade annonser på sociala medier. Den första dagen efter lanseringen av masterclass.com i maj 2015, grät han av besvikelse över försäljningen, berättade Rogier till en investerare. Han hade hoppats på mycket högre försäljning eftersom han antog dagligen fallande antal nya kunder.

Hans marknadschef, som tidigare ledde den betalda reklamavdelningen på Netflix, var mycket glad. ”Har du sett hur låga kundförvärvskostnaderna är på alla kurser? Det kommer att bli en jätteaffär!” Skrek han till Rogier. Företaget skulle ha spenderat mindre än 100 000 dollar på lanseringsdagen – motsvarande cirka 86 000 euro – för betalda annonser. Alla kanaler fungerade bra och försäljningssiffrorna förblev stabila dagarna efter lanseringen. En uppenbar orsak till framgången för masterclass.com med betald reklam: De framstående lärarna fungerar som drivkrafter, ökar intresset och ökar prestandan och engagemanget. En Facebook-annons med ett kort klipp av Stephen Curry, som lovar att förbättra ”skytte, bollhantering och poäng,” hade nästan fem miljoner visningar, 6 500 aktier och 29 000 gillade i början av året. Framgången för sådana annonser borde också betala sedan början av Facebook-tillväxten (för närvarande nästan två miljoner fans).

Omr 3 X Masterclass Nba Stephen Curry Omr Facebook-annons
En Facebook-videoannons från masterclass.com med NBA-stjärnan Stephen Curry (Bild: masterclass.com)

Planerar masterclass.com en exit?

”Masterclass.com är den första motorn på marknaden för premiumkurser online, och jag vill försvara den positionen,” säger Rogier. Totalt 56 miljoner dollar, drygt 50 miljoner euro, har företaget samlat in i tre investeringsrundor hittills. Den har just lanserat en iOS-app och digitala presentkort. Företaget publicerar kundnummer samt försäljning, vinster och förluster. Även på sitt rykte anses Masterclass: De kritikerrosade skådespelarnas klasser av Dustin Hoffman och Kevin Spacey tog bort företaget efter de långvariga trakasserierna som de två ljudlöst berättigade från programmet. David Rogier föreställer sig att en dag, när online- och offlineinlärning för länge sedan har gått samman, är masterclass.com inspirerande utbildning. På frågan om han skulle sälja företaget för 300 miljoner dollar (cirka 257 miljoner euro), säger han bara, ”Inte sätt.”

Den här artikeln publicerades först på Online Marketing Rockstars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *