Hur algoritmbaserad matchning skapar en flexibel arbetsvärld

Kompetensbrist är allmänt i alla branscher. ”War of Talents” påverkar inte bara IT-industrin utan också detaljhandeln, catering- och gästfrihetsindustrin.

Det finns brist på unga arbetare som flyttar upp och lediga platser. Dessutom kämpar företag inte bara ständigt med personalbrist, vilket förvärras av semester, sjukdom eller säsongsbetingelser, utan också med digitalisering och globalisering.

För företag ökar konkurrenstrycket och detta kräver allt snabbare och mer smidiga åtgärder på marknaden. Entreprenörer måste reagera när de anställda spontant misslyckas och plötsligt behövs mer personal. Medan korttidsbemanning ofta tog flera veckor i det förflutna, möjliggör intelligent mjukvara företagen att hitta flexibel arbetskraft på bara några timmar i framtiden.

Algoritmer ansluter företag och arbetare på kortast möjliga tid

Det är välkänt att algoritmbaserad jobbkandidatmatchning hjälper till att hitta den bästa kandidaten för företaget på lång sikt. Men mjukvaruteknik kopplar också människor med företag som behöver en tillfällig assistent för imorgon eller nästa vecka. Genom att använda teknik kan detta snabbt fyllas med spontan personalbrist – även för individuella skift.

display

Hur fungerar det? En algoritm känner till båda sidors preferenser och skickar sökarens jobb på smarttelefonen enligt hans önskade aktiviteter och kvalifikationer. Som ett resultat erbjuds kandidater bara jobb som är kompatibla med önskad arbetstid. Avstånd beaktas också så att arbetare kan arbeta nära sin bostad eller destination och ha korta resetider. Genom detta förval gör människor som vill arbeta flexibelt, bara jobb som faktiskt passar dem – när det gäller tekniska, temporära och geografiska.

Samtidigt är det bara kandidater för företag som är lämpligt kvalificerade, som medvetet ansökt om ett jobb på timbasis och därför är också motiverade. Förvalet av de sökande görs av algoritmen, vilket sparar mycket tid i sökandet efter personal. Istället för flera veckor eller månader tar det bara några timmar att använda teknik.

Kvalitet och tillfredsställelse kan garanteras på båda sidor om samarbetet utvärderas efteråt. Anställda och arbetsgivare som värdesätter varandra positivt och tycker om att arbeta tillsammans matchas automatiskt igen. Genom att analysera återkommande mönster och profiler erkänner algoritmen inte bara arbetarnas behov utan också hur väl kandidater och företag i allmänhet passar ihop. Detta förbättrar kontinuerligt automatiserad matchning av jobbkandidater och säkerställer att rätt förval mellan företag och människor görs.

En algoritm som förvalter jobberbjudanden är dock bara det första steget. Som en allmän regel måste hela processen digitaliseras och möjliggöras var som helst. Detta gäller både för företag som flexibelt begär personal online och kandidater som spontant söker ett jobb via appen.

Anställdas arbetsmarknad: Den unga generationen vill ha en flexibel arbetsmiljö

Spontanitet, flexibilitet och självbestämmande är ofta kraven i den unga generationen Z. Det är precis där företag som letar efter kortsiktig tillgänglig personal kan dra nytta av: Vår yngre generation förändrar arbetsmarknaden och sättet att hitta jobb. De är unga, lär sig snabbt och vill vara flexibla med tanke på tid.

De vill inte binda sig till en 40-timmarsvecka, utan bestämmer fritt om sina liv. Numera blir det allt attraktivare för anställda att bara arbeta på valda veckodagar. Detta ger dem fullständig kontroll över sitt arbete och privatliv.

En algoritm som lär sig alla detaljer om den ”flexibla generationen” och endast föreslår lämpliga jobb är avgörande för den nya arbetsvärlden. Standardiserade applikationsprocesser är inte konkurrenskraftiga här eftersom de ofta är tråkiga, styva och sällan anpassade till individuella behov. Teknik gör det möjligt för arbetare att hitta jobb som passar dem och deras behov. Samtidigt kan företag kompensera för kortvarig personalbrist.

Jobbmarknaden blir en digital plattform

Ny mjukvaruteknik säkerställer att snabbare personal kan hittas. Algoritmer väljer rätt kandidat för ett jobb och automatiserad matchning garanterar en snabb och felfri förval eftersom kvalifikationerna för en människa motsvarar jobbprofilen.

Den här typen av sökande på arbetskandidater är mer anonym än vad vi hittills vet och därför också opartisk. Jobb och kandidat samlas på grundval av kvalifikation och önskan, inte mänskliga preferenser eller sammanfall. Det finns inga löneskillnader på grund av kön och betalningen är redan fast i förväg.

Siffrorna i en intern utvärdering av Zenjob visar hur snabbt öppna jobberbjudanden lärs ut. Teknisk personaltjänst tillhandahåller studenter tillfälligt på lagdrivet sätt till företag: med den högsta efterfrågan på kortvariga jobb finns arbetare i detaljhandeln inom 34 timmar.

Inom området lager och logistik samt evenemang och gastronomi går det i genomsnitt bara 29 eller 30 timmar tills ett kortvarigt jobb tas. Kontorsjobb tas efter bara 19 timmar. Med 50 procent av alla förfrågningar lyckas Zenjob även hitta lämplig personal inom sju timmar tack vare teknik.

Användningen av algoritmer kommer att få arbetsmarknaden att fungera som en digital plattform i framtiden: Jobb visas bara för utvalda kandidater, och företag och människor kommer att konvergera allt snabbare. Medan algoritmen väljer, kan det slutliga beslutet för en arbetskandidat fortfarande fattas av mänskliga händer.

Det första personliga intrycket kan inte ersättas av algoritmen, men i framtiden kan personlig och jobbsökning hanteras med bara ett enda klick. Oavsett om vädret öppnar ölträdgårdsäsongen överraskande eller detaljhandeln börjar – täcker bemanningskraven är inte längre ett problem för respektive operatör.

Du kanske också är intresserad av detta: Överlevnadsstrategi Z

Fritz Trott är verkställande direktör och medstifter av Berlin start-up Zenjob, som förbinder företag med studenter som söker flexibla jobb. För detta ändamål har HR-tjänsteleverantören utvecklat en algoritm som automatiskt känner igen vilket jobb som passar vilka studenter.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *