Cirplus: Amazonas för plastavfall

Klimatkrisen är också en möjlighet: för nystartade företag som motsätter sig krisen och söker nya lösningar. Cirplus är en av dem. Det unga företaget försöker föra samman plastprocessorer och bortskaffningsföretag, så att plastavfall kan bearbetas till återvinning av hög kvalitet. Detta är för att stänga plastkretsen. Grundare Christian Schiller och hans team har skapat en digital plattform, en slags Amazon för plastavfall.

LEAD: Christian, vad motiverade dig att hitta cirplus?

Christian Schiller: Jag var på en resa runt om i världen från juli 2017 till juli 2018. Det var fantastiskt, men det fanns också ett viktigt ögonblick som fick mig att tänka om. På en segling mellan Colombia och Panama korsade vi en matta med alger och plastavfall som var cirka 30 meter bred och mil lång. Det var super motbjudande, stunk och gjorde att jag bara blev bedövad. Från den dagen, för första gången, var det verkligen klart för mig i vilken utsträckning problemet med ”plast i miljön” verkligen har nått under tiden och att jag måste göra något åt ​​det.

LEAD: Hemma vände du omedelbart till cirplus?

display

Christian: Hemma gjorde en bekant mig medveten om investeringsprogrammet Entrepreneuer First. Här kan du ansöka om och vinna lämplig grundare för hans affärsidé. Min plan var att motverka plastkrisen med företagande medel. Den första idén var bakterier som sönderdelar plast. Sedan arbetade jag på en smart papperskorg tills jag träffade Volkan Bilici, den perfekta grundaren för cirplus. Han är en kodare och hans föräldrar driver ett PVC-företag i Turkiet, så han har förståelse för plast från grunden. När vi introducerade vår idé om cirplus i mitten av januari 2019, var investerarna entusiastiska. Inte minst för att den skärpta förpackningslagen just trätt i kraft i Tyskland.

LEAD: Det förpackning lag har åtagit sig att ha minst möjliga effekter av förpackningsavfall på miljön. De viktigaste målen är att öka mängden återvinning av hög kvalitet på marknaden samt återvinningsgraden för alla förpackningar som helhet.Var börjar du exakt här med cirplus?

Christian: Något förenklat, vi vill bli Amazon för återvunnen plast och stänga klyftan mellan plastproduktion och bortskaffningsindustrin. Ju bättre vi lyckas, desto lättare och billigare kommer återvinningsmaterial att användas för hela industrin.

LEAD: Varför behöver den en anslutning?

Christian: Båda branscherna kännetecknas av hög fragmentering och en låg grad av digitalisering. Vi har många familjeföretag här som ofta använder Internet Explorer. Inköp av plast är en komplex affärstransaktion. I köparens ögon erbjuder ny plast fördelen med lägre priser och jämn kvalitet med långvariga beprövade leverantörsrelationer. Däremot är användningen av återvunna material mer krävande och samtidigt dyrare för de – dåligt tillgängliga – goda egenskaperna. Digital nätverk hjälper till att minska transaktionskostnaderna, sätta standarder och skapa transparens.

LEAD: Och du nätverkar de två branscherna med cirplus?

Christian: Exakt. Med cirplus utvecklar vi en digital plattform som plastprocessorer och bortskaffningsföretag kan fungera som köpare och säljare. Medel: Processorn anger från vilken avfallström plasten ska komma och vilken mängd som behövs för vilken applikation. Vi nätverkar lämpliga bortskaffningsföretag med sådana förfrågningar – och vice versa. Det är så båda sektorerna sammanfaller.

LEAD: Köper de flesta plastprocessorer nya?

Christian: Ja, de flesta köper nya varor. Eftersom – och detta är en viktig punkt – är återvunnet plast mycket dyrt i arbetet. Säg: Återvunnen plast i god kvalitet är i slutändan dyrare än ny. Hittills har endast mycket få märketillverkare och deras processorer accepterat detta. Men: Med den nya förpackningslagen uppmuntras företag nu att använda mer återvunnen plast och öka återvinningsgraden för sina produkter. För första gången går båda branscherna in i en allvarlig diskussion – och vi hjälper till att se till att dessa konversationer också leder till affärsframgångar.

LEAD: Varför är fokus på återvunnen plast?

Christian: Vår mängd avfall minskar inte, den tenderar att öka. Men om det inte finns någon efterfrågan på avfallet från förädlingsindustrin, behandlas dessa inte vidare utan hamnar i förbränning, export eller ofta felaktig deponi. Däremot har metall och glas ett högre värde även i slutet av deras livslängd, men plast var hittills nästan uteslutande avfallsprodukt. Förpackningslagen ger nu också större värde på plastavfall.

LEAD: För tillfället är du i ett pilotprogramfas på cirplus. Hur fungerar det?

Christian: I april lanserade vi vår prototyp och matchade företag och materiella förfrågningar och fortsätter att göra det gratis. Med 30 utvalda företag tar vi nu nästa steg: tillsammans med dem utvecklar vi plattformen och ser till att vi bara utvecklar relevanta mjukvarufunktioner från början.

LEAD: Du arbetar med en AI-baserad prissättningsalgoritm. Vad betyder det?

Christian: Vi strävar bland annat efter dynamisk prissättning – liknande Airbnb. Det vill säga att kunden sätter ett minimi- och maximipris och efterfrågan bestämmer. Den Ki-baserade prisalgoritmen justerar sedan priserna. Men omvänd budgivning och erbjudanden med fast pris kan också spela en roll, beroende på marknadssituationen och produkten.

LEAD: Hur stor är efterfrågan?

Christian: Efterfrågan på återvunnen plast överstiger utbudet. Det finns många bortskaffningsföretag som inte kan bearbeta plasten i de mängder och kvaliteter som marknaden kräver. Men så fort dispositionerna märker att efterfrågan fortsätter att vara hög, kommer de också att investera i kapacitet och processoptimering. Med cirplus försöker vi skapa en tillförlitlig översikt: liknar de klassiska funktionerna i (handelsvaror) utbyten.

LEAD: Hur många förfrågningar har du fått om Cirplus?

Christian: Vi fick flera 10 000 ton materialförfrågningar från över 16 länder över alla typer av plast. Allt är efterfrågat, från granulat och regrind till bale varor och högkvalitativt produktionsavfall.

LEAD: Vad är feedbacken från de första företagen?

Christian: Feedbacken är bra. I vårt pilotprogram arbetar företagen med utveckling av extern programvara. Kunderna har redan nytta av att samla köpare och säljare digitalt, vilket gör att de direkt kan påverka utvecklingsprocessen.

LEAD: Hur ser du till att det inte finns några svarta får på cirplus?

Christian: Vi kontrollerar varje användare före utgivningen för att hålla tvivelaktiga leverantörer eller köpare från plattformen från början. Dessutom kan företagen också betygsätta varandra – som på eBay. För vår egen trovärdighet är det extremt viktigt att ha bara bra kunder. Vi vill marknadsföra en bra produkt – och det är därför vi börjar så långsamt.

LEAD: Vad är din stora vision om cirplus?

Christian: Vi vill stänga plastkretsen 100 procent så att detta återvinningsbara material inte längre släpps ut i miljön. Om vi ​​lyckas ansluta marknadsaktörer i denna komplexa marknadsmiljö har vi tagit ett gigantiskt steg mot att förverkliga denna vision. Detta är komplicerat och kräver lång andetag. Men jag är säker på att om vi som mänsklighet lyckades landa på månen med ren vilja och avancerad teknik för 50 år sedan, måste det också vara möjligt att hålla plast i omlopp.

LEAD: I efterhand: cirplus är nu uppfyllandet av en dröm som började på havet mellan Colombia och Panama. Christian: Kämpar snarare på en mardröm! Vem gillar att simma i plastskräp? Men i den meningen kan jag inte föreställa mig en mer meningsfull användning av min arbetstid än att använda vad mitt team och jag har för en renare miljö med hjälp av entreprenörskap. Eftersom entreprenörsframgång för oss är synonymt med ekologiska: ju mer återvunnen plast handlas via cirplus, desto mindre blir det i miljön eller förbränning och desto mindre nya varor måste produceras. Detta är meningsfullt arbete för mig och är jättekul. Exakt det här arbetet skulle jag vilja främja och expandera och vi letar alltid efter passionerat stöd för vårt team.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *