Hur digitaliseringen vänder donationsmarknaden upp och ner

På grund av digitaliseringen gynnar inte längre pengar bara stora hjälporganisationer och institutioner, utan också små sociala projekt, lokala idrottsklubbar eller individer som har drabbats av ett stort öde och behöver stöd.

Jeannette Gusko, Senior Regional Manager för tysktalande länder på GoFundMe, talade med LEAD om hur donationsmarknaden kommer att förändras under de närmaste åren. GoFundMe är för närvarande den största online-donationsplattformen i världen – hösten förra året lanserade portalen också i Tyskland. Gusko var där från början och drar en positiv balans.

”I Tyskland fanns det redan en stark kultur av donationer”

Förmågan att donera digitalt tycks vara väl mottagen: Enligt Gusko har tyska givare under de senaste nio månaderna samlat in så mycket som under de två föregående åren. Det finns tusentals kampanjer och tiotusentals givare. De största kategorierna är nödhjälp, välgörenhet och medicinska kampanjer. GoFundMe har hittills samlat in fem miljarder dollar (cirka 4,4 miljarder euro).

I Tyskland är donationsflödena fördelade relativt jämnt över alla federala stater, enligt Gusko kommer kampanjstartare och givare från både stads- och landsbygdsregioner. ”I Tyskland fanns det redan en stark kultur av donationer och många människor frivilligt. Samtidigt växer förståelsen för sociala nätverk och information om katastrofer vinner snabbt mark. ”

display

Också intressant: Letsact: Förändra världen med en app

Således, efter den dödliga jordbävningen i Indonesien i slutet av september 2018, startades en serie donationskampanjer omedelbart. Tyskar som bor i Indonesien eller har en nära relation till olyckesregionen krävde donationer och bad om hjälp.

Här är några exempel: En ung kvinna från Niedersachsen, som nu bor i Indonesien, ber om donationer till hjälporganisationer som stöder lokala offer.

Och studenter och forskare vid universitetet i Göttingen, som känner till berörda familjer genom gemensamma forskningsprojekt med Tadulako-universitetet i Palu, kunde samla mer än 16 000 euro.

Kommer människor att donera mer i framtiden?

Dessa exempel visar också att donationsmarknaden har förändrats. Individer kommer mer och mer fram. I stället för att ge en abstrakt bakgrund för katastrofhjälp går pengarna allt mer till privatpersoner och konkreta projekt.

Dessa ber vänner, familj och kollegor om donationer eller dela sin kampanj på sociala nätverk, där de drar i bästa fall allt större kretsar. Människor lär sig via sociala medier om projekt och regioner som de inte kände förut. ”Det utvecklar en känsla av solidaritet och det känns inte längre som en donation, men mer som lite hjälp för en vän,” säger Gusko. Den förutspår också att människor kommer att donera mer i framtiden.

Ett levande exempel på detta är den mest framgångsrika kampanjen i Tyskland hittills – ”Rädda min lilla bror Elias”. Om dem kan samlas in mer än 155 000 euro. Bakgrund: Den 28-åriga studenten Elias, som hade en allvarlig olycka medan han var på semester i Thailand, behövde snabbt dyra behandlingar och en patienttransport till Tyskland, men hade ingen utländsk försäkring. Särskilt Frankfurters – tillsammans med hiphop-storheter som Kool Savas eller arresteringsordern – hjälpte Elias. Med pengarna kunde 28-åringen behandlas och återlämnas till Tyskland.

Elias familj höll givarna uppdaterade, tackade dem för deras stöd, beskrev i detalj Elias svåra situation och visade bilder av den allvarligt skadade studenten. Gemenskapen kunde delta i Elias återhämtningsprocess. Dessutom släppte kampanjstarterna sjukhusets räkningar och litade på att pengarna spenderades på samma sätt.

Media berättade om historien – som händer oftare när kampanjerna pekar på ett socialt problem. Dessa inkluderar till exempel fallet Marlies Krämer, som samlar in pengar för att vidta rättsliga åtgärder mot sparbanken, eftersom hon vill kallas kund.

Kampanjen för karikaturteckaren Tobias Vogel efter extrema högerhändelser i Chemnitz var också mycket framgångsrik. Med sin handling ”Pride chain mot nazister” fick han mer än 18 000 euro för Saxon Refugee Council.

En app för givarnätverket

”Förtroende är mycket viktigt när du donerar”, förklarar Gusko. ”Naturligtvis vill folk veta vad som händer med deras pengar, de vill ha öppenhet. Många kampanjstarter påpekar därför vart pengarna de har fått går. ”Dessutom har GoFundMe utvecklat ett system för att säkerställa att pengarna endast används för det syfte för vilket de samlades in. Annars skulle GoFundMes givare få tillbaka sina pengar.

Online-plattformen ses nu som ett nätverk: Det finns en app som hjälper kampanjstartare att hantera, men också informerade givare om uppdateringar. Om du vill kan du kommentera donationer och ge hjärtan. Och om en åtgärd tjänar mer än beräknat, kan kampanjstartare kräva en omröstning om hur man kan spendera överskottet. Dessutom har ett team som nyligen stöder kampanjstartare att starta det mest framgångsrika samtalet.

Online donationsplattformar som GoFundMe eller Leetchi, Betterplace, HelpDirect, Kickstarter och Change.org erbjuder nya sätt att interagera och ge givare en känsla av att de har mer kontroll över donationsprocessen. Det finns en så kallad demokratisering av donationsmarknaden. Institutionerna blir mer och mer föråldrade, medan individer är mer aktiva än huvudaktörer.

Men de samlar ofta in pengar för en hjälporganisation – precis som Tobias Vogel för att hjälpa flyktingar. ”Många letar efter donationer snarare än en födelsedagspresent eller träffar vänner för att samla in pengar för en specifik välgörenhet av hjärtans önskan”, säger Gusko.

Många saker som inte varit möjliga tidigare kunde vara föremål för en donationskampanj via onlineplattformarna: ”Nu kommer områden som sportfrämjande åtgärder, som oftare ligger under radaren för den traditionella donationsmarknaden, att komma fram”, förklarar Gusko. ”Detta gör engagemanget mer konkret och konkret. Donationer blir mer och mer en del av vardagen. ”

Också intressant: 5 nystartade kvinnor som gör världen lite rättvisare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *