Kundlojalitet med gamification inom sportsektorn

Det finns knappast något bransch- eller applikationsscenario utan lekfulla element.

Spar Österrike använder till exempel en plattform som heter Sepp för att utbilda och utbilda anställda, och den tyska Ebay-chefen Eben Sermon förväntar sig över alla handelssegment med många andra plattformar. För honom är gamification en central del av den framtida varumärkesupplevelsen.

Jag ser det exakt på samma sätt, för bakom det står ett engagemang med varumärket, som skapar grunden för lojalitet. Och eftersom kunderna förväntar sig användarupplevelse i denna ålder så lekfullt.

Den verkliga konsten är mervärdet

Av de många branscher som är lämpliga för gamification är en särskilt spännande: sportbranschen. Ingenstans är konsumenter mer öppna för ämnet och det finns inget bättre än att göra idrottare till spelare. Inte bara för att sport och spel alltid har hört samman.

Denna anslutning används till exempel av den amerikanska stormarknadskedjan 7 Eleven med deras basket-app eller – ännu mer direkt – en sportklubb i München-området, som har öppnat en interaktiv squashplan. Du kan nästan spela Candy Crush med bat där.

display

Den verkliga konsten är mindre i den underhållande underhållningen än i det extra verktyget. Först då blir den flyktiga varumärkesupplevelsen en nära koppling och i idealfallet till och med en plattformsverksamhet.

Sportbranschen är perfekt för detta eftersom den alltid täcker ett mycket personligt och elementärt behov utöver det lekfulla: fitness och hälsa. Nike kände igen detta mycket tidigt med sin fitness tracker Nike +.

Du kanske också är intresserad av detta: E-Sports – Svett annorlunda

Sportvarutillverkare och detaljhandlare har otaliga alternativ

Idag använder de flesta av oss spelmoduler i sport i någon form. De finns i fitnessapparna i våra Apple Watches eller Fitbit-armband. Till och med en avslappnad promenad eller fönsterhopping slutar knappt utan att titta på den mobila fitnessindikatorn: Hur många steg var det? Hur många totalt idag och jämfört med igår? Vad är min hjärtfrekvens? Högre än min partner?

För sportvarutillverkare och detaljhandlare finns det otaliga möjligheter att vara både underhållande och användbara för sina kunder. Trenden att bli bärbar och tingenes internet öppnar upp fler möjligheter.

På rätt väg är fitnessklubbbranschen. Den som återvänder till sin idrottsklubb efter en paus på flera år kommer inte längre att känna igen honom. Speciellt stora kedjor uppgraderar massivt digitalt och binder sina kunder med power-appar som eGym eller virtuella mountainbike-turer över den alpina åsen.

”I hörnet av glad och frisk”

Men också påstås mer avlägsna industrier träffade bron som Walgreens i USA. De belönar sina kunders rörelse med bonuspoäng via ett API-gränssnitt i sin mobilapp, som kan lösas in när du shoppar – ”I hörnet av glad och hälsosam”.

Det handlar inte om att ”göra något med gamification” och låta gästerna spela poker på fitnesscykeln. Men det handlar om intelligenta tjänster som kunden behöver och som passar varumärket. Det måste fungera som ett lojalitetsmål, inte som ett underhållningsprogram. Först då kan du på ett hållbart sätt sticker ut från tävlingen. Tyvärr ser det ofta annorlunda ut i verkligheten.

”Skit” och ”märket skryter”?

Utvecklaren och Scrum Master Dominik Ehrenberg har fördömt förleden i en läsbar intervju. Han anser att de flesta spelimplementeringarna är ”skit” och kritiserar för mycket ”poäng och badge skryta”. Domen är för hård för mig personligen, eftersom dessa element också kan vara legitima ur kundens synvinkel, men den innehåller en mycket viktig och sann kärna.

Den bästa typen av spel är den som inte är beroende av yttre stimuli och ytliga belöningar, utan på konsumentens långsiktiga behov som ett varumärke kan täcka. Det fungerar mycket bra på gränssnittet mellan sport, spel och hälsa. Du måste bara göra det.

Du kanske också är intresserad av detta: E-Sports slår till och med sportshowen

Martin Grass är COO för Defacto GmbH, leverantör av programvara, tjänster och verksamheter inom CRM och lojalitet.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *