”Främja mångfald är inte politiskt korrekt internering”

LEAD: I vilka aspekter av mångfald har tyska företag fortfarande en del att göra?

Fränzi Kühne: Den största utmaningen jag ser är att påskynda företagens omprövning. Företag som vill klara sig utan talang kommer att få problem på medellång sikt. För mig som företagare är det obegripligt varför denna värdeförändring tar så lång tid, när det vetenskapligt har bevisats att blandade team har en högre kollektiv intelligens, är mer krisbeständiga och mer framgångsrika.

Kuehne Fraenzi Jennifer Endom
Kühne, Fränzi (Foto: © Jennifer Endom)

Dessa positiva förhållanden mellan effektivitet och lönsamhet kan också observeras i de olika styrelserna och styrelserna. Till exempel grundaren av AllBright Foundation, Sven Hagströmer, har sin banks investeringsavdelning beräknat regelbundet: Hur utvecklas börskurserna för företag med uteslutande homogena ledningar? Var är lager av företag där kvinnor är i toppen?

Det framgår nästan alltid att börskurserna är bättre, desto närmare andel kvinnor till en paritet i styrelsen. Ändå hålls blandade team fortfarande fast vid ”multikulturell hipster-livsstil från Berlin-Kreuzberg”. Främjandet av mångfald är emellertid inte politiskt korrekt straff, utan nödvändigt för företagets framgång.

display

Mer mångfaldsämnen finns i den aktuella numret av LEAD 04/18, som också finns tillgänglig online.

Vilka aspekter av mångfald fungerar bra?

På TLGG har vi varit väldigt öppna för rekrytering i tio år nu och har haft ett bra team sedan grundandet. De bästa talangföretagen måste vinna dessa dagar för sig själva. Dessutom har mycket hänt under de senaste tio åren: Till exempel har aldrig tidigare så många kvinnor varit i styrelser som i dag.

Samtidigt kan man också se i teknik- och reklambranschen att olika team bättre kan förstå och betjäna kundernas behov i tider med social fragmentering och individualisering. Eller att i tider med digitala omvälvningar, som inte stannar vid nationella gränser, kan språklig och kulturell mångfald säkra framtiden.

Vilka konkreta idéer eller tillvägagångssätt tar du in som ung kvinna som inte skulle ha varit utan ett mångfaldigt team?

Den här frågan är svår att besvara, eftersom en symbolisk kallelse för en kvinna i styrelsen eller styrelsen har liten mening. Alla studier och praxis visar att du alltid behöver en kritisk massa för att göra en skillnad. I min position som styrelseledamot försöker jag ändå öka medvetenheten om vissa ämnen och deras faror.

Till exempel säger företagsledare som säger nej till kvinnor nej till meritokrati och potentiella tillväxtmöjligheter. Dessa företag skickar en förödande signal – medvetet eller omedvetet – till de anställda i företaget (”Du får inte tillåtas här”), till intresserade externa kvinnliga chefer (”Du är inte välkommen här”) och till allmänheten (”Vi är inte kapabla och villig att anpassa sig till de förändrade sociala och ekonomiska förhållandena ”).

Som verkställande direktör på TLGG ser jag det som min uppgift att skapa strukturer som tillåter olika livsmodeller. Vi försöker hitta enskilda lösningar för våra anställda och i gengäld förändras efterfrågan från dem. Tillsammans försöker vi mycket och ofta nya saker.

”Just nu och gillar fortfarande att rekrytera.”

Vad tycker du om detta: tas mångfald tillräckligt på allvar i tyska företag? Går aktiva åtgärder?

Både ja och nej. Samtidigt gillar folk fortfarande att rekrytera eftersom de vet vad de tror att de är. Även om de högsta nivåerna av företag börjar inse att samhället är mångfaldigt och företagsstrukturerna drar nytta av denna mångfald, förblir förändring fortfarande tung.

Det tyska företaget är tydligen fortfarande för bra. Därför krävs en kritisk allmänhet för att driva företagskulturen framåt: människor och initiativ som tittar på vad företag gör och kommenterar i debatter. Lyckligtvis finns det mer och mer av det.

Också intressant: ”Språk är ett viktigt element för att främja mångfalden”

logo

Hitta ditt bästa jobb!

LEAD-arbetsmarknaden är arbetsmarknaden för marknadsföring, reklam, försäljning och media. Här söks och hittas talang med marknadsföring. Oavsett om marknadschef i branschen eller konsult med sociala medier med en trendig byrå – på LEAD-arbetsmarknaden hittar du rätt position för din framtid.

Klicka in

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *