Apples arg överraskning

Den som köpte ett anständigt antal Apple-aktier vid födelsen av iPod eller den senaste versionen av iPhone senast i dag är en miljonär miljonär. Under senare år visste kursen på aktiemarknadspapperet från Apple bara en riktning – brant uppåt. Gruppen tillkännagav kvartalsvis nya rekordsiffror, jubelade aktörerna var tredje månad. Den 29 januari bör nästa nummer följa den viktiga julaffären (oktober till december 2018).

Nyligen var aktien på 154 $ (cirka 136 euro), även om det var långt ifrån deras tidigare högsta tid på 233 dollar (196 euro) i oktober, men vad som hände under den senaste natten, i Apples senaste företagshistoria – och särskilt i iPhone-historien – ett historiskt avbrott.

2 januari 2019 – ett snitt i företagets historia

Apple beslutade att ta ett ovanligt men nödvändigt steg. Företaget lämnade in ett officiellt ”brev från Tim Cook till aktieägarna” i sitt nyhetsrum, som samlar alla pressmeddelanden och avbrutit handeln på dess aktie redan före den slutande klockan på den amerikanska börsen för att undvika en prisbävning.

display

Cooks nyckelmeddelande den 2 januari 2019, vilket är ett avsnitt i Apples företagshistoria: Apple måste varna aktiemarknaden 27 dagar innan det officiella tillkännagivandet av de faktiska siffrorna, att koncernen inte kan hålla sina egna novemberprognoser för nästa finansiella resultat , Speciellt för att försäljningen av iPhone var lägre än Apple förväntat.

1997: ”Kista locket stängs”

När var de sista dåliga nyheterna för Apple-aktieägarna? Svar: 1997, några veckor efter att Steve Jobs återvände till gruppen. Företaget var konkurs och CNN-teknikanalytikern Gene Glazer sa: ”Spikarna har ännu inte träffat Apples kista, men kistan locket stängs.”

Det kom annorlunda. Jobb omstrukturerade Apple, förde gruppen med uppfinningen av iPod, iPad, iMac och särskilt iPhone på vägen till framgång. Nästan fram till idag. Men att sänka prognosen 21 år efter Jobs huvudplan för att rädda ett konkursföretag är nu ett stort och negativt slag.

Också intressant: Status Pro: Den nya iPad i LEAD-testet

En nära titt på den nya prognosen

Avgörande faktor för Cook-meddelandet är korrigeringen av de prognostiserade intäkterna i den faktiskt särskilt lukrativa julverksamheten (oktober till december 2018), som ville driva Apple igen med iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPad Pro och Apple Watch Series 4 igen.

Cook korrigerade den ursprungliga prognosen i går kväll från 89 till 93 miljarder dollar till 84 miljarder dollar. Som förväntat förblir bruttomarginalen cirka 38 procent. Men ”andra inkomster och utgifter” ökade från 300 miljoner dollar till 550 miljoner dollar.

Lead 3 Innovation Management 1200X1200 Vr

Hållbart och innovativt

Alla företag måste hålla jämna steg med digital transformation. Alla vill ha det. Varför är det så svårt för många? Den väl beprövade är upp för den nya osäkerheten. I LEAD Bookazine 3/2018, låt en innovationscoach förklara varför att vara innovativt innebär att hålla framgång i framtiden.

Beställ nu

Upp till 1649 euro för den dyraste nya iPhone-modellen

Cooks uttalande om att det har skett ”färre iPhone-uppgraderingar än väntat” borde få aktieägare och Apple-kritiker att sitta upp och ta upp varsel. Apple räknar med rekordförsäljning i USA och Tyskland. Men bara den kinesiska marknaden bröt.

Trots allt, var det på grund av de ständigt ökande priserna som kunder i allt högre grad tyckte till äldre modeller, eller till och med behöll sin föregående års iPhone? Apple kräver upp till 1649 euro för sin dyraste modell, iPhone XS Max med 512 GB lagringsutrymme. Över 1500 euro för en smartphone – ett pris som verkade otänkbart för två eller tre år sedan och ändå blev verklighet.

Också intressant: LEAD-test: Tio goda skäl för iPhone XR

Smarttelefonmarknaden är övermättad

Eller skulle kunderna till och med ha varit villiga att spendera en sådan summa, men inte sett något särskilt inköpsincitament i de nya funktionerna? Under de närmaste dagarna borde mycket spekulation. En sak är tydlig: Smartphone-marknaden är i allmänhet övermättad. Helt banbrytande funktioner har inte funnits i flera år hos någon smarttelefonleverantör – bara (bra) förbättringar i detalj. Alla som tar bilder då och då kan göra utmärkta bilder med iPhone 7.

En gynnsam batteribyte hindrade tydligen många från att köpa nytt

Apple pekar själv på orsakerna till att korrigera antalet prognoser på många ekonomiska skäl. Naturligtvis talar Cook inte om priserna på iPhones i sitt öppna brev till aktieägarna. När allt kommer omkring citerar han som ett av orsakerna till iPhone-försäljningen, inklusive batterireparationsprogrammet, som Apple lanserade.

För 29 euro kan batteriet på en smartphone bytas fram till slutet av 2018. Ett löjligt pris som hundratusentals användare av äldre iPhones troligen har använt för att förse sin gamla iPhone med ny juice – istället för att köpa en ny modell.

Världsekonomisk kris

Cook nämner också skäl som Apple (ur Apples synvinkel) inte är ansvarig för, men som gruppen nödvändigtvis måste leva med: Den olika tidpunkten för iPhone-lanseringar hade påverkat jämförelsen med förra året. Den starka amerikanska dollarn gav ”motvind” enligt Cook. Som Cook medgav fanns flaskhalsar på Apple Watch Series 4 och iPad Pro. Och just i Kina har Apple försvagats. Dessutom, enligt Cook, den ”svaga ekonomin på vissa tillväxtmarknader”.

Kan vara allt. Men många Apple-motståndare har nyligen kritiserat gruppens ”brist på innovation”. Endast ett litet tecken, men inte bra för många observatörer: I september 2017 tillkännagav Apple en innovativ trippelladdningsmatta som heter AirPower ”för 2018”. Det fanns inte förrän den 31 december. Apple sa inte ett ord om det. Så du känner inte faktiskt företaget under de senaste 20 åren.

”Apple hänger på iPhone-droppet”

Dock tittar aktieägarna framför allt på Apples premiumprodukt: iPhone, gruppens hjärta – även om tjänstesegmentet med tjänster som Apple Music, produkter som de extremt framgångsrika AirPods eller prenumerationstjänster fortsätter att växa. Apples intäkter, enligt analytiker alltid under de senaste åren, ”beror på iPhone-droppen”. Och när iPhone hostar, så ”sålde mindre än väntat”, så får Apple influensa.

Förutom det ovanligt nervösa pre-ambassadmeddelandet från Cook att deras egna prognoser inte uppfylls, är nu varken västens fall eller Apple faller att klaga. Företaget har 130 miljarder dollar kontant och aktier har återköpts i åratal – alltid ett positivt tecken på gruppens tro på sin egen styrka.

Grundtecken redan före jul

Och naturligtvis är det den här gången. Hur som helst, om du läser i Cooks avslutande slutsats mellan raderna: Apple är ”säker som aldrig när det gäller de grundläggande styrkorna i vår verksamhet” och ”säker på vår pipeline av framtida produkter och tjänster.” Och naturligtvis, enligt Cook, är Apple ”innovativ som inget annat företag i världen, vi kommer inte att ta foten från gasen.” Han fortsatte, ”Du kan inte ändra makroekonomiska förhållanden, men vi tar andra initiativ för att förbättra våra resultat.”

Redan en vecka före jul låter Apple sitta med ett nytt initiativ. Vid närmare granskning tillkännagav det öppna brevet till aktieägarna här, när Apple tog tag i detta banner högst upp på sin hemsida:

”iPhone XR från € 579. iPhone XS från € 879. Byt ut din nuvarande iPhone mot en ny i en Apple Store nära dig.”

Det var redan tydligt att iPhone-julverksamheten inte gick som förväntat. Specialpriser från Apple, som aldrig funnits under åren innan. Från en vecka före julafton 2018 men redan.

Nya åtgärder planerade

I framtiden vill Apple uppenbarligen fortsätta på denna ”bytestång”. Tidigare den kvällen dök Tim Cook upp på den amerikanska kanalen CNBC och sa att Apple skulle ”verkligen fokusera på saker den kan kontrollera, framtida försäljning genom inhandlingsprogrammarknadsföring, prissättningsalternativ för månader och mer Fokusera på tjänster i butiken. ”

”Förväntningarna på Apple bör vara höga”

Oavsett om detta kan sätta iPhone-försäljningen och intäkterna tillbaka på rätt spår måste de kommande (traditionellt faktiskt lugnare) månaderna visa sig. Åtminstone försäkrar Tim Cook att det kommer att lyckas: ”Förväntningarna på Apple är höga eftersom de borde vara höga, vi är fast beslutna att överträffa dessa förväntningar varje dag, det har alltid varit Apples sätt, och det kommer alltid att vara. ”

Oväsentliga ord efter Cooks ”Brev till aktieägarna”, som aktiemäklarna förmodligen kommer att straffa kraftigt i eftermiddag på aktiemarknadsöppningen i USA. För djupt är besvikelsen och rädslan för iPhone-övermättnad efter 21 år – där det nästan bara gick uppåt på Apple.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *