Anställda digitalt värt det

Antalet nyckelord är stort när det gäller digitala innovationer. Kundupplevelse, Digitala arbetsplatser, Internet of Things, Digital Marketing – listan skulle kunna fortsättas nästan när som helst. Det är bra att diskussionen har kommit till Tyskland. Mindre bra, det är verktygs-centrerat.

Enkelt uttryckt talar alla om den nya borrningen och några om hålet i väggen – men hantverkaren nämns knappast. I framtiden, utan en motiverad och kompetent arbetskraft, räcker det inte för hållbar ekonomisk framgång i företagen.

Tidens motto måste vara: ”Man AND Machine” – det visades redan tydligt av en studie av Avanade 2017. Anställda fortsätter därmed att spela en nyckelroll och de måste lära känna ämnet fullt ut.

Företag måste stärka sina anställda digitalt

Naturligtvis kommer roller och aktiviteter att förändras i den här kursen. Utöver den i stort sett ogrundade rädsla för färre jobb kräver detta ytterligare utveckling av lagen. Detta innebär också att människor i allt högre grad accepterar behovet av att lämna sin egen komfortzon. Stoppning kommer att få mycket mer dödliga konsekvenser i framtiden än under de senaste 20 eller 30 åren.

display

Men förmågan att acceptera och behärska utmaningar som är inneboende i oss människor, så vi får inte vara rädda. Därför är det viktigt att se de positiva aspekterna av transformativa processer: repetitiva rutinaktiviteter blir mindre så att det blir mer utrymme för kreativt tänkande och god service.

För att företag ska kunna utnyttja potentialen i ”mänskligt och maskin” -konceptet fullt ut måste de dock möjliggöra sina anställda digitalt. Och här saknar det fortfarande tydligt.

Också intressant: Varför den digitala symboliska politiken i den gamla ekonomin kommer att misslyckas

Konsekvenser – men vem?

Marknadsundersökningsföretaget Incisiv genomförde en mängd intervjuer med tyska, brittiska, amerikanska och franska detaljhandlare på beslutsfattarnivå som en del av en kvalitativ studie av Avanade. I undersökningen blev det chockerande tydligt att 95 procent av de undersökta företagen har satt för låg investering i lämplig teknik och förändringshantering.

Förresten, det största hindret var inte IT-budgeten, utan oförmågan att ge en kvantifierbar avkastning på investeringen. Det undersökta urvalet består av en mängd olika affärstyper, från livsmedelsbutiker till konsumentelektronik till hälso- och sjukvård och hushållsmöbler av alla slag. På så sätt påverkas alla vertikala affärsområden av denna brist på bemyndigande av anställda.

Frågan sammanfattades i termer av vad det innebär att använda moderna verktyg och utbildning för de anställda i butikerna eller deras förmåga – i framkant, i direkt kundkontakt. Resultatet ger anledning att tänka: Helt 95 procent av de svarande kan klassificeras i kategorierna ”följare” eller ”latecomers”.

Detta ställer frågan: Vem ska faktiskt följas? Och realistiskt måste det antas att de återstående magra fem procent inte har hittat den bästa rasen lösningen någonstans, som kan tjäna som en fullfjädrad förebild.

Där exakt det krokar

Latecomers har mycket att komma ikapp för att ge sina anställda samarbets- och produktivitetslösningar. Ledare har empiriskt bevisat högre sannolikhet för framgång och medarbetarnöjdheten är större; detta lönar sig i ungefär en fjärdedel lägre fluktuationsgrad.

Dessa ledande företag lyckas leverera mobilapplikationer till sina team – integrerade analysfunktioner för dessa applikationer ger betydande värde för användarna i deras slutanvändarengagemangsaktiviteter.

Relevansen av dessa aspekter illustreras av en annan siffra: Ett detaljhandelsföretag som rapporterade ungefär en miljard dollar i försäljningen under undersökningsåret 2017 drog slutsatsen att det hade en anslagsförlust på 110 miljoner dollar per år. ”Frontline Employee Experience” är därför direkt avgörande för användarupplevelsen.

Arbetar smartare, säljer mer, möjliggör bättre service – denna triad låter fortfarande alltför sällsynt i de flesta detaljhandelsföretag. De få ledarna kännetecknas av framgång över genomsnittet med dessa åtgärder: Detaljerad information och orderhistorik för sina kunder, företagsomfattande insyn i lager för optimal lagerhantering och bekväm användarvägledning för att köpa och returnera varor.

Om laggards och följare fångar upp här kan de realisera betydande intäktsvinster: En ökad kundnöjdhet med mer än sex procent är alltså möjlig. Produktiviteten kan öka med ungefär fyra procent – det som låter som lite är med tanke på avkastningen ett ganska relevant antal.

Att stärka anställda är värt

Sammanfattningsvis visar potentialen som ligger i att stärka anställda digitalt att företagen konsekvent fokuserar på att införa rätt verktyg och utbildning för sina team, vilket ökar lönsamheten med upp till tio procent.

Vid denna tidpunkt bör det komma ihåg återigen den totala avkastningen i handelsbranschen – en sådan vinst skulle verkligen vara bra på vissa balansräkningar. För en sak är det tydligt: ​​att lägga sina händer i knäet och klaga om allmännyttigheten hos stora företag, som är extremt framgångsrika i onlinehandeln, kommer inte att orsaka någon positiv förändring.

Företagen måste själva bli aktiva. Det betyder också att man inte väntar på den perfekta förebilden utan att våga något, experimentera, lära sig. Kom igen ihåg en nödvändig förändring i mentaliteten. Mer än någonsin behövs entreprenörsmot för att riskera digitalisering.

Intressant: hierarkier är bra – så länge chefen blir tjänsteleverantör

Om författaren: Robert Gögele är chef för Avanade och ansvarig för företagets affärsutveckling i Tyskland, Österrike och Schweiz. Utvecklingen av Avanades strategiska allians med Accenture och Microsoft är dessutom ett av hans huvudansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *