Digital träning i barcamp

Enligt legenden kom idén om en barcamp fram under en serie händelser av mjukvaruutvecklaren och förläggarens grundare Tim O’Reilly, under vilka deltagarna noterade att de viktiga och spännande ämnena inte utbyttes under talarna för högt betalda talare, men i kaffepauserna emellan. Så här skapade idén om en mindre exklusiv och därmed mer jämlik okonferens.

Även om kursen för en barcamp nu liknar den på en ”normal” konferens, finns det några skillnader. Klassiska barcamp är vanligtvis inte vinstinriktade, vilket innebär att entréavgifterna i bästa fall täcker organisationens kostnader. I de flesta fall söks ytterligare sponsorer för att hålla dessa kostnader så låga som möjligt.

Även om det nu finns temabarläger, är klassiska barcamp inte teman. Det finns inte heller några gäster, bara deltagare. Även om ämnena inte är förutbestämda klassificeras de ofta i den digitala domänen av de tendensiellt unga deltagarna.

display

Intressant: WelcomeCamp ansluter tillverkare av flyktingmedia

Process och sessioner

Även om en barcamp medvetet skiljer sig från klassiska konferenser finns det nu några ”regler” i processerna som har etablerats. Men dessa regler gäller främst organisationsprocessen, inte innehållet.

I scenen är kontroversiell introduktionsrunda. Om det finns en, sker den i början av dagen, där varje deltagare presenterar sig med tre hashtags. Sedan körs sessionplaneringen.

Så det finns tidsluckor på 45 minuter, som körs i tur och ordning och parallellt. Sessionerna äger rum i dessa tidsluckor. Varje deltagare kan och bör föreslå en sådan session, som i sin tur inte regleras med avseende på innehåll. Så en session kan vara en workshop, en föreläsning, en händelse, en diskussion, en diskurs eller en fråga och svar session – allt som är tillåtet är tillåtet.

Reklamannonser eller egenmarknadsföring är dock inte välkomna. Om tillräckligt många är intresserade kommer sessionen att äga rum. Men detta är vanligtvis fallet, utom reklampresentationer, och även om det inte finns något utrymme, möts deltagarna ofta utanför.

Utöka horisonten

På grund av de öppna ämnena och deltagarnas mångfald har jag redan upplevt många intressanta sessioner på vissa barcampar. Ämnena sträcker sig från klassiska workshopämnen som sociala medier, marknadsföring eller programmering online till ”Min erfarenhet av droger”, ”Fångad i fel kropp” eller ”svampodling – hur fungerar det?”.

Särskilt på Barcamps är det intressant att ta itu med nya ämnen och delta i en session som inte tillhör den klassiska egna filterbubblan.
Utbudet av ämnen är stort och nästan obegränsat, men deltagarnas struktur gör att ämnena ofta är digitalt.

Till exempel finns det många temabarläger för digitalt intresserade, som sedan fokuserar på ”digital”. På barcamps.net och barcamp-liste.de kan du se en översikt över de kommande Barcamps i Tyskland, Österrike och Schweiz.

Ofta finns det de professionella som talar på andra konferenser för mycket pengar. På Barcamps är de mer ”tillgängliga” och du kan ofta ställa frågor direkt och komma i konversation.

Hur man organiserar en barcamp

Om du har varit en deltagare på en barcamp några gånger kan du också känna att organisera en själv. Återigen sammanfattade jag några tips. Naturligtvis är dessa inte bindande och påstår sig inte vara fullständiga utan baseras på vår egen erfarenhet.

Först till den viktigaste punkten: Allt beror på laget. Trots att en barcamp är mindre besvärlig än en konferens, där till exempel talare måste bjudas in, måste mycket organiseras beroende på kraven. Beroende på barcampens storlek är ett balanserat medelvärde för lagstorlek viktigt.

  • organisatörer: En eller två medlemmar i teamet är arrangörerna. De bestämmer sig i tvivel eller oenighet och ser till att de andra teammedlemmarna får uppgifter och uppfyller dem.
  • lag: Teamet engagerar sig och deras nätverk och arbetar tillsammans med arrangörerna för att förbereda. I bästa fall har varje medlem ”avdelningar”, men mycket kan göras tillsammans. Om någon från ditt team har kontakter med företag bör dessa användas – till exempel för organisering av plats, sponsorer och mediepartners.
  • hjälpareSpeciellt på barcampdagen tar det hjälpare på platsen att reglera tillgången, svara på frågor från deltagarna, bekanta sig med flyktvägar, ta hand om catering och se till att sessionstiderna eller kodkoden följs..

Catering och plats

Med måltiden stiger och sjunker stämningen. Bra catering är därför viktigt, särskilt under andra hälften av eftermiddagen. Tänk här också på matintoleranser, vegetarianer och veganer. Tips: Köttätare kan definitivt äta veganer, veganer och vegetarianer men inget kött.

Och var ska barcamp äga rum? Ju bättre rummen är utrustade, desto bättre känner gästerna. Samarbetsplatser är till exempel särskilt bra.

Men fler och fler stora företag ger gärna rum för barcamp.
Så de kan presentera sig för en ung publik och sälja sig själva som progressiva och öppensinnade.

Sponsorer och uppförandekod

Just för att en barcamp inte borde kosta mycket för deltagarna är det knappast möjligt utan sponsorer. De största kostnadsfaktorerna är oftast rummen och cateringen. Men även små saker som öl för kvällen, snacks för pauser och evenemangsförsäkring ska övervägas här.

För att göra barcamp känd är mediapartner också användbara. Speciella tidskrifter, regionala radiostationer, större bloggar och digitala tidskrifter är särskilt lämpliga här.

Vad du borde tänka på: En uppförandekod är inte villkorslöst vanligt, men den blir allt viktigare och händer i fler och fler stora händelser, till exempel Republica.

I en uppförandekod definierar du uppföranderegler för din Barcamp som normalt ska vara tydliga, men inte alltid kända för alla. Detta inkluderar bland annat att alla ska behandlas lika och ingen ska diskrimineras. Det är också viktigt att indikera att ett uteslutande från händelsen hotar om någon bryter mot uppförandekoden.

Intressant: Content Marketing har nu en uppförandekod

Call To Action 1200X1200 Lead September

Fokusera på dig!

LEAD-utgåvan 3/2018 tar dig in i fotografiens värld. Vilken roll de och deras digitala återanvändning spelar idag och vilka möjligheter det finns, kommer du att lära dig i 3 spännande berättelser i tidningen. Men ämnen som e-sport, artificiell intelligens och marknadsföringsteknologi är också en del av den aktuella frågan.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *