Tyskland är för framgångsrikt för digitalisering

Samtidigt har vi en ny federal regering och naturligtvis borde den verkligen gå denna gång med digitalisering. Vi gillar att höra det, men vi tror inte riktigt på det längre. Även om ordet har spridit att landets framtid beror på hur väl vi behärskar digitaliseringen förändras Tyskland bara i en snigelfart.

Jag har intrycket av att trycket helt enkelt saknas. Vi har nästan full sysselsättning i Tyskland och exporterar som världsmästarna. Det på något sätt hindrar synen på de verkliga utmaningarna. Även om det borde vara tydligt att detta inte alltid kommer att fortsätta, undviks ansträngningar inom både näringsliv och politik helt. Självklart är ögonen på Frankrike, där president Macron driver digitalisering och försöker föra landet med.

Där det finns vatten och el, bör det finnas bredband

Vi är mycket för stabilitet och konsensus i Tyskland, men i 20 år har vi överraskat att digitaliseringen grundläggande förändrar den ena ekonomiska sektorn efter den andra och hur samhällets koordinater förändras. Om vi ​​vill bevara status quo, kan vi inte längre titta på det, vi måste agera.

display

Det finns mer än tillräckligt med ämnen. Naturligtvis behöver vi bredband bredband, från Halligen till Zugspitze. Var det finns rinnande vatten och el, bör det också finnas bredband, det ser så enkelt ut. Men jag vet mycket väl att en så enkel mening omedelbart orsakar en motsägelse, för det är en stor investering, för för närvarande behöver inte alla så stora bandbredd, för hittills gick det så och därför alls. Vi ser dessa argument om och om igen, oavsett om bredband, digital utbildning eller digital tillstånd. Varför ska man ändra vad som fungerar på det sättet? Du har inte så många administrativa förfaranden, varför ska du digitalisera allt med mycket ansträngning bara för att spara lite tid?

Eftersom vi måste kunna förbli ett attraktivt land också i framtiden. Detta inkluderar ett snabbt nätverk överallt, men också en administration som är anpassad till människors behov och som gör att du kan göra hans myndigheter digitalt med några få klick och swipes. I Tyskland är vi riktigt bra på att skapa onödiga utgifter, men som har uppstått under årtionden eller aldrig varit annorlunda. Som ett resultat är vi helt enkelt inte uppdaterade på många områden och faller därför efter mer och mer, eftersom andra länder tacklar framtidens frågor snabbare.

Besittare blockerar digitaliseringen i Tyskland

Till exempel måste du spela igenom idén om vad som skulle hända om du skulle kunna göra din skattedeklaration i Tyskland, som i Estland. Där beräknar staten vad du måste betala skatt och skickar den självdeklaration som är förfylld med e-post. De flesta estländare klickar bara på ”ja” och är sedan färdiga med självdeklarationen. I Tyskland gör vi det så att så många människor som möjligt är involverade, från de enskilda medborgarna som behöver samla in uppgifter, via skatterådgivare till tjänstemännen i skattemyndigheterna, som kontrollerar självdeklarationen. Om du ändrade det radikalt skulle det finnas massivt motstånd. Detta kan spelas på valfritt antal områden, naturligtvis inom sjukvården, i kommunal administration, i försäkringsbolag, i stora företag, oavsett var det finns många kontorister och kontorister. Konstgjord intelligens och maskininlärning kommer att göra dessa jobb föråldrade inom en snar framtid.

Tyskland kan inte stoppa denna utveckling, men vi borde forma den. Så att vi kan göra övergången så kompatibel som möjligt. Men om vi inte rör oss gör andra den övergången för oss. Vad det betyder har vi tydligt sett under de senaste 20 åren. De frihetliga idéerna i Silicon Valley är endast delvis kompatibla med våra samhällsbegrepp och den sociala marknadsekonomin.

Kina kommer att investera 2 miljarder dollar för att bygga ett gigantiskt forskningskluster för artificiell intelligens eftersom Kina vill bli den globala marknadsledaren där. Kansleren håller samtal med experter eftersom den federala regeringen ser konstgjord intelligens som ett framtidens ämne. Men vi är inte längre och återigen tittar Tyskland på hur andra länder skapar fakta. Vi är alldeles för bra.

Lumma Nico
(Foto: Nico Lumma)


Till författaren: Nico Lumma är verkställande partner för startföretagets nästa mediaccelerator. Han tillhör som affärsängel, entreprenör, författare och medgrundare och medordförande i nätverkspolitiska föreningen D64 till de mest kända figurerna i den tyska digitala scenen.

Få det senaste LEAD!

På digitaliseringsplatserna anställs både politiker, medborgare och aktivister. I det aktuella numret av LEAD berättar politiker som Jan Philipp Albrecht och andra designers vilka byggplatser den nuvarande federala regeringen brådskande bör ta itu med. LEAD 02/18 finns i kiosken, som e-papper eller som prenumeration. Se fler historier om digital historia på # 2021.

400X360 webbplats leder juni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *