Hur framtidens städer kommer att se ut

Vår planet är i problem. Och de flesta håller med om det nu. Det finns en växande enighet om att befolkningskoncentrationen i tätbefolkade, hållbara stadsområden är en potentiell lösning på problemet.

Vi kommer snart att ta reda på att två tredjedelar av mänskligheten kommer att leva i städer redan 2050, många av dem i så kallade megastäder med 10 miljoner invånare och mer.

Naturligtvis handlar det inte bara om hur dessa städer kan göras hållbara, utan värda att leva. Detta kommer inte att vara lätt om vi alla bor tillsammans i ett rum som bara utgör ungefär två procent av jordens yta.

Lös moderna städernas utmaningar

Lyckligtvis visar Havas Media Groups senaste anbudsstudier ”Nya städer, nya liv” att befintlig och framtida teknik kan lösa de stora utmaningarna i dagens moderna städer – till exempel trafikstockningar, otillräcklig parkering och kollektivtrafik och andra vanliga typer irritationsmoment.

display

Appar som Pango eller Pavemint, som gör det lättare att hitta parkeringsplatser, har dykt upp under de senaste åren.

Vi har också sett privata företag ta över projekt som brukade vara kommunala uppgifter. PaveGen utvecklar stenläggningsplattor för gångvägar i Storbritannien för att konvertera energi från människors fotavtryck till små mängder elektrisk energi, till exempel till strömförsörjning av gatubelysning.

I Tyskland förvandlar ubitricitet gatulampor till laddstationer för elbilar.

45 A9273 Lr Ubi
Smart kabel (Foto: ubitricity)

Och CityBridge-konsortiet i New York förvandlar hela metropolen till en rikstäckande Wi-Fi-zon.

Också intressant: E-Scooter: smart mot trafikstockningen

Toronto med ”det första internetbyggda området”

Utöver dessa koncentrerade förbättringar ser vi redan den första etappen av riktiga smarta städer. Alla ögon är på Kanada, där Sidewalk Labs (en utskjutande av Googles moderföretag Alphabet) tillkännagörde en återupplivning av Toronto-vattnet vid Lake Ontario, som planerarna själva hänvisar till som ”det första internetbyggda området”. Mycket lovades, inklusive modulär design, självgående bussar, digitala kiosker och LED-certifierade hem och byggnader.

För många av oss är föreställningen om ett fullständigt realiserat Internet of Things (IoT) – inklusive verkligen digitalt anslutna städer – saker som drömmar är gjorda av. Vilket Marvel-fan har inte tänkt på hur bekvämt det skulle vara att ha Tony Starks personliga assistent, J.A.R.V.I.S, som kör allt väsen i bakgrunden medan du kan arbeta i fred.

Din favoritlatte från din favoritkafé? Redan beställt och betalt. Tåget du behöver ta? Gå långsamt, han är åtta minuter sen. Att verkligen vara helt ansluten genom IoT skulle göra det enklare för oss att arbeta var som helst, göra flera saker samtidigt, hålla kontakten med de viktiga människorna i våra liv och ta på oss allt ansvar.

Ett smart hem, ett smart område, en smart stad

Men smarta städer fungerar bara verkligen om vårt hem kan hålla jämna steg. Många lägger sig bara fast med de senaste (och inte så nya) hembyggarna. De litar på Amazon Echo eller Google Home för en växande lista över funktioner (”Alexa, ber Furbo att servera Baron von Lanzelots behandling”) på CubeSensors för att övervaka luftkvaliteten hemma eller på WeMo -App för att justera temperaturen på den smarta potten, för vi är fortfarande i en trafikstockning.

Vårt hem är inte bara vår fristad, utan också ett noggrant kalibrerat och mycket personligt ekosystem anpassat för oss ensam eller få andra människor. Eller åtminstone kommer det snart.

Så mycket som jag ser fram emot utsikterna att bo i en smart stad är jag desto mer otålig för dagen när min Roomba inte bara tar bort de ylla mössen utan också tar hand om tvätten, de smutsiga diskarna och mina skattedeklarationer – man får fortfarande drömma.

Ett intelligent hem, ett smart grannskap, en intelligent stad – det är så vi gradvis kan omdefiniera vårt sätt att leva. Och vi kan göra det på ett sätt som gör livet på vår planet lite mer avslappnad.

Också intressant: när smarta städer blomstrar

Om författaren: Greg James var partner och chef för innehållet för byrån Cake, som förvärvades av Havas 2008. Han befordrades till USA: s verkställande direktör för Cake Group 2010 och gick med i Havas Media 2013 som Chief Strategy Officer Nordamerika. År 2018, efter nya amerikanska erbjudanden och prisbelönta kampanjer för LVMH, Vodafone, Nintendo och Coca-Cola, blev han den globala strategichefen för Havas Media Group.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *