E-hantverkarna kommer!

Hade nyligen bild återigen ett så vackert tema, som hängde bra på den stora klockan. ”Tyskland i rörmokrisen krisen” rubrikerade den fortfarande ledande tabloiden på sidan ett. Vad hände?

Vissa människor hade väntat oproportionerligt länge på akutbehövande med akut behov, några upp till två år, de sattes av, dinglade med vattenskador och avskräckts av dyra kostnadsberäkningar. Och vad sa de anklagade? Framför allt, med två skäl, bad de om förståelse: tid och personalbrist.

De fullständiga orderböckerna kunde bara bearbetas med svårigheter, eftersom de saknade många ställen för avkommor. Unga människor får knappast inspireras för det ofta fysiskt utmattande arbetet. Dessutom finns det ett allt högre prispress, eftersom kunderna ofta tycker att räkningar är överdrivna och ger sig tid med betalningarna.

Hantverk: en fjärdedel digitaliserad redan

Sammantaget är hantverket under press. Traditionellt sett är ett av de mest respekterade yrkena i Tyskland, de förändringar i kundförväntningarna som åstadkommits av Internetåldern sätter nu rörmokare, snickare, målare och montörer under press. Snabb service, låga priser – affärsmodeller online i detaljhandelssektorn, men också inom servicebranscher som städning, flygbolag och turistplattformar har ökat slutanvändarnas krav enormt. Och hantverket får det att känna.

display

Men många företag reagerar, insisterar inte på traditionella strukturer. Och mer och mer, som siffror från Central Association of German Crafts, visar imponerande: ”En fjärdedel av alla hantverksföretag i Tyskland genomförde olika digitaliseringsåtgärder ensam förra året,” säger Stephan Blank, projektledare vid ZDH Center for Digital Crafts Hantverksföretag har börjat digitalisera arbetsprocesser, skaffa datorstyrda maskinverktyg eller kommunicera med sina kunder via sociala medier.

Också intressant: Mobile First & Cobots: Vilka digitala trender kommer att förändra hantverket

En av dem är Georg Ackermann GmbH i den franska Wiesenbronn. Företaget grundades 1934 och förvaltas för närvarande av Frank Ackermann i tredje generationen. De första maskinerna, som styrdes via en skärm, installerade ägaren redan i början av nittiotalet och bara några år senare hade datorkontrollen redan tagit överhanden över verktygen. Idag har alla processer och arbetsflöden i företaget digitaliserats.

Det betyder inte att idag färre arbetar på Ackermann än tidigare. Tvärtom. Funktionen av de mycket komplexa enheterna kräver mer än någonsin stort hantverk. Resultatet är många enskilda beställningar: en mottagningsdisk för New York Stock Exchange, arkitektoniska modeller för Louvre-utskjutningen i Abu Dhabi, en akustisk modell för Hamburg Elbphilharmonie. Ackermann skulle inte ha fått någon av dessa stora order utan hans digitala kunskap. På traditionellt sätt skulle de ofta böjda formerna inte ha varit möjliga.

Ett besök i Makerspace

Img 20190218 143906
Foto: TUM Makerspace

Det finns ingenstans så mångsidig och koncentrerad som digitalt hantverk kallas idag, som i verkstaden för uthyrning av makerspace på campingen Garching TU. Här är laserskärare som automatiskt klipper trä, plast och papper med hjälp av datorprogrammering, bredvid 3D-skrivare i olika storlekar, vars lagerteknologi nu gör nästan helt släta ytor möjliga, CNC-fräsning, där ingen hand är i fara och vattenskärare , som till och med tar med betong i vilken form som helst.

I ett hörn sticker en elektronisk brodermaskin på några sekunder, vilket skulle ta människor timmar. ”Den färgglada blandningen av studenter, nystartade företag, anställda i etablerade företag och även alla hantverkssektorer, det finns en unik, kreativ atmosfär i Makerspace,” säger VD Dirk Rossberg. ”Kombinationen av discipliner skapar helt nya möjligheter att förverkliga idéer och förvandla dem till en lönsam affärsmodell.”

Företagaren förklarar sin strategi: ”Först och främst producerar vi en 3D-modell för varje projekt för exakt definition på datorn för att kunna visa kunden varje hörn på fältet i verkligheten.” Om jobbet är fixerat går det till implementeringen av datormodellen. Och här finns det knappast ett steg som inte fjärrstyrs av ett program. Materialet klarar av elektroniskt styrda laserskärningsmaskiner och CNC-maskiner. Som om det magiskt fräsar, sågar, borrar och skärs genom plattorna. Allt detta händer inte av sig själv, den tid som krävs för utbildning av de anställda är stor. Dessutom finns det stora investeringar i teknik: Kostnaden för laserskärare och CNC-maskiner kan enkelt lägga till upp till sexsiffriga belopp.

”Många hantverkare ser en fara i digitaliseringen, medan det erbjuder de klassiska hantverksyrken många nya möjligheter, både i designen och i implementeringen.”
Dr. Dirk Rossberg, VD UnternehmerTUM MakerSpace

Tänder från 3D-skrivaren, drönare över taket

Men de flesta hantverkare arbetar i tre, fyra, kanske fem. Stora gårdar som Ackermann är sällsynta. Digitaliseringskostnaderna är därmed lägre. Laserskärare finns tillgängliga från 10.000 euro, mindre CNC-fräsning från 3000 euro.

Men var börjar du bäst med digitalisering? Till exempel finns det råd från kompetenscentret för digitalt hantverk, finansierat av det federala ekonomiministeriet. Specialevenemang och publikationer informerar intresserade hantverkare om alla discipliner, men alla digitala mirakelverktyg kan också ses direkt i så kallade butikfönster. 50 digitaliseringskonsulter är redo att hjälpa och ge råd till hantverkarna. ”Digitalisering medför djupa förändringar,” säger Stephan Blank, ”och är både en möjlighet och en utmaning för våra hantverksföretag.”

Så taktagare kan underlätta deras farliga arbete med drönare, såväl som ortopedtekniker som förlitar sig på 3D-skrivare. Men det finns också nya frågor. ”Vad som händer med tandteknikerna, till exempel”, säger Blank, ”när tandproteser inte längre tillverkas för hand i labbet, men kommer mycket billigare från tandläkarens 3D-skrivare, och kommer framtida oberoende bilverkstadsföretag fortfarande att ha all nödvändig information från biltillverkarna att serva eller reparera fordon, eller kan bilister i framtiden bara vända sig till entreprenadverkstad? ”

Det är fortfarande mycket som inte har beslutats än, men i de flesta branscher finns det stora fördelar för konsumenten. Om värmetekniker kommer in i huset och reparerar termostaten på fem minuter, är allt annat redan förberett på hans mobiltelefon: två klick och räkningen är klar. Ingen besvärlig uppkomst av monteringen glider mer, den sparade tiden är klar till förmån för slutanvändaren. Eller bara ovannämnda ämnehusbyggnad: drönare inspekterar byggprocessen när som helst, se uppifrån i varje hörn, utan att takläggare eller murare personligen måste kontrollera allt innan nästa steg kan startas.

Tidsbesparing: enorm. Digitaliseringen erbjuder dock också fördelar tack vare de nya informationskanalerna. Till exempel lyckades Max slakteri i den bayerska domstolen nyligen öka sin kundbas genom att ge henne detaljerad information om djuruppfödning och köttproduktion på Facebook, liksom att använda den via en webbutik över andra rutter.

”Digitaliseringen har gjort det möjligt för oss att öka försäljningen så mycket att vi till och med har ytterligare två
Anställda som bara bryr sig om nätbutiken. ”
Florian Köhn, VD Max Fleischerfachgeschäft GmbH

Ryskt kyrkorgel är dekorerat i Chiemgau

De enorma fördelarna med att ha en tilltalande närvaro på nätet, och ännu mer i kombination med god sökmotoroptimering, demonstreras av en snickeri i Chiemgau, som helt förlitar sig på datorassisterad träbearbetning. ”Jag kunde inte bo i distriktet ensam,” säger Andreas Weinzierl, ägare till 3D Holzdesign. Landsbygden är glest befolkad, komplexa snickartjänster behövs sällan här.

För detta kan Weinzierl locka kunder av högsta klass med mycket speciella önskemål från långt borta. Tack vare sin datorstyrda fräsningsteknologi reparerades en konsthistoriskt värdefull barock figur från Münchens Theatinerkirche, och även glasögonramar och klockfodral är tillverkade av trä av Weinzierl själv.

Intressant: Hur digitaliseringen når medelklassen

Om barocka kyrkofigurer eller New York-börsbord inte är din värld, skulle du hellre ha gjort en reparation eller en större renovering i ditt hem utan att behöva vänta och göra några besvärliga sökningar. Internet kan också hjälpa här.

Med Crafty grundade Christiane Wolff, fd kommunikationschef för byrågruppen Serviceplan och Jens Zabel, som framgångsrikt har hanterat Zabel Group i 30 år i Facility Management, nyligen det första hantverksföretaget i Tyskland, som erbjuder alla affärer från en enda källa. Inga komplicerade cross-over sökningar efter montörer, mastermålare eller tegelplattor mer: ett samtal räcker. Crafty kommer snart att finnas i varje stad med 100 000 invånare, alltid med närvaro på plats av sina egna hantverkare. Wolff och Zabel tycker om att tänka stort. Också en sak som har blivit mycket lättare på grund av digitalisering.

Varje år gör jag hälften av min omsättning med nya kunder som hittar min hemsida online. ”
Andreas Weinzierl, ägare av 3D-trädesign

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *