Så här gör du: Storytelling

Okej, nu kommer det att vara lite teoretiskt (men det kommer att vara över snart). Det brukade kallas ™ du måste göra något tvärmediellt på något sätt. Så vad till exempel något tryckt, sedan en video på nätet. Detta har ibland haft roliga effekter, eftersom du ofta såg resultatet att det på något sätt var något, ja, försökt. Någon måste då stoppa för att göra en video till texten, för: annars skulle ingenting vara Crossmediales.

Tiderna är över, gudskelov man skulle vilja lägga till. Samtidigt pratar vi ännu mer om berättelser. Visst kan det finnas överskott. Det är inte alltid bara en ”berättelse” som kan distribueras över hela nätverket. Trots allt ger denna berättande idé möjligheten att berätta historier där de hör hemma. Och du behöver inte leta efter tvång. Storytelling betyder ingenting annat än att berätta en historia i rätt sammanhang för rätt enhet, Låter enkelt. Men det är inte alltid det. Eftersom du ofta misslyckas med en mycket enkel fråga:

Har jag ens en berättelse?

Om du har stoppat den förargade skakningen av huvudet efter denna fråga, tänk ett ögonblick: Det är en gammal journalistisk visdom som du bör börja innan du sätter något på papper eller någonstans ger först och främst vilken historia du vill berätta alls , Inte mycket har förändrats i denna fortfarande otroligt riktiga bulrush. Förutom att besvara denna fråga har blivit svårare. Tidigare räckte det med ett enkelt ”ja” eller ”nej”. I dag måste man säga: beror på vad för. Och för vem. Och för vad. #

display

Å andra sidan: Modern och digital berättelse betyder inte bara att berättelsens innehåll måste vara runt. Men att du måste tänka om historien för varje kanal och för varje enhet. Logiskt: Facebook är något annorlunda än Twitter och det är något annorlunda än Instagram igen och det är igen …

Så en berättelse är inget annat än en berättelse innehållskonsol. Så en historia betyder inte att kopiera och klistra är samma saker överallt, vilket gör det på något sätt mer passande. Att kanaler och plattformar är olika har inte bara att göra med teckenbegränsningar.

Vad menas med berättelse?

Berätta historier. Så enkelt som svårt. Med information som idealiskt hänger. För detta måste denna information också ha ett värde. Därför är det inte alls fel att ställa ganska banala frågor i början av berättelsen: Vem vill veta det här alls och vad krävs det någon att veta?

Detta är särskilt sant när det gäller ämnet marknadsföring av innehåll, som annars kollegan Karsten Lohmeyer skriver här på LEAD mycket kunnig. Även med det här ämnet handlar det inte bara om att berätta några historier där du mer eller mindre på ett osynligt sätt kan släppa märken och andra reklamartiklar. Berätta en bra historia som jag gillar att läsa, se, höra. Och det kommer på rätt plats vid rätt tidpunkt på rätt enhet.

Som jag sa: så lätt, så svårt.

Vad behöver jag för detta?

För en gångs skull handlar det nästan inte om teknik alls i denna ”hur man” -avsnitt (för det rekommenderar jag, med gott samvete, om alla tidigare avsnitt av denna lilla serie). Istället pratar vi i dag mer om innehållsrelaterat hantverk. Så innan vi börjar berätta, behöver vi några ingredienser:

  • en huvudperson (eller mer)
  • ett ämne, en fråga, ett problem som kan berättas längs dessa huvudpersoner
  • en slutsats, en lösning, en slutsats

Är journalister bland läsarna? Exakt, låter i de grundläggande kraven som den gamla gamla reportagen. I själva verket är de två teman inte olika. I båda fallen handlar det inte bara om att kommunicera fakta. Det finns många andra, förmodligen mycket lämpligare former av presentation.

Och något annat har reportage och berättelser gemensamt: båda är bra konst om du vill göra det bra.

Så, och nu kommer poängen att du inte riktigt bör nämna i en hur-till-serie: Du behöver också berättande talang och skicklighet. Du kan lära dig det i viss utsträckning, men det är allt du kan. Inte för ingenting finns bra berättare som inte finns på varje gatahörn, med goda skäl är reportageförfattare ett värdefullt, för sällsynt bra. Hur man blir en sådan pärla kan inte beskrivas i några få stycken. Varje träningskurs ägnar mycket plats till reportage, den goda historien. Och vissa människor lär sig aldrig, ledsen för det.

Men även om du inte vill eller inte kan skriva den stora historien själv: Du måste åtminstone känna till de grundläggande kraven för en framgångsrik briefing. Ingen berättelse så utan bra huvudpersoner, ingen vanlig tråd, inget riktigt informationsinnehåll. Med allt annat slösar du bara din tid och eventuellt din kunds pengar.

På vilka kanaler fungerar berättelser?

I princip på alla. Detta kräver emellertid att man är bekant med funktionerna och specialfunktionerna i kanalerna, terminalerna och presentationsformerna. Storytelling betyder inte att varje kanal spelas in behöver. Det betyder inte heller att ett uttalande måste behandla ett ämne identiskt i alla kanaler. Framför allt behöver du inte göra allt överallt samtidigt. Tvärtom.

Behöver jag en plan?

Normalt sett är sådana frågor bara retoriska: För vad i jobbet behöver du en plan? Frågan uppstår därför här, eftersom du bara behöver en mycket bra plan för berättelser. Du strävar slutligen efter ett strategiskt mål. Och alltid när det gäller strategi bör du tänka två gånger på vad du gör där. Så ja, absolut: planera exakt vem du vill berätta vad var. Och hur och med vad. Videokyndiga läsare vet detta: En riktig och tydlig storyboard är oerhört bra.

Annars hamnar du i den gamla cross media-fällan igen – och gör berättelser för historiens skull.

Jakubetz rekommenderar

  • I den digitala tidsåldern är det naturligtvis särskilt trevligt att berätta historier på ett riktigt multimedia-sätt. Vackra exempel finns regelbundet på WDR, som också använde Pageflow för att utveckla bra programvara (som också är öppen för andra)
  • Du kan också fungera bra med Adobe Pages eller Atavist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *