iPhone-guide: Vilken enhet passar dig?

DE GAMLA

IPhone 5S (2013)

iPhone 5S
Apple Oldie i ett praktiskt 4-tums format: iPhone 5S (Foto: Apple)

När 5S dök ut såg det ut som sin föregångare iPhone 5, men tekniskt erbjuds några nyheter. Fingeravtryckssensorn Touch ID hade sin premiär på 5S. Och det var den första iPhone med 64-bitars processor och M7-extrachip, som bland annat utvärderar rörelsesdata. Det är därför även efter fem år fungerar den nya iOS 12 på den. Detta gör 5S till den första iPhone som kör sex iOS-generationer. Men 2019 med iOS 13 kan vara över.

Prisexempel: 109 Euro på backmarket.de för en omtillverkad och Apple-certifierad 5S med 16 GB minne.

LEAD rekommendation: Om du letar efter en praktisk 4-tums iPhone för lite pengar som kommer att hålla i ytterligare ett år eller två kommer du inte att ha fel med 5S. Bonus, som med alla iPhone-gamla: Det går ännu snabbare med iOS 12 än tidigare med iOS 11.

iPhone 6 (2014)

Den första iPhone i den då nya designen med större 4,7-tums skärm, som i stort sett förblev oberörd fram till 2017. Och den första iPhone, tack vare NFC-chipet hittills, stöder betalningstjänsten Apple Pay, som kan komma till Tyskland i slutet av 2018. Det var viss irritation över den böjda iPhone 6 (”Bendgate”) – så när du köper begagnade varor måste du se till att fallet inte är snett!

display

Prisexempel: 199 Euro på backmarket.de för en renoverad iPhone 6 med 64 GB minne.

LEAD rekommendation: Solid val för åtstramning, särskilt eftersom 2019 fortfarande iOS 13 bör köras på det. Med en större skärm och mer aktuell design är det mer intressant i det långa loppet än 5S.

iPhone 6 Plus (2014)

Den första jätten 5,5-tums iPhone. På den tiden var det monströst stort, men det märks knappast idag. Många 6 Plus hade fel i den bakre kameran, det fanns ett utbytesprogram. Intresserade bör fråga innan de köper exakt om kameran fungerar bra.

Prisexempel: 259 euro på backmarket.de för en renoverad 6 Plus med 64 GB minne.

LEAD rekommendation: Om du letar efter en stor iPhone till lägsta möjliga pris och inte behöver den senaste tekniken är 6 Plus svaret.

iPhone 6S (2015)

iPhone 6S
Hälsosam rygg: Till skillnad från föregångaren iPhone 6 böjs inte 6S längre (Foto: Apple)

Jämfört med föregångaren körde 6S enligt Apple upp till 70 procent snabbare – och den böjdes inte längre. För första gången installeras 3D Touch, med ytterligare menyer med långvarigt tryck på skärmen. Solid uppdatering, som till och med kan levereras med färska iOS-versioner fram till 2020.

Prisexempel: 282 Euro på backmarket.de för en omtillverkad iPhone 6S med 64 GB minne.

LEAD rekommendation: Om du letar efter en billig iPhone och vill använda den under en längre tid är 80 Euro extra avgift för iPhone 6 värt det.

iPhone 6S Plus (2015)

Tekniskt sett i stort sett identisk med den mindre 6S. Och inga fler kameraproblem. Som med alla äldre iPhones rekommenderas inte 16 GB-varianterna – lagringsutrymmet är helt enkelt för lågt ur dagens perspektiv. Intressant för 6S och 6S Plus: Under 2016 introducerades 32 GB-varianter. Det lönar sig att leta efter dessa nyare modeller med rimligt lagringsutrymme.

Prisexempel: 350 euro på backmarket.de för en renoverad iPhone 6S Plus med 32 GB minne.

LEAD rekommendation: Snabbare och mer robust än 6 Plus – men tyvärr ännu inte med den dubbla kameran på 7 Plus. Solid val för dig som vill ha mycket utrymme för att skriva eller titta på film, men inte har stora ambitioner när det gäller fotografering.

iPhone SE (2016)

iPhone SE
En efterträdare till SE, Apple har ännu inte publicerat, hans roll är att ta Xr (Foto: Apple)

IPhone-dvärgen, med Apple 2016 återupplivade den tidigare 4-tumsdesignen. Tekniskt sett i stort sett identisk med 6S, inklusive en plattare A9-processor och 12-megapixelkamera på baksidan, som till och med filmer i 4K. 3D Touch saknas dock. SE försvann först nu hösten 2018 från Apple-sortimentet.

Prisexempel: 239 euro på backmarket.de för en omtillverkad iPhone SE med 64 GB minne. Vem behöver mindre utrymme: En ny SE med 32 GB kostar internethandeln cirka 260 euro.

LEAD rekommendation: SE ser nästan ut som 5S – men erbjuder den mycket modernare tekniken och säkert i två år iOS-uppdateringar. Speciellt kvinnor och användare med mindre händer uppskattar det kompakta formatet. Det extra priset jämfört med 5S är värt för alla som använder sin iPhone oftare och intensivt.

KLASSIKERNA

iPhone 7 (2016)

Den äldsta iPhone, Apple sålde fortfarande ny – men fortfarande ingen gammal hatt. De viktigaste fördelarna jämfört med 6S: Den körs (som alltid) snabbare, erbjuder bättre kameror med optisk bildstabilisering, en ny mer robust hemknapp och längre iOS-support. Nackdel: hörlursuttaget har rationaliserats Apple.

Prisexempel: 519 euro hos Apple för en iPhone 7 med 32 GB. I frihandel betalar intresserade parter cirka 475 euro och upparbetade 375 euro.

LEAD rekommendation: Med 7er börjar iPhone modern era. Utrustningen är utmärkt idag, och särskilt är kamerorna toppade. IPhone 7 är det bästa valet för smarta datorer. Eftersom den fortfarande erbjuder ganska aktuell Apple-teknik för mindre än halva priset på en X-skiva.

iPhone 7 Plus (2016)

Jämfört med föregångaren 6S Plus var den nya dubbla bakre kameran med vidvinkel och tele ett kvantesprång. För första gången aktiverade det det populära porträttläget med bakgrundssuddighet (”bokeh”), vilket påminner om SLR-bilder.

Prisexempel: 649 euro hos Apple för en iPhone 7 Plus med 32 GB. Vem som söker på Internet hittar 620 euro. Och en renoverad 7 Plus med 32 GB finns på backmarket.de runt 450 euro.

LEAD rekommendation: Om du gillar att ta bilder med iPhone är du fortfarande stolt över Apples första dubbla kamera. 5,5-tums 7 Plus är en prisjätte – och det smartare valet än efterträdaren 8 Plus.

iPhone 8 (2017)

iPhone 8
Särskilt efterfrågat: den röda iPhone 8 (lämnade 8 Plus med den dubbla kameran) i ”Project RED” -utgåvan (Foto: Apple)

8ern såg redan på sin premiär hösten 2017 och stod med sin tre år gamla design tydligt i skuggan av den nya anläggningen iPhone X. Den mest slående nyheten var glasets baksida för trådlös laddning. Dessutom donerade Apple de vanliga uppdateringarna i hastighet och fotokvalitet.

Prisexempel: 679 euro hos Apple för en iPhone 8 med 64 GB, inom onlinehandeln är det cirka 620 euro.

LEAD rekommendation: IPhone 8 är för dyr för en smartphone med föråldrad design, som fortfarande styrs via hemknappen. Den som letar efter en sådan iPhone (som i princip inte talar), sparar snarare ordentligt och köper en iPhone 7 till 475 euro.

iPhone 8 Plus (2017)

Samma designproblem som den mindre 8-serien. Båda ser inte daggiga ut idag och kommer att bli ännu äldre om ett år eller två. Dessutom är framsidan och baksidan av glaset på båda modellerna mer ömtåliga än Apple vanligt.

Prisexempel: 789 Euro hos Apple för en iPhone 8 Plus med 64 GB, i online-handeln är det cirka 720 Euro.

LEAD rekommendation: Till och med den stora iPhone 8 Plus är för dyr. Intresserade ska antingen spara ännu mer med 7 Plus, eller bara lägga till 60 euro (!) Skillnad till den nya Xr, som erbjuder mycket mer utrymme på skärmen med ett mindre fodral (6,1 i stället för 5,5 tum).

iPhone X (2017)

iPhone X
Den ”kortaste” iPhone någonsin: X var bara tio månader i handeln (Foto: Apple)

Undrar iPhone från föregående år lyser bara för en sommar. Efter bara tio månader har Apple nu tagit bort programmet – snabbare än någon iPhone tidigare. Detta har emellertid inget att göra med X-kvaliteten, som med sin OLED-skärm, gränslös skärm och ansiktsigenkänning Face ID fortfarande är en enastående smartphone – och det kommer säkert att pågå i tre eller fyra år. Det passar bara inte längre i Apples nya modellmix.

Prisexempel: Hos Amazon kostar en ny iPhone X med 64 GB lagringsutrymme 870 euro – trots allt 279 euro mindre än förra Apple.

LEAD rekommendation: Intresserade borde vänta och se hur de använda priserna utvecklas nu, om Apple-fans stöter av sitt X efter bara ett år. De nuvarande 870 euro är för dyra. För den nyare och ännu snabbare är Xr till och med 21 euro billigare och kommer antagligen att levereras i ett år längre med färska iOS-versioner. Och ärligt talat är den synliga skillnaden mellan LCD och OLED heller inte så stor.

DE NYA iPHONERNA

iPhone Xr (2018)

iPhone Xr
Färgglada, men allt annat än ett specialerbjudande. IPhone Xr är tillgänglig från 849 Euro (Foto: Apple)

Den nya ”spara iPhone” (beställning från 19 oktober) kan göra nästan allt, även de dyrare X: erna – men bara nästan. Skärmen: LCD istället för OLED med högre kontrast. Skärpan: Apples vanliga 326 ppi istället för X8: s 458 ppi. Bakkamera: enkel istället för dubbel. Apple har också sparat på andra områden. Så Xr är vattentät bara upp till ett meters djup och inte till två meter. Och 3D Touch saknas också.

Men: Med samma A12 Bionic-chip som i Xs är Xr ändå en extremt snabb ny iPhone, som nu fyller Apple i fyra, fem år med nuvarande iOS-versioner. Med sina sex färger är den färgglad och färsk. Och 6,1 tum i en märkbart mindre skalstorlek än den tidigare 8 Plus (5,5 tum) är ett riktigt steg framåt.

Prisexempel: 849 euro hos Apple för rimliga 64 GB, 909 euro för mestadels fullständigt 128 GB. I onlinehandeln bör det knappast vara billigare till en början.

LEAD rekommendation: Ett ”specialerbjudande” är Xr i bästa fall för Apple-förhållanden. För andra tillverkare finns det för 849 € (eller billigare), den absoluta toppmodellen, däremot Apple bara den näst bästa iPhone. Men vem som sparar 300 euro extra för X: erna gör allt rätt. Knappast någon behöver mer iPhone. För i vardagen borde utstryk i den optiskt mycket liknande Xr vara låg.

iPhone Xs (2018)

iPhone Xs
Enligt Apple är Xs den bästa iPhone någonsin. Allt annat skulle också ha förvånat (Foto: Apple)

Den nya över-iPhone (beställ nu) borde kunna göra allt ännu bättre än X från förra året, enligt Apple. Upp till 50 procent mer hastighet, appar startar 30 procent snabbare, Gorilla-glaset är hårdare än någonsin, högtalarna är kraftfulla och separata stereo bättre – listan kan fortsätta under lång tid. Det kanske mest intressanta är den omdesignade dubbla kameran på baksidan, med vilken bakgrundssuddighet kan ändras även efter att du tagit bilder.

Prisexempel: 64 GB kostade 1 149 euro – för denna prisklass som är för lite minne, och med 4K-videor snabbt på gränsen. Meningsfull 256 GB kostade 1 319 euro. Och den nyinförda 512 GB för 1 499 euro kan knappast fyllas på en smartphone.

LEAD rekommendation: En iPhone till priset på en begagnad bil med ett kvarvarande TÜV behöver egentligen inte en människa. Men det är vad du trodde också i X, och det har sålt utmärkt. Huvudet råder iPhone 7 eller Xr – och hjärtat till Xs. För chic är det redan, och vem vill alltid lyssna på hans huvud? Argumentationshjälp mot ens eget samvete eller en skeptisk make: I motsats till en begagnad Samsung eller Huawei kan X: erna fortfarande sälja utmärkt på ett eller två år.

iPhone Xs Max (2018)

Samma teknik som Xs – men en storlek större, med 6,5 istället för 5,8 tum. Således närmar sig Apple långsamt skärmstorleken på den tidigare iPad mini (7,9 tum). Men: Tack vare den nästan gränslösa skärmen passar 6,5 tum in i en liknande husstorlek än tidigare med 8 Plus med en hel tum mindre.

Prisexempel: Här gör Apple omberäkningen lätt. De 0,7 tum fler visningskostnaderna jämfört med de vanliga Xs ​​varje 100 euro mer. Priserna sträcker sig från 1 249 € till den oöverkomliga nya smarttelefonrekorden på 1 649 €.

LEAD rekommendation: Xs Max är Porsche Cayenne bland iPhonerna – enormt, stort i pris och förmodligen en enorm framgång. Rational talar lite jämfört med de billigare alternativen för ett köp. Men ”kommer att ha” -faktorn i välmående Apple-fans borde vara enorm. Och teknik och design är utan tvekan fantastiska.

Call To Action 1200X1200 Lead September

Fokusera på dig!

LEAD-utgåvan 3/2018 tar dig in i fotograferingsvärlden. Vilken roll de och deras digitala återanvändning spelar idag och vilka möjligheter det finns, kommer du att lära dig i 3 spännande berättelser i tidningen. Men ämnen som e-sport, artificiell intelligens och marknadsföringsteknologi är också en del av den aktuella frågan.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *