Företagen drar nytta av nya perspektiv

Du är en examen och erfaren datavetare, mediadesigner eller advokat. Kriget förvandlade dem till flyktingar. I vissa fall väntar de månader eller till och med år på arbetstillstånd.

Vi vet alla att – utan något perspektiv blir man avskräckt. Och inte bara flyktingarna vill arbeta, företag behöver också anställda. Att få en busschaufför till BVG är ett tufft jobb. Den utbildade advokaten Nawar Al Jairudi från Syrien vill göra det ändå. Han ser tillbaka på en lång karriär i sitt hemland och är redo att börja om igen i Tyskland.

”Att vara en del av detta initiativ har förändrat mitt liv drastiskt”

Mohamad Mustapha kom till Hamburg i april 2014. Han hade precis avslutat skolan i sin hemstad Damaskus när kriget drev honom ut. Han är nu på väg till reklambranschen som Miami Ad School-forskare. Tillsammans med verkställande direktören Ina Behrendt, initiativet ”Papel & Caneta” och ett växande team, grundade han ”Creativity Has No Borders”.

display

”Att vara en del av detta initiativ har drastiskt förändrat mitt liv: från att skriva stora drömmar på papper har jag kommit att arbeta med internationella kreativa byråer,” säger Mohamad. Byråer som elbkind deltar med sin expertis och pro bono tar hand om sociala mediekanaler. Mohamad – ”Mo” – fungerar som en figur och som det bästa exemplet på hur de nya perspektiven från andra hörn av världen kommer till Tyskland.

Grundaren Ina Behrendt säger: ”Denna plattform är en absolut hjärtaffär för mig. Min grundidé vid den tiden var: Wow, det finns så många begåvade och passionerade kreativa flyktingar. De skulle vilja bidra med sin expertis och erfarenhet och å andra sidan behöver den kreativa industrin desperat begåvat nytt blod. ”

Också intressant: konstruktivt mot höger agitation

Vad Mo kan göra, många andra kreativa från Syrien och världen kan också göra.

Poster21
(Bild: ”Kreativitet har inga gränser”)

För närvarande utformas webbplatsen och teamkonfigurationen. Inte bara i Tyskland ska byråer använda plattformen för att hitta unga kreativa människor. Idén: Reklambyråer laddar upp små kreativa utmaningar på webbplatsen.

Flyktingar skickar in sina anonyma portföljer. ”Allt som är viktigt är det stora arbetet. Detta är det enda sättet kreativa mäts utan ”gränser”, det vill säga fördomar ”, säger Ina Behrendt.

Den som övertygar på grund av sin kreativitet kommer att bjudas in till en intervju. ”Hur samarbete kan se ut efter det måste klargöras från fall till fall”, säger Creative Director Andy Tran från elbkind. Det multikulturella teamet bakom det fungerar som en medlare mellan flyktingar och byråer. För vad Mo kan göra, kan många andra kreatörer från Syrien och världen också göra.

För alla företag som inte ingår i den kreativa industrin är ”NETWORK-företaget integrera flyktingar” en bra kontaktpunkt.

Med information om juridiska frågor, praktiska tips och erfarenhetsutbyte stöder ”Welcome Pilots” små och stora företag i hela Tyskland. De förmedlar flyktingar genom Jobcenter.

Nätverket inkluderar också initiativet ”ZukunftPlus”, som också ger arbetssökande hjälp och råd. Så för företag som vill arbeta med flyktingar finns det tillräckligt med kompetenta guider tillgängliga.

I Österrike syftar initiativet ”Utbildning istället för deportation” för att hitta jobb för flyktingar.

Dessutom finns det också onlinejobbplatser för flyktingar som listar nuvarande lediga platser: ”Karriär4Refugees” och ”Workeer” tillåter ”engagerade arbetsgivare” att annonsera sina lediga platser. ”Work for Refugees” ordnar jobb efter personlig konsultation.

Under tiden har 25 procent av de flyktingar som anlände till Tyskland sedan 2015 jobb. Om det fortsätter så, skulle ungefär hälften av alla invandrare ha jobb på fem år.

Många flyktingar är nykomlingar eftersom kvalifikationerna från deras hemland inte erkänns här.

De flyr från krig, kommer till ett främmande land som advokat, lär sig ett nytt språk och försöker vara bussförare. Så mycket engagemang kan bara berika alla tyska företag.

Också intressant: initiativ mot högeruppmuntran: Inga affärer med nazister

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *