Trender 2019: Vad kommer att uppta marknadsföringsbranschen under det kommande året

TripAdvisor blir ett socialt nätverk

Andre Gebel Coma Ag Quer
Foto: André Gebel, chef för strategi och rådgivning vid koma AG, München

Kände att vi alla fick 2018 gånger ordentligt luft och körde inget nytt marknadsföringsgris genom byn. Så jag fortsätter att tro på genombrottet av röst, den växande dominansen på Instagram och förhoppningsvis mer kvalitet i influencer-kampanjer.

Dessutom kan resebranschen se fram emot att omplacera TripAdvisor som ett socialt nätverk. Bokningssidan kommer att presentera en ny design vid årsskiftet.

Sedan kan användare skapa sin egen profilsida, lägga upp videor och foton och följa sina vänner, märken och påverkare för ett utbyte av idéer och personliga resetips.

André Gebel, chef för strategi och rådgivning för koma AG, München

Amazon blir den mest relevanta reklamkanalen inom e-handel

Tim Nedden Finc3 Commerce
Tim Nedden, VD för Finc3 Commerce, Hamburg

Under 2019 kommer Amazon på ett konkret sätt att bestrida Google och Facebooks marknadsandel i annonsering på nätet. Med sponsrade annonser (tidigare AMS) erbjuder plattformen redan en av de starkaste spakarna i ”lägre försäljningstratt”. Särskilt intressant är utvidgningen av alternativet Re- & Targeting på Amazon DSP (tidigare AAP).

På grundval av uppgifterna om shoppingbeteende är det redan möjligt att fastställa köparsegment på och utanför marknaden. Framför allt kommer det att bli spännande att se i vilken utsträckning Amazon också använder sin ominriktningslogik för sin SEA-produkt Sponsrade annonser och utökar kampanjerna till externa webbplatser.

Tim Nedden, VD för Finc3 Commerce, Hamburg

Röst bredvid beröring

Gyro Claudia Leischner
Foto: Claudia Leischner, VD på gyro, München

”Siri, var är en trevlig julmarknad i min stad?” – 38 procent av tyskarna som använder digitala röstassistenter använder dem på sina mobila enheter, enligt en ny studie från GfK. Men även smarta högtalare som Amazons Echoes and Dots samt Google Home åtnjuter den växande populariteten. Experter förutspår att antalet röstanvändare kommer att fördubblas under de kommande tre åren.

Om Alexa, Cortana, Siri & Co. alltid fungerar mer exakt, har röststyrning en stor framtidspotential: Röst går med Touch. Det kommer att förändra vårt konsumentbeteende. Det spelar ingen roll om vi lanserar en on-demand-video med röst på soffan, letar efter nästa järnaffär i bilen eller har receptet för mat läst till oss i köket. Marknadsföring måste utrusta sig för hur röstsökning gör relationer med varumärken olika.

Claudia Leischner, VD på gyro, München

Analysverktyg ger mer automatisering

Bjoern Sjut Finc3
Bjoern Sjut, VD för Finc3 Marketing Services, Hamburg

Under 2019 kommer företagen att behöva dra fler och fler åtgärder från data. Dessutom finns det de första AI-strategierna i de flesta analysverktyg som tillåter automatiserade svar. Den manuella optimeringen av kampanjer inom prestationsmarknadsföring kommer gradvis att ersättas av mer automatisering inom de närmaste åren.

Till exempel ser många människor AdWords Manager som ett framtida jobb – men denna jobbprofil kommer att vara en av de första som till stor del ersätts av algoritmer.

Bjoern Sjut, VD för Finc3 Marketing Services, Hamburg

Tillsammans nu!

Tecken och underverk Ih
Foto: Irmgard Hesse, chef för Zeichen & Wunder, München

Under åren har vi gradvis blivit bekanta med idén om en alltmer digital värld. Men: den fysiska världen har inte försvunnit. Och människan förblev densamma. Människor vill tas på allvar som en individ. Människor agerar och bestämmer utifrån känslor. Och: Människor letar efter tillförlitliga kontakter med andra människor – särskilt i den digitala tidsåldern.

Vad vi i allt högre grad sysslar med är frågan: hur förenar vi allt på ett bra och intelligent sätt? Hur använder vi kreativt gratisutrymmen som skapas genom förskjutningar i vårt dagliga liv? För detta behöver vi starka, identitetsskapande berättelser som kopplar människor över alla områden på ett livligt sätt.

Irmgard Hesse, verkställande partner för Zeichen & Wunder, München

Konsumenter köper inte längre varumärken som de inte kan identifiera sig med

Mt Headshot Brett Sugar 001
Brett Zucker, CMO för Monotype, Berlin / Woburn (USA)

Nästa år markerar en vändpunkt i hur företag driver sina varumärken. Specifikt betyder detta: att flytta bort från statiska varumärkesidentiteter. Mot ett ständigt utvecklande smidigt varumärke som kan anpassa sig till konsumenternas preferenser när som helst.

När allt kommer omkring köper konsumenter inte längre varumärken som de inte kan identifiera sig med, inte litar på eller vars värden inte matchar deras. Framgångsrika organisationer och marknadsföringsteam måste nu se sina varumärken som levande, omvandlingsbara enheter och vidta riktade åtgärder som kan förändras med konsumenternas förväntningar.

Brett Zucker, CMO för Monotype, Berlin / Woburn (USA)

AI blir en levad verklighet

Quantcast Sara Sihelnik Country Manager Roof
Sara Sihelnik, Country Manager DACH på Quantcast, München

Inte bara diskuteras teknik som AI varmt i marknadsföringen, de används också i praktiken. Detta gäller såväl digitala som traditionella företag. Målgruppsanalysen blir mer och mer exakt genom AI och skapar mervärde för hela mediestrategin genom detaljerad insikt. KI kommer att leva verkligheten av marknadsföring 2019 och bevisa sig vara ett användbart verktyg.

Sara Sihelnik, Country Manager DACH på Quantcast, München

2019 blir året för ”tipppunkter”

Oddity Simon Umbreit Quer
Simon Umbreit, grundare och verkställande direktör för oddity-gruppen, Stuttgart

Under det kommande året kommer många saker att gå igenom vad som har förutspått i fem till tio år, men har ännu inte realiserats i någon relevant grad. Stora varumärken, kataloger, reklambyråer, återförsäljare, tidigare ledande medier kommer att lämna scenen helt eller försvinna åtminstone till obetydlighet.

Till och med ”vår olja”, den tyska fordonsindustrin, kommer att bli mer skakig istället för att tillkännage poster år efter år. Bad? På kort sikt och särskilt Ja på lång sikt och i allmänhet inte. Eftersom detta skapar utrymme för något nytt, för något bättre: nya och bättre lösningar, nya sociala och värdesystem. Trenden mot något nytt kommer att fortsätta under 2019. Och den avgörande faktorn kommer att vara vad vi alla gör av det.

Simon Umbreit, grundare och verkställande direktör för oddity-gruppen, Stuttgart

Lead 3 Marketing Im Mittelstand 1200X1200 Akt

Stark marknadsföring för starka varumärken

Digitalisering borde ge tillväxt, men inte bara för de stora spelarna. Medelklassen använder också denna möjlighet för sig själv. Bara hur är frågan. Hur fungerar till exempel Sport Schuster när det gäller marknadsföring? LEAD Bookazine 3/2018 visar hur små och medelstora företag formar marknadsföring i den digitala tidsåldern. Kundens behov och egna värden – det är därför det ska fungera.

Beställ nu

Prototyp för kommunikation

Schwab Klaus 3 1200X677
Foto: Klaus Schwab, verkställande direktör och partner för Plan.net-gruppen, München

Scrum, Kanban, Designtänkande, Prototyping och samarbete är arbetsmetoder och metoder som har sitt ursprung i produktdesign och mjukvaruutveckling. De senaste åren har de hittat sin väg till utvecklingen av digitala plattformar, produkter och tjänster.

Nu ser vi hur de börjar förändra hur kommunikationsbyråerna arbetar över hela linjen: I framtiden kommer både kommunikationsstrategier och kommunikationskampanjer och åtgärder att utformas och planeras mer och mer samarbete – även i samarbete med kunder – i sprint.

Klaus Schwab, verkställande direktör och partner för Plan.net-gruppen, München

Också intressant: Ny teknik: Hur man klassificerar hypes

B2B-marknadsföring blir mer mätbar, kreativ och skalbar

1200X677 Niall Donohoe Biz mod
Niall Donohoe, co-VD för BizMut, Hamburg

XING tog de första allvarliga stegen 2018 som en reklamplattform. LinkedIn utvidgar kontinuerligt sina annonseringsmöjligheter. Online- och offlineprocesser är mer starkt kopplade, till exempel automatiserade utskick via digitala brevbrevbutiker till företag som besöker en B2B-webbplats. B2B-marknadsföring blir mer mätbar, mer kreativ och mer skalbar under 2019.

Niall Donohoe, co-VD för BizMut, Hamburg

Berättelser erövrar sociala medier

En två sociala Helge Ruff Cross
Helge Ruff, VD för OneTwoSocial, München

Berättelser kommer att forma det sociala medielandskapet 2019. Redan i år var formatet på Instagram minst lika populärt bland användarna som de publicerade bilderna i flödet. Fördelen ligger i enkelheten, eftersom innehållet tar bort sig själva efter 24 timmar igen.

Det är därför användarna publicerar sitt innehåll mycket mer spontant, eftersom de oroar sig mindre än med en perfekt bild. Jag antar att denna trend kommer att fortsätta och även sätta företag på formatet. Det återstår att se om denna utveckling förblir begränsad på Instagram eller om berättelserna också råder på Facebook eller till och med WhatsApp.

Helge Ruff, VD för OneTwoSocial, München

Anpassningen anländer till medelklassen

Logik Joe Oliver Zils Press Image Web
Oliver Zils, VD för Logic Joe, Hamburg

För trendforskare för länge sedan snö från igår: Till slut hittar personaliseringen sin väg in i medelklassen – och även i traditionella B2B-företag. Skälen är enkla: förväntningarna från användare i den digitala världen formas av digitala pionjärer som Google, Amazon och Co.

Anpassning är lättare att implementera än någonsin tidigare med integrationen av AI-baserade program: det kräver inte en komplicerad uppsättning verktyg, och den behöver inte heller teknisk expertis för att skapa personliga webbplatser och användarupplevelser som är optimerade för målgruppen. I slutändan är det bara nödvändigt att inse att en betydligt förbättrad användarupplevelse genom personalisering hjälper företag att bli mer framgångsrika.

Oliver Zils, VD för Logic Joe, Hamburg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *