Konstgjord intelligens i PR – en status quo

Den vänliga chatboten i kundens hotline, Alexa, som läser de viktigaste nyheterna, och Siri, som inte bara påminner oss om samtalet till svärmor, utan också ringer hennes nummer. Många element i kommunikationen i vardagen blir mindre komplicerade genom artificiell intelligens – tekniken hanterar saker så att vi har vårt sinne för andra saker. Och det är inte längre tänkbart utan AI från företagets interna processer – inte konstigt att det gör åtminstone en liten del enklare, snabbare och smalare i en allt mer förvirrande värld. Enligt en statistisk undersökning 2017 använder 41 procent av tyska företag konstgjord intelligens, för att bemästra den växande floden av data.

Konstgjord intelligens används också alltmer inom PR- och kommunikationsbranschen. KI är idealiskt lämpad för att ta på sig flit – men kan hon också vara kreativ? För vilka områden tekniken är oumbärlig och vad i slutändan människan måste bestämma: en översikt.

Hur används AI i kommunikationsbranschen?

Förutom kunskaperna som kommunikatör i form av chatbots och virtuella assistenter, är AI främst aktiv i bakgrunden: KI har inom marknadsföring etablerat sig som en digital identifierare av potentiella kundgrupper och deras riktade strategi. Framför allt i sociala kanaler hjälper KI att identifiera tidigare definierade målgrupper och ge dem lämplig reklam. Enligt Statista använder 67 procent av marknadsförare redan automatiseringsplattformar för sin marknadsföringsverksamhet.

display

En studie av Jean Valin för Chartered Institute of Public Relations från 2018 visade att ”12% av en PR-utövares totala färdigheter (av 52) kunde kompletteras eller ersättas av AI idag, med prognosen att detta skulle vara inom fem År kan stiga till 38%. ”

Andra experter, till exempel grundaren av Marketing AI Institute, Paul Roetzer, i samtal med Cision förutspår till och med att om tre till fem år kommer 80 procent av PR-verksamheten till stor del automatiseras. För tillfället är KI fortfarande i stort sett ofördelat territorium i branschen, men inom några sekunder kan PR-proffs få insikter för kampanjer, inriktning och rapportering – och ta över arbete som är nödvändigt, men också irriterande och tidskrävande.

Mer om: Konstgjord intelligens i kundkommunikation

AI i PR: Forskning och medieanalys

Där tekniska framsteg sker, processer rationaliseras, rationaliseras och uppgifter omfördelas. Som ett resultat utför KI ofta massdatabasbaserade uppgifter inom PR, till exempel inom forskningsområdet. Medieanalysleverantörer som Cision erbjuder möjligheter för processoptimering och databehandling i form av automatisk tonalitetsbestämning.

Även speciella databaser, som med KI analyserar artiklarna efter författare och föreslår lämpliga journalister för ett önskat ämne, faller inom detta intervall. Det låter som mycket arbete och detaljerade resultat – som skulle binda enorma mänskliga resurser utan AI. AI-optimerad medieövervakning vill identifiera mönster i rapportering och utföra marknads- och ämnesundersökningar på grundval av stora datamängder – en oumbärlig informationsvinster för användaren.

Mer om: ”Konstgjord intelligens demokratiseras”

AI i PR: Krishantering

När det gäller att erkänna kriser kan saker inte gå tillräckligt snabbt – och inte bara kan AI snabbt upptäcka kriser, utan de kan också förutsäga dem på rätt sätt. Redan 2017 hyllades hashtaganalysföretaget Keyhole tack vare kombinationen av sina egna enorma Poster med AI Clouds for Machine Learning förutspår viktiga trender för sociala medier.

Realtidssökning av socialt medieinnehåll får ett smart filter genom KI som upptäcker hot tidigt och håller användare informerade. Panikssökande och mänsklig skanning av otaliga innehåll ersätts av en avslappnad dygnet runt-tjänsten som kallas KI. Allt detta ger den mänskliga krishanteraren tid som han kan använda så värdefullt att i slutändan kanske ingen verklig kris uppstår.

I mindre akuta fall kan AI användas för att övervaka varumärkesuppfattningen. Verktyg för marknadsföringsteknologi identifierar mönster i sociala mediaposter och bestämmer den underliggande tontonen – värdefull för den anställda för att hantera sitt varumärkes anseende och påverka varumärkesmedvetenhet i den offentliga sfären – till exempel genom att ändra sin egen tonalitet på sociala medier eller undvika kontroversiellt innehåll.

Mer om: Med KI till ”Programmatic Everywhere”

AI i PR: rapportering och innehållsskapande

AI används redan som copywriter inom sporttäckning, i heta eller korta nyheter, nyhetsbyråer som AP har använt teknik i flera år för att förvandla kvartalsrapporter till artiklar inom några sekunder. Korta eller sammanfattande texter, även som inlägg för sociala medier, är inga problem för AI.

För längre eller mer detaljerade berättelser kan AI titta igenom stora mängder källor. Även produktbeskrivningar inom e-handel genereras ofta automatiskt – även om en automatisk ansvarsfriskrivning à la ”Den här artikeln genererades automatiskt” saknas. Hur tillfredsställande dessa texter lyckas ur ett mänskligt perspektiv är naturligtvis i betraktarens öga – och i de kriterier som tidigare definierats i algoritmen.

AI i PR: Influencer Marketing och Public Relations

Det som fungerar för journalister är ännu bättre för påverkare: Så AI kan på ett onödigt sätt bidra till bestämningen av de för närvarande viktigaste opinionsbildarna för ett märke. Eller identifiera ämnen och trender som är viktiga inom överskådlig framtid och som ska fyllas av ett företag. I framtiden kommer det säkert att handla om en kontinuerlig finjustering av AI, medan de slutliga besluten fortsätter att fattas av människor.

Mer om: När AI berättar historier

Kostnader och fördelar för AI i PR

AI löser specifika uppgifter – många av dem. Den som beräknar i mindre storlekar kommer att notera senast i den komplexa implementeringen av AI att kostnader och fördelar för honom inte står i något samband. En inventering av befintliga processer och återkommande uppgifter med tanke på vilka resurser som är bundna till vilken kostnad och till vilken kostnad definitivt är nödvändig för att verifiera lönsamheten för AI för verksamheten.

KI kommer inte att ersätta människor inom en överskådlig framtid – än mindre i en bransch som bland annat skiner genom sina kreativa sinnen och emotionella intelligens. Jean Valins studie för Chartered Institute of Public Relations säger passande: ”Grundläggande mänskliga drag som empati, förtroende, humor och relationsbyggande kan inte automatiseras.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *