Hur artificiell intelligens förändrar försäkringsvärlden

För de flesta är försäkringsämnet inte en angenäm upplevelse. När du gick igenom tariffen Jungle, känner du i det sällsynta fallet att skador ofta släpps. I princip skiljer sig kommunikationen med försäkringsbolag i stort sett inte från myndigheternas. Kunden känner sig medvetslös och inte helt informerad. Definitionen är att försäkringen är ett antagande om risk av försäkringsgivaren mot betalning av en premie för att få ersättning för skador i händelse av skada från kollektivet. Specifikt innebär detta faktiskt för båda parter, dvs försäkringstagare och försäkringsbolag, att komma in i en situation som man av många skäl försöker undvika. Egentligen ett paradoxalt system.

Digitaliseringen av den privata banksektorn, FinTech för kort, har visat att användningen av teknik gör tidigare tråkiga processer i banker kundvänliga – idag ”användarvänliga”. Men inte bara UX (”användarupplevelse”) har förbättrats: Små banker som helt och hållet förlitar sig på digitala verktyg, förbättrar de stora aktörerna inom den eftertraktade detaljhandels- och utlåningsbranschen. Användningen av DeepTech skapar transparens, rättvisa kreditkontroller och bekvämlighet. Kostnadsbesparingarna i bankernas operativa verksamhet är självförklarande. Under tiden är bankerna redan bekymrade över vem som kommer med den yngre direktbanken till marknaden med varumärket ”hipperen”?

display

Också intressant: konstgjord intelligens i kundkommunikation

Paradigmskiftet pågår redan idag

Bit för bit är digitaliseringen nu också att hitta vägen in i den ofta ogenomskinliga försäkringsbranschen. Artificiell intelligens (AI) och algoritmer bestämmer riskbedömningar ”live” med hänsyn till hundratals variabler och datapunkter. Början av bilförsäkring kom in: telematikavgifter.

Den månatliga försäkringen är baserad på effektiv fordonsanvändning och inte bara på konventionella statiska bestämningar. Inom området fastighetsförsäkring blir det dock lite mer komplicerat. Försäkringstagarnas kollektiv består av människor i olika ”riskklasser”, livsstilar och rörlighet. Oavsett om det är rodigt eller asketiskt, alla betalar samma sak. Är det rättvist? Inträde av DeepTech borde hjälpa. Grundstenen här är ett unikt joint venture mellan Munich Re och GoogleMaps skaparen Axon Vibe. Principen för telematikavgifter är att komma in i världen för fastighetsförsäkring.

En försäkringstagares smartphone används för att anonymt jämföra och analysera hans rörelsedata och platsinformation med Münchens Re metadata om risker. AxonVibe fungerar som en ”datautredare” och skickar fördefinierad triggerinformation till försäkringsgivaren efter godkännande av försäkringstagaren. Detta växlar i sin tur AI och dess algoritmer emellan och ”lär sig” från försäkringsfall. Försäkringar kan beräknas och erbjudas kontextkänsliga i realtid.

Också intressant: förbannelse och välsignelse: vad vi kan förvänta oss av artificiell intelligens

Försäkring 3.0

Modulära kortfristiga försäkringar är i slutfasen strax före marknadsinträde för olika leverantörer. I försäkringssjargongen, som kallas UBI (Usage-Based Insurance), kommer snart den första UBI-produkten för resor, där kunder dagligen försäkrar sina bagage, smartphones eller bärbara datorer mot stöld, förlust eller skada på grundval av respektive destination. Automatiska aviseringar från appen eller smartwatch är uppenbara här. Tillbaka på hemmaplanen avslutas försäkringsskyddet automatiskt.

Ett annat exempel är en olycksfallsförsäkring baserad på UBI: Vid inresa på en skidort aktiveras och avaktiveras försäkringsskyddet automatiskt efter att ha lämnat denna zon och, om så önskas, utan någon åtgärd från försäkringstagaren.

De ovannämnda UBI-försäkringarna gör användningen av artificiell intelligens jämförelsevis lätt med deras ”pay as you use” -princip. Exempelvis är Max Maxck-institutets maximalt att för att acceptera beslut om självlärande maskiner som ”rättvis” måste deras beslut ha en tydlig orsakssamband till våra juridiska och moraliska krav. Inom området fastighetsförsäkring har kunder samma startvillkor. Och mer.

Konstgjord intelligens kommer att göra avbokningar bara för att kunder till exempel ”lever under fel postnummer” kommer att vara en saga historia. Systemet lär sig att personer X med livsstil V också kan ha samma riskklass i postnumret Z-området. De resulterande fördelarna ligger emellertid inte bara i adekvat utformning av försäkringens bidrag. Försäkringsbolag kan identifiera risker inom en snar framtid innan de uppstår. De kan gå ur sin roll som sanering och ge sina kunder ett förebyggande skydd.

Om gästförfattaren

Alexander Huber är grundare och marknadschef för ONE Insurance, Europas första helt digitala försäkringsgivare. Han älskar försäljningstratt, digitala affärsmodeller, men framför allt är han känd för sin svarta humor och sarkastiska kommentarer till den etablerade tävlingen.

En grundare av Cmo U Co Alexander Huber

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *