Ny momslag: Vad det betyder för handlare

Regeringen vill bekämpa momsbedrägerier på onlineplattformar starkare och har antagit nya regler för 2019. Bundestag och Bundesrat har antagit ”lagen om att undvika underskott på försäljningsskatt på handel med varor på Internet och för ändring av ytterligare skattebestämmelser”.

De första ändringarna träder i kraft från och med den 1 januari 2019. Utöver ett stort antal andra ändringar av skattereglerna införs denna lag ytterligare skyldigheter för marknadsoperatörer online. Dessa nya regler kommer också att få betydande konsekvenser för köpmän som säljer varor via dessa plattformar.

Också intressant: tyskarna köper julklappar oftare på nätet

Vilka marknadsplatser och produktgrupper påverkas?

Som en elektronisk marknad definierar lagen ”en webbplats eller något annat verktyg som tillhandahåller information via Internet som gör det möjligt för tredje part att sälja”. Operatören är ”som upprätthåller en elektronisk marknadsplats och tillåter tredje parter att köra försäljning på den marknaden”.

display

Denna definition täcker inte bara operatörerna av stora plattformar som ebay eller Amazon. Till exempel skulle någon som inrättar en WhatsApp-grupp som tillåter medlemmar att erbjuda varandra varor inkluderas. Reglerna gäller dock endast för försäljning som är lagligt baserad på marknaden, dvs köpeavtalet måste ingås direkt på plattformen.

Följaktligen täcker det inte plattformar som säljare erbjuder sina varor på, men då enas säljaren och köparen om detaljerna utanför den elektroniska marknaden, som till exempel är fallet med vissa plattformar för försäljning av begagnade bilar.

Dessutom gäller de nya reglerna endast för leveranser, dvs försäljning av fysiska varor. För elektroniska tjänster som tillhandahållande av spel, streamingtjänster och liknande, kvarstår det med de tidigare reglerna.

Nya skyldigheter för operatörer och återförsäljare

Från och med 1 januari 2019 kommer plattformsoperatörer att behöva föra register för att identifiera handlare som är aktiva på sin plattform och slutförd försäljning. Från 1 mars 2019 eller 1 oktober 2019 kommer plattformsoperatörer att vara ansvariga gentemot sina återförsäljare om de inte uppfyller sina momsskyldigheter.

För att inte ålägga sina återförsäljares skatteskulder bör plattformsoperatörer utesluta från sina plattformar handlare som inte tillhandahåller den nödvändiga informationen eller som anses vara opålitliga av deras skattekontor. I gengäld bör handlare i gengäld tillhandahålla all nödvändig information i tid till online marknadsplatser för att säkerställa att de inte utesluts från plattformarna.

Specifikt innebär detta för operatörer på nätet att registrera följande information från och med januari för alla leveranser som officiellt har registrerats på deras plattform och för vilka inhemsk transport eller leverans börjar eller slutar: återförsäljarens namn och adress, skattekod, plats och adress Datum för påbörjandet och slutet av transporten eller avsändningen av varorna, samt tid och storlek på omsättningen.

Dessutom bör plattformsoperatören tillhandahålla ett intyg från det skattekontor som är ansvarigt för återförsäljare, vilket inkluderar dess skatteregistrering med skattenummer och – om det finns – momsidentifieringsnummer. Om återförsäljaren inte är en företagare måste operatören registrera sitt födelsedatum.

På begäran av skattekontoret måste operatören av plattformen överföra denna information elektroniskt. Handlare kan begära nödvändiga certifikat från deras lokala skattekontor och skicka dem vidare till plattformsoperatören. Dessa är ursprungligen endast giltiga under högst tre år och måste sedan ansökas om igen.

Hur undviker plattformsoperatörer ansvarsrisker?

Om köpmännen inte betalar rätt moms på grund av leveranserna via plattformen kan skattekontoret kräva plattformsoperatören för den obetalda skatten. Operatören kan undvika detta om han lämnar in intyg om beskattning av återförsäljaren eller – för privatpersoner – har registrerat nödvändig information.

Om operatören känner till eller borde han veta att näringsidkaren inte fullgör sina skatteåtaganden eller inte fullständigt uppfyller sina skatteförpliktelser, är han ansvarig trots att det finns certifikat eller register.

Köpmännens skattekontor har rätt att informera operatören om plattformen om näringsidkare inte eller väsentligen inte uppfyller sina skatteskyldigheter. Vid mottagande av ett sådant meddelande är operatören återigen ansvarig för eventuella felaktigt betalda skatter, oavsett om certifikatet och uppgifterna finns.

Verlagsbox seminarium dataskydd

Mobil, social, Big Data – onlinemarknad trivs med data. Men hanterar du det också korrekt? Särskilt när det gäller ikraftträdandet av EU: s dataskyddsförordning den 25 maj 2018? Bli fit i vårt seminarium och registrera dig direkt.

Mer information om seminariet

Handlare utanför EU måste vara snabba

För återförsäljare utanför EU och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet gäller ansvaret från 1 mars 2019 och för andra återförsäljare från 1 oktober 2019. Handlare utanför EU och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet som säljer sina varor via plattformar och ännu inte beskattas Därför bör du mycket snart försöka registrera dig hos ett tyskt skattekontor så att de kan ansöka om det obligatoriska certifikatet.

Eftersom det är att frukta att registreringen och utfärdandet av certifikaten kommer att ta några veckor. Detta gäller fortiori när skattekontoren är överväldigade med lämpliga tillämpningar.

Andra handlare bör inte heller vänta med att ansöka om certifikaten eftersom plattformsoperatörerna troligtvis väntar tills ansvaret träder i kraft innan de förbjuder handlare utan certifikat för sina plattformar.

Lagstiftare förväntar sig att en miljon sådana certifikat kommer att utfärdas. Fram till dess kommer processen att ske i pappers- och postform, men elektronisk databehandling planeras av det federala finansministeriet.

Också intressant: Den digitala världen hotas av en förtroendekris

Om författaren: Georg von Wallis är advokat och partner och chef för den internationella advokatbyrån Greenberg Traurig, skatterätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *