TechDaily: Till det bättre! Den första konstgjorda intelligenta whisky

Till det goda! Den första konstgjorda intelligenta whisky

Mackmyra whisky
Den första AI-whisky: Ett kind för maskininlärning! (Foto: Mackmyra)

Det slår i botten av fatet! Den välkända svenska whiskyproducenten Mackmyra har samarbetat med Microsoft och finska forskare för att destillera en whisky med konstgjord intelligens för första gången. Destilleriet hoppas att ”nya recept, som de aldrig skulle ha kommit till människor”. De centrala processerna i framställningen av whisky kontrolleras med hjälp av AI – inklusive urval av ingredienser, maltning, mosning, jäsning och urval av gamla fat för mognad. För detta har Mackmyra destillerat alla sina recept, procedurer och kundpreferenser till en programvara. Maskininlärning bör stödja destilleriet och hans kollegor. Avgörande är Microsofts molnplattform Azure.

Enligt Mackmyra kan konstgjord intelligens skapa mer än 70 miljoner olika typer av whisky – och till och med föreslå vilka recept som låter det mest lovande. AI skapar recept och förslag för den fortsatta processen, men själva produktionen övervakas fortfarande av mänskliga experter. ”Våra anställda behåller sina jobb och de har alltid det sista beslutet”, säger det svenska destilleriet. För närvarande intervenerar programvaran bara med en typ av whisky. Whiskyälskare bör dock inte ha för mycket hopp om en god drink. Eftersom Mackmyra bjuder in till den första provsmakningen i höst. Det kan inte vara för långtgående efter bara några månaders mognad – trots anteckningar av anis, ingefära, vit paprika och citrus som AI kom med.

Microsoft: Varför nödsituationen för Windows XP är så oroande

Windows XP släpptes 2001 och för fem år sedan avslutade Microsoft officiellt operativsystemstöd. Sedan dess – faktiskt – är inga säkerhetshål stängda. Redan under 2017 har Microsoft emellertid utfärdat en oplanerad XP-lapp på grund av ”WannaCry” -viruset. Och nu är det dags igen. Microsoft har släppt en uppdatering för XP såväl som för Windows Server 2003, Windows 7 och Windows Server 2008 på grund av en ny allvarlig säkerhetsproblem. Felet, det amerikanska företaget, finns i Remote Desktop Services för fjärråtkomst till datorer. Läckan säkerställer att dessa åtkomst fungerar utan samtycke från användaren. Federal Office for Information Security (BSI) varnar också mot ”möjliga maskliknande attacker” och rekommenderar att man uppdaterar de drabbade datorerna.

Även 18 år efter lanseringen använder många miljoner datorer världen över fortfarande XP. På grund av den fortfarande stora spridningen har Microsoft nu beslutat om en nödpatch. Säkerhetsexperter anser att processen är störande. För enligt Jean Taggart från Malwarebytes: ”Bara genom att nämna Remote Desktop Services, vet angriparna nu var de ska börja.” Och eftersom Microsoft – förståeligt – inte längre uppdaterar det föråldrade systemet, kan det leda till ytterligare luckor. XP-datorer skulle då vara mer sårbara än tidigare. Windows 8 och Windows 10 påverkas inte. Bästa skydd mot attacker är alltså uppdateringen av de två nyare systemen.

iOS 13: Kopiera det, Apple!

”The Final Concept” – så självsäker, designern och Apple-experten Nicholas Ghigo har kallat sina idéer för iOS 13, som han nu presenterar i en spektakulär video. Den italienska visar i sig många nya funktioner som många Apple-fans vill ha – ett helt ombyggt Control Center, tydligare meddelanden, snabb åtkomst till nyckelemojis på tangentbordet eller fritt definierbara knappar på låsskärmen. De två och en halv minuten är fascinerande. Och det skulle vara att önska användarna att Apple äntligen vågar en sådan paus i iOS modern tid. Huruvida det åtminstone kommer att göra några av Nicholas Ghigos idéer till verklighet, vi lär oss den 3 juni på WWDC i San José.

Galaxy Fold: Dessa förändringar Samsung planerar

För första gången sedan Galaxy Fold-katastrofen i slutet av april finns information om hur Samsung vill rädda sin fällbara telefon. Enligt information från den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News planerar tillverkaren att lägga den problematiska skyddsfilmen, som amerikanska testare oavsiktligt skakade av skärmen, under skärmen. Det skulle skydda dem från skador. Flera öppningar på huset, genom vilka främmande föremål kan komma under skärmen, bör stängas – liksom det är bara möjligt med en rörlig display. Den uppdaterade versionen av Fold testas sedan först i det koreanska mobilnätverket. Det officiella comebacket och lanseringen kan enligt Yonhap News sedan i juni (2019) väntande. Men detta datum, enligt Engadget, är långt ifrån fastställt i sten.

Drömmen om Gamecube Classic

Det finns tre senaste nyheter från Nintendo: I Japan har Switch-konsolen för första gången översynen PlayStation 4 – som är där men inte så populär som i resten av världen. Två år efter lanseringen har omkopplaren överträffat hemmamarknaden med 8,125 miljoner exemplar sålda PS4, som krävde fem år för 8,077 miljoner stycken, enligt spelmagasinet Kotaku.

Nintendo är också nyligen Pokémon-appen Rumble Rush, som redan tillkännagavs under 2017 under namnet Pokéland, och nu dyker upp för första gången i australiensiska Google Play Store. Detta borde också vara i Tyskland, spelets början för iOS och Android överhängande. Tyvärr är inte nytt från Nintendo den funktionella Gamecube Classic, som byggdes av designern Madmorda och nu visas i en video. Nintendo fans skulle nästan döda för en mindre version av 2001-konsolen. Förblir hoppet om att japanerna fortfarande drar ur hatten över förfallna Gamecube Classic vid någon tidpunkt.

Slutet på LEAD: Skulle Donald Trump vara bättre som president?

Det nya Snapchat-filtret, som gör kvinnofoton till mäns bilder – och vice versa – håller sociala medier i spänning. Många användare medger att de nyligen har installerat Snapchat igen för att gå med i fotoboken. Ett av favoritofferna är Donald Trump. Twitter: ”Haha, han ser ut som Hillary.” Huruvida den amerikanska presidenten som en amerikansk president skulle göra en bättre siffra?

Vem är det här #snapchatfilter @Snapchat #Trump @realDonaldTrump # Gorgeous pic.twitter.com/b6j9wBBQcs

– Xandras tankar (@XHollanders) 14 maj 2019

Förresten: TechDaily finns också som ett nyhetsbrev och som en skicklighet (”Alexa, open LEAD digital Tech”).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *