Konst av algoritm: Christies auktion för första gången AI-tryck

Det kan vara en oavslutad Rembrandt, kanske en Vermeer. Det suddiga trycket ”Edmond de Belamy” visar en man i en mörk kåpa med en vit krage, som påminner om en fransk prästman på 1600- eller 1700-talet. Men istället för en gammal mästare var en dator på jobbet här: porträttet är det första konstverket av en konstgjord intelligens (AI), som kommer under en hammare på ett stort auktionshus – utan tydliga regler om vem författaren är och vem äger rättigheterna.

”min G max D Ex [log (D (x))] + Ez [log (1-D (G (z)))]” skrivs som en signatur i det nedre hörnet. Detta hänvisar till algoritmen som producerade arbetet. Christies var mer försiktig när han uppskattade att auktion i New York skulle kosta så mycket som $ 8 900 och förutspådde ”KI: s ankomst på det globala auktionsskedet.” På torsdagen drog emellertid fem anbudsgivare priset kraftigt upp. Kontraktet tilldelades en anonym anbudsgivare på telefonen till goda 432 000 dollar (380 000 euro).

Bakom verket står Paris-kollektivet Ob evident, som i februari sålde redan ett verk från sin Belamy-serie till konstsamlaren Nicolas Laugero Lasserre. Han betalade 10 000 euro och talade om en ”grotesk och stor samtidigt” -strategi. Det finns nu elva Belamy-tryck. Den fiktiva familjen är uppkallad efter AI-forskaren Ian Goodfellow, vars efternamn översätts till ”bel ami” (god vän) på franska.

display

15 000 porträtt som utbildningsunderlag

I Goodfellow’s Generative Adversarial Network (GAN) tävlar två konkurrerande delar av en algoritm mot varandra. ”Generatorn” försöker överlista ”diskrimineraren” – i detta fall frågan om en målning är verklig eller skapad av datorn. Grunden för detta var en datauppsättning av 15 000 porträtt som skapades mellan 1300- och 1900-talet. På grundval av detta producerade generatorn bilder tills dess motsvarighet innehöll en konstgjord.

”Människor borde ha så lite inflytande som möjligt på det färdiga arbetet under hela processen”, säger Gauthier Vernier, som tillsammans med Hugo Caselles-Dupré och Pierre Fautrel står bakom kollektivet Tydligt, tidningen Time. Alla tre är 25 år enligt Time. Hennes motto: ”Kreativitet är inte bara för människor.” Med intäkterna vill de fortsätta utbilda sin algoritm, lägga pengar i datorkraft och prova på 3D-objekt.

Ki målning 110614325 Web2 Cr Picture Alliance
Cirka 380 000 euro betalas av en anbudsgivare för konstverket ”Edmond de Belamy” (Foto: Picture alliance)

AI Auction är Christies svar på Sothebys Banksy-kupp

Det som fungerar som en fin gag för konstmarknaden idag kan snart kräva nya lagar. ”Om ett verk tänktes av en människa, men framställts av en maskin, vem är då författaren?” Frågar Art Newspaper. Och om människor inte ingriper alls, kan en AI ensam äga upphovsrätten? Författarskap, enligt Vernier, kan inte enligt gällande lag. Till exempel hade AI-robot Sophia redan fått saudiskt medborgarskap för ett år sedan.

Christie’s går in på nytt territorium med auktionen och ger ett svar till den gamla konkurrenten Sotheby’s. Han hade behärskat rubrikerna i två veckor efter den spektakulära auktionen av en Banksy-bild som delvis förstörde sig själv. ”En bit av liveuppträdande” blev auktionerad för första gången, tillkännagav auktionshuset stolt. Nu poängterar Christies kontinuerligt för premiärer och försäljningsrekord med svimlande summor.

Vem definierar vad konst är?

Nytt är inte så kallat generativ konst. Redan på 1970-talet experimenterade konstnärer med automatiska processer och lämnade maskiner till kreativt arbete. Det har gång på gång varit AI-verk inom konst, musik och litteratur. Konstbegreppet omdefinieras med några generationer, säger Erin-Marie Wallace, vars företag Rare-Era Appraisals uppskattar konstverk nära Washington till radiostationen NPR. ”Vi omdefinierar vad konst är på 2000-talet, och jag tror att konst är vad folk är villiga att betala för.”

Call To Action 1200X1200 Lead September

Fokusera på dig!

LEAD-utgåvan 3/2018 tar dig in i fotograferingsvärlden. Vilken roll de och deras digitala återanvändning spelar idag och vilka möjligheter det finns, kommer du att lära dig i 3 spännande berättelser i tidningen. Men ämnen som e-sport, artificiell intelligens och marknadsföringsteknologi är också en del av den aktuella frågan.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *