Så här gör du: Webbplatser

Idag, hur man gör: hur man omarbetar en webbplats eller hur man renoverar den gamla för att ta hand om 2018.

De sju viktigaste trenderna i en överblick (urval naturligtvis strikt subjektivt):

1. Https: För säkerhets skull bör du …

Strängt taget är https egentligen inte ett nytt ämne. Men under tiden en tolerabel stor. Det finns ett antal mycket goda skäl, särskilt för att ändra en äldre webbplats till https.
Idag lägger du inte en ny sida på annorlunda (om du gör det, gör du något väsentligt fel).

Google Chrome ger senast en ”inte säker” varning om en sida inte använder https. Och om du har ett okrypterat kontaktformulär på webbplatsen riskerar du att fånga dig med en ganska irriterande varning.

Glöm inte: i tider med DSGVO sedan maj är ett SSL-certifikat obligatoriskt för varje sida!

display

2. Fler interaktioner och animationer

Bort med statisk: Interaktiva och animerade webbplatser blir allt populärare. Som alltid är detta möjligheter och risk på samma gång. När designers använder animationer på rätt sätt kan de vägleda besökare att märka vissa saker vid specifika tidpunkter, vilket leder användarna till rätt innehåll.

Det är det bra alternativet. Det dåliga alternativet är: Användaren är irriterad eftersom någonstans blinkar meningslöst.

3. Flödande navigering

Hittills är detta ofta fallet: De flesta webbplatser har en navigering som är fixerad någonstans högst upp på sidan. Ny trend och ganska vacker: webbplatser med ”flytande” eller ”flytande” navigationsmenyer. Menyn är något fristående från toppen av fönstret och flyter några centimeter lägre.

Tanken bakom det är att få användaren att känna att navigering är ett universellt ämne som följer honom under hela hans vistelse. Navigeringen, din vän och hjälper, så att säga.

4. Multimedia lång form

Var faktiskt för några år sedan, en trend som många har kört efter. Det berodde troligen på den legendariska ”Snowfall” från ”New York Times”. Att bommen sedan avtog igen berodde också på ”snöfallet”. Eftersom många snabbt insåg att multimedia långa format ser bra ut, men samtidigt gör mycket arbete, vilket knappast är värt, åtminstone i den dagliga verksamheten.

Under tiden kommer nästan den andra vågen om detta ämne. Eftersom man ärligt måste säga: Långa bitar är alltid utmattande och kräver tid och ansträngning. Även om det är ”bara” en lång bit med några foton.

Användaren smakar mer motsatt och innehåll samt visuellt attraktivt: Longform, Scrollytelling eller vad du vill kalla det. Och slutligen: Det är internet och det är 2018!

5. Inget foto? Rita en!

För en gångs skull måste jag berätta något om utskriftsavsnittet. Där har det noterats under en tid att illustrationen med dessa otänkbara ”symbolfoton” är nonsens. Ser ut som ingenting och är också förknippad med risken att det kan vara ofrivilligt roligt.

På andra sidan: ingen bild? Ser inte bra ut heller. För många tidskrifter i den analoga världen har principen därför varit lång: Du har ingen bild? Måla en! Nyligen i nätet. Mer och mer upptäcker du en ny typ av bild på webbsidor: Illustrationer.

Oroa dig inte, jag talar inte om några ritningar som på något sätt är aktiva som platshållare. Mycket trevligt exempel på illustrationer och även de tidigare ämnesanimationerna som ni alla känner: Dropbox.

6. Tryck på det!

Pushing? Ja, det låter inte nytt nu. Tekniken är nästan från Brontosaurustiden på Internet. Ändå upplever det ett comeback också: pushmeddelanden blir definitivt mer framträdande, och det finns många webbplatser som nu (åter) integrerar dem i deras design. De är – fortfarande – ett riktigt bra passivt engagemangsverktyg.

Förresten, du kan också använda relativt enkla för sidor som är byggda med WordPress. Eftersom ja, den halvvägs erfarna WordPress-användaren vet det, det finns knappast något som inte finns i WP-plugins.

Och efter push-aviseringar är bara ett alternativ som ingen behöver använda, vad hindrar dig från att omedelbart installera något liknande?

7. En personsökare

En webbplats är en huvudsida med mer eller mindre många undersidor. Eller? När allt kommer omkring är den traditionella metoden att bygga en webbplats fortfarande att sätta varje ämne på sin egen sida. Detta är också användbart för de flesta webbplatser.

Med utvecklingen av hur människor läser webben är det dock nödvändigt att hålla innehållet till ett minimum för att förbättra konverteringsgraden. Eller tror du verkligen att någon i dag fortfarande gillar att bry sig om att navigera genom tre eller fyra nivåer av navigering och sedan kanske stöter på en intressant historia?

Det är ungefär som Google-sökningen: Det kan hända att du också upptäckte något bra på sidan 7 i sökresultaten. Bara att ingen hittar där längre.

Möjlig lösning och igenkännbar trend: Webbdesignmetoder som underlättar enkel rullning samtidigt som man säkerställer att navigeringshyperlänkar inte ger några användbarhetsproblem.

Detta innebär att enskilda sidor är dolda och har korta, rullningsbara avsnitt – i. ensidiga webbdesign – finns. Så nästan som den goda gamla målsidan. Bara snabbare, mindre klickbar – och ändå med allt i det, vad användaren måste ha. Låter enkelt, men det är inte så lätt som du kanske tror vid första anblicken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *