Hitta ett jobb i tider med Google-jobb

Under lång tid har det varit mycket spekulationer om hur Google Jobs kommer att ändra ansökningsprocessen i Tyskland. Sedan mars 2019 är sökmotorns nya erbjudande i detta land i testfasen. Mot denna bakgrund har softgarden, helhetslösning för rekrytering, tagit en avgörande faktor närmare: sökandes sökbeteende. Fokus låg på frågan om vilken roll Google för närvarande spelar ur ansökarnas synvinkel när det gäller rekrytering.

Hur startar sökande sin jobbsökning idag? Svaret på denna fråga ger direkta instruktioner för att rekrytera chefer i företag. Enligt softgarden är faktumet att de som inte väljer kandidater vid avgörande kontaktpunkter tappar tävlingen om de bästa sinnen och händerna.

Frågan ”Var letar jag efter?” är inte lätt för kandidater att svara. Det finns över 1 000 jobbjobb i Tyskland, plus Google är överlägset den största sökmotorn. Med Google Jobs får bilden rörelse: Vissa säger att allt förblir detsamma för tillfället, andra förutsäger en förskjutning i marknadsstyrka från jobbtavlan till sökmotorn.

Du kanske också är intresserad av detta: ”Anställda vill tro på något större”

display

Infographic Jobbsökning Google 0419 Light

Gå in i jobbsökningen

Sökande använder för närvarande parallella stora online-anslagstavlor (51,0 procent), karriärsidor och jobberbjudanden på webbplatserna för målgivare (20,8 procent) och Google (16,8 procent) för att gå in i jobbsökningen. Andra kanaler som tryckta tidningar (1,1 procent) och sociala medier som Facebook och Instagram (0,7 procent) spelar nästan ingen roll i denna fas. Efter de första träffarna fortsätter emellertid en stor majoritet av de sökande att undersöka 86,4 procent för att ta reda på mer om de jobb som erbjuds och reklamgivarna eller för att identifiera ytterligare erbjudanden.

Ytterligare forskning

I detta skede blir sökmotorer relevanta för de flesta sökande förutom arbetsgivarnas stora jobbtavlor och karriärsidor. En mycket stor majoritet här använder Google (78,4 procent), allmänna jobbtavlor (81,5 procent) och karriärsidor och jobberbjudanden på arbetsgivarnas webbplatser (82,6 procent). I vilket fall som helst måste arbetsgivare förvänta sig dessa tre faktorer, särskilt eftersom de inte spelar en roll för väl under 10 procent av de svarande.

Du kanske också är intresserad av detta: Modern rekrytering: Big Data för stora talanger

Arbetsinnehåll är trumf

Vilka argument och innehåll är det mest troligt att det resulterar i en kortlista och ansöker om ett jobb? Detta visar att attraktivitet för arbetsinnehåll och metoder är den avgörande faktorn för de allra flesta. 61,9 procent av de svarande prioriterar faktorn med 1 eller 2 på en 6-punkts skala. Som jämförelse: ”Bra erbjudanden för hemmakontor, deltid etc.” nå 17,2 procent.

Hitta jobbmöjligheter: Kandidaternas rekommendationer

”Vad bör arbetsgivarna göra för att göra sina jobberbjudanden så bra som möjligt?” Mer än 1 000 respondenter delade sina rekommendationer med arbetsgivare i en personlig kommentar, som täcker ett brett spektrum av faktorer: ”Håll jobberbjudanden uppdaterade på sin egen webbplats, vilket ofta inte är fallet”, skriver en kandidat, ”en annan kräver” en individuell och mycket uppriktig exakt jobbbeskrivning ”.

Du kanske också är intresserad av detta: ”Många datavetare är frustrerade över jobbsökningen”

Sök på alla viktiga jobbportaler?

Med tanke på den utbredda användningen av jobbtavlor rekommenderar en sökande att publicera ”jobbannonser på alla större jobbportaler”. En annan ger råd om optimering av sökmotorer: ”Jobb bör komma på första sidan på Google, om du letar efter lämpliga termer.”

Softgarden VD Mathias Heese säger båda sakerna är rätt: ”Den nuvarande kandidatresan är komplex bland aktivt sökande kandidater och erbjuder arbetsgivare en mängd olika kontaktpunkter, inte bara dansa alls, utan nödvändigtvis vid flera bröllop – inklusive Google. Dessutom med Google-arbetsgivarbedömningar i kandidaternas beslutshorisont.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *