DSGVO: Hoppstart för ett nytt internet?

När DSGVO meddelade för två år sedan att tyska företag var överbelastade och många amerikanska datatjänsteleverantörer inte kunde förutsäga konsekvenserna av påverkan på de europeiska marknaderna, fortsatte entreprenören Jürgen Litz från Konstanz på offensiven.

Genom att veta att tillhörande förändringar skulle ge enorma utmaningar för små och medelstora företag i synnerhet, beslutade verkställande direktören för CRM-leverantörens cobra att inrätta en DSGVO-kompatibel plattform för sina kunder.

Litz ser kritik mot implementeringen av DSGVO som helt motiverad. Han tröttnar aldrig på att påpeka möjligheter. Jag bytte med honom.

GDPR som en global förmanare

Jürgen Litz: DSGVO är inte bara gravarbetare för företag som inte har tagit integriteten ganska allvarligt. Man tror det knappast: DSGVO kan också vara barnmorska och exportprodukt. Om du tror på spegeln, har Silicon Valley-staten valt DSGVO som en modell för sina egna optimeringar av dataskydd – och det mot motståndet från många Silicon Valley-företag. Kanske ser några kalifornier i DSGVO något vi inte ser. DSGVO kan komma in i ännu större skala. Det skulle kunna stödja ansträngningarna för att skapa ett nytt internet och högre datasuveränitet.

display

John Ceh: GDPR uppfattas som en global anmodare för känslig hantering av data.

Jürgen Litz: Till och med hitradio FFH rapporterade i slutet av Google Plus: Google Plus eftersom Walking Dead nu är riktigt död och gravhuggarna var bara förutom sina egna misslyckanden och missöden säkert världens ökade ansträngningar för att reglera dataskydd. Så DSGVO har redan sina effekter, även mot de sjuka uppgifterna.

Också intressant: Google dolt dataöverträdelse – bestämde nu dataskyddsombudet

Projektet Solid

Johannes Ceh: Med sitt projekt Solid vill webbuppfinnaren Tim Berners-Lee bryta upp datasilon från GAFA. Är det realistiskt?

Jürgen Litz: Idén är bra och påståendet ändå, som rapporterats av internetveteranen Tim Cole i sin nästa bok ”Wild Wild Web” i detalj hur nutidens rånbaroner liknar rånbaronerna i Vilda västern deras kvasi-monopolvinster mot allmänhetens intressen inser. Tyvärr finns det för närvarande för få ”riktiga projekt i naturen” om Solid. I värsta fall skapas ett nytt ölandskap med kortlivade hopp och välsignelser, men skapar aldrig den nödvändiga skalningen.

John Ceh: Hur hjälper DSGVO nu med att leta efter ett ”nytt internet” i riktning mot fasta idéer eller mot silon för en ny datasuveränitet?

Jürgen Litz: GDPR har en potentiellt kraftfull artikel, artikel 20. Den ger de registrerade rätten att erhålla de personuppgifter de har tillhandahållit ett företag i ett strukturerat, vanligt och maskinläsbart format, i motsats till Lockin-effekten. Det ger hopp.

John Ceh: Vad krävs för att använda potentialen?

Jürgen Litz: Det är fortfarande oklart vad som menas med ett strukturerat, vanligt och maskinläsbart format. Rätten till dataportabilitet är därför en tandlös tiger eller tråkigt svärd, så länge det inte finns några standarder eller ett standardiserat utbytesformat och standardiserat API.

John Ceh: Artikel 20 och dataportabilitet. Räcker det mot GAFA?

Jürgen Litz: Det kräver, utöver artikel 20 gemensamma standarder och ett ytterligare ekosystem av mellanhänder, personuppgiftshanteringssystem, alternativa plattformar och aggregatorer för att åtminstone en liten bit bryta silon och det fria flödet av data i betydelsen av den verkliga datasäkerheten, användaren, för att aktivera. För detta måste politik skapa förutsättningar. Då skulle vi inte behöva vänta på att Solid lyckade framgång för att övervinna lockineffekter och åtminstone delvis få mer datasuveränitet.

Också intressant: försiktig, kamera!

Zrunt författare:Johannes Ceh stöder företag i anpassning av digitalisering med kunder och anställda. Han är en huvudtalare och konsult för nya former av samarbete och digitalt ansvar. Efter år på Sport1, SKY, Springer & Jacoby, BMW, Daimler, JungvonMatt och Ogilvy, skriver han för närvarande en bok om ”kundens ålder” och tillhörande förändringar i företag.

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *