Hur lyckas en etisk inställning till AI?

LEAD: Vad kan AI göra idag?

Helmut Scherer: När du hör AI, tror många att det är datorsystem som beter sig som mänsklig intelligens. Men i de flesta fall är vi inte så långt ännu. Det som används idag är maskininlärning. En verktygslåda som lär sig av dataregler för att implementera så kallade AI-system. Maskinen kan svara på relativt smala frågor, inom branschen, till exempel inom maskinunderhåll.

Helmut Scherer VD Futurice
Helmut Scherer, VD Futurice

Här kan du bestämma vilka delar som förväntas ersättas nästa. En sådan teknik för att automatisera, till exempel självkörande bilar före en sväng, kan förutsäga i vilken riktning ratten måste tas. Det finns ofta en grov missuppfattning att att besvara så smala frågor baserat på stora mängder data kan ersätta mänsklig intelligens.

LEAD: Så maskinerna stöder bara människor?

Helmut Scherer: Absolut. Människor fattar ofta beslut som fattas av känslomässiga skäl. Speciellt här är det vettigt att kombinera dina egna färdigheter med AI och att kombinera kunskap på olika områden. Det är inte alls fallet att mänsklig intelligens ersätts av AI.

display

LEAD: I vilka fält används AI främst idag?

Helmut Scherer: För mig finns det fyra punkter där AI används: förutsägelse, personalisering, igenkänning av objekt och fånga strukturer. Ett exempel på förutsägelsen är ovan nämnda underhållsexempel i branschen. När det gäller personalisering har vi till exempel utvecklat ett verktyg för en stor mediegrupp som samordnar artikelrekommendationer med personliga intressen.

När det gäller att känna igen människor har vi framgångsrikt implementerat en snabbare incheckningsprocess för affärsresenärer med ansiktsigenkänning Finnair. Det fjärde området är samlingen av strukturer. Detta används särskilt i kunskapsintensiva miljöer, till exempel i kundservice för maskintekniker. Där identifierar AI mönster i information från e-postmeddelanden och databaser och hjälper till att identifiera de vanligaste kundfrågorna så att de anställda kan hitta lösningar snabbare i kundsupport.

LEAD: Hur långt har AI kommit i vardagen och hur tror du att det kommer att utvecklas under de närmaste åren?

Scherer: Genom att använda olika enheter och digitala assistenter som Alexa eller Siri är AI redan ofta en integrerad del av vardagen. Många är inte medvetna om detta. Jag tror att AI kommer att användas mycket mer i framtiden än vad det redan är. Det är viktigt att AI inte bara är tillgängligt för ett fåtal användare. En förutsättning för rätt hantering av tekniken är naturligtvis rätt medvetenhet om den.

LEAD: Hur ska det se ut?

Scherer: Detta liknar distributionen av media. Till exempel, för 20 år sedan var produktionen av en video extremt kostsam och genomförbar endast för mycket få, för att inte tala om spridning. Idag kan nästan vem som helst skapa och distribuera en video. Jag tror att du måste se det med AI. Du måste också få människor som inte är tekniska experter att förstå möjligheterna och riskerna med AI.

LEAD: Vad betyder det konkret?

Scherer: Team som utvecklar maskininlärning eller AI-lösningar i företag bör vara så varierande som möjligt för att få en hög grad av öppenhet och diversifiering. Både användare och beslutsfattare, teknologer och designexperter bör sammanföras för att skapa bästa möjliga förståelse. Till exempel bör du kommunicera på ett språk som alla förstår.

Med AI har du alltid en uppsättning data, en algoritm som har en viss utgång och härleder en definierad åtgärd. Där måste du ta fram frågor som: Vad vill vi uppnå? Vad optimerar algoritmen egentligen? Är uppgifterna tillräckligt bra? Ställer vi frågorna på rätt sätt eller finns det en förspänning? Vad använder vi utgången för? Vilka är konsekvenserna och kan vi känna ansvar för det?

Också intressant: smartare online-sökningar med AI & Co.

”Man kan svara på smala frågor med maskininlärningsteknik, men själva beslutet fattas fortfarande av människor.”
Helmut Scherer

LEAD: Och det är där etiska principer och frågor spelar in?

Scherer: På Futurice har vi utvecklat fyra riktlinjer för etiska affärer med AI, som allt oftare används av företag. Först bör du vara medveten om vilket syfte du strävar efter med AI – och hur det påverkar andra. För det andra måste transparens alltid prioriteras. Det är viktigt att användare litar på tekniken. För det tredje måste vi vara inkluderande och förstå vem som påverkas av systemet. Och för det fjärde måste personuppgifter lagras säkert för att säkerställa en hög integritetsnivå.

LEAD: Vilka är riskerna med att använda AI?

Scherer: Det finns risker, som med alla tekniker, naturligtvis. Exempel på detta skulle vara partiskhet, men också rättvisa. Rekryteringsprocessen använder redan maskininlärningsalgoritmer. Det finns också fall där till exempel vissa grupper av människor föredras. Det borde naturligtvis undvikas. Om du föreställer dig en polisoperation ska den använda tekniken inte upptäcka falska personer eller dra falska slutsatser. Ett AI-system bör vara säkert, pålitligt och inte samla in en obegränsad mängd personlig information.

LEAD: Hur realistisk är du med rädsla för människor som Elon Musk för att AI en dag skulle kunna ta kontrollen?

Scherer: AI har varit ett absolut hypeämne i några år nu och är fortfarande. I här och nu är emellertid ändå AI: s syften och omfattning relativt begränsade. De matematiska färdigheter som finns idag är inte mycket bättre än för några år sedan. Men i dag finns det bättre sätt att utvärdera och använda data. För närvarande ser vi här: Du kan svara på frågor som är begränsad med maskininlärningsteknologi. Men det faktiska beslutet fattas fortfarande av människor.

Ctab drönar innehållsbild

Förändrat perspektiv!

Från himlen: drönare kan göra mer än bara flyga. De flesta av dem är inte ens medvetna om deras potential för reklam och marknadsföring eller miljöskydd. LEAD Bookazine 1/2019 visar vad drönare kan göra.

Beställ nu

LEAD: Men kunde det inte vara annorlunda på tio år?

Scherer: Om du tar upp Skynet-scenariot tror jag det är osannolikt för närvarande. Under de kommande tio åren kommer emellertid många utvecklingar att komma till oss, särskilt när det gäller automatiseringsteknik eller förutsägbar analys. Alla trender indikerar att den största potentialen ses här.

LEAD: Och bortom?

Scherer: Nu skulle jag behöva en glasboll … Men du kan se på många områden att människor är väl medvetna om etiskt ansvar när det gäller att hantera teknik. För närvarande ser vi med dataskyddsförordningen att människor är mer ansvarsfulla med sina uppgifter och vill veta vad som händer med deras uppgifter. Detta kommer att utvidgas till andra områden. Även politiska institutioner och företagen ser sig ha ett etiskt ansvar. Det finns flera internationella initiativ som handlar om etiken i att hantera AI, och man kan bara bidra till det.

LEAD: Du kan ändå se från exemplet med Kina att regeringar kan använda AI för att helt övervaka medborgarna och få sanktioner från dem. Så du kan föreställa dig hur långt det kan leda.

Scherer: Absolut. Det är därför det är ännu viktigare för företag att tänka noga över vilka etiska principer att följa.

LEAD: Vi är fortfarande ganska mycket bakom de juridiska grunderna för att hantera AI, eller hur?

Scherer: Jag tror att politik är på rätt väg. EU-kommissionen tar redan de första stegen och utvecklar för närvarande rekommendationer för etiska riktlinjer för att hantera AI i Europa. Konkreta lagstiftningsförslag bör följa från 2020.

Också intressant: AI kommer att få den perfekta formen av digitalisering

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *