Varför digital försäkring är framtiden

Klockan 10:18 på en fredagskväll när den röda minivan parkerar och repor dörren till grannens bil. Klart fall för bilförsäkring. Men hur reglerar jag skadan? Vem äger fordonet, hur når man skadade? Ett samtal till den ansvariga försäkringsmäklaren just nu: ingen indikation. Bara tre dagar senare kommer någon att vara tillgänglig där.

Unga digitala försäkringsbolag vänder den traditionella försäkringsbranschen upp och ner: deras erbjudanden finns tillgängliga hela tiden och överallt kan förändringar göras i realtid av kunden, skador kan rapporteras direkt via appen. Enligt en nyligen genomförd undersökning av Adcubum Deutschland GmbH kan 69 procent av tyskarna föreställa sig att teckna försäkring helt online. Och antalet ökar: 57 procent föregående år. Kunderna förväntar sig lägre kostnader, tillgänglighet på kvällarna och på helgerna och mer flexibla kontrakt.

Ingen motsägelse: flexibilitet och försäkring

Hur kan det gå med försäkringar, som nästan alla äger, såsom ansvarsförsäkring, hushålls- eller tandförsäkring? Din examen kräver mycket forskning och proaktivitet hos kunden. Ofta hjälper försäkringsmäklare att komma igenom. Om skadan inträffar, försäkras försäkrade sig genom filmappar och pappersberg: Hur hög är skadetäckningen och får åtkomst till ansvaret även med förlust av nycklar? Tråkig och tidskrävande då också avvecklingen med försäkringsbolaget.

display

Insurtech nystartade företag inom området försäkringsteknologi har länge förlitat sig på digitala lösningar. Deras produkt har lite att göra med det traditionella sättet att försäkra. Emerging Insurtech-star-ups väljer specifika delar av värdekedjan och förbättrar eller digitaliserar dem. Vissa nystartade företag startar upp processerna igen. Till exempel tillåter digitala försäkringsbolag sina kunder att hantera, utöka eller säga upp sin försäkringsskydd i realtid, utan några tidsfrister för mäklare eller pappersarbete.

Mobil först: försäkring att gå

Enligt Adcubum-studien har många försäkrade redan haft positiva erfarenheter av det digitala erbjudandet – och mer skulle krävas: cirka två tredjedelar av de svarande kan tänka sig att teckna motorförsäkring, ansvarsförsäkring eller heminförsäkring online. När allt kommer omkring skulle hälften av dem teckna olycksfallsförsäkring och hälso- eller kompletterande sjukförsäkring online.

En studie av Bitkom Research i mars 2019 drar en liknande slutsats. Undersökarna undersökte cirka 1 000 tyskar i åldern 16 och 16 år, om de skulle sluta försäkring uteslutande via smartphone. Resultatet: Hittills har bara cirka fem procent av de svarande använt smarttelefonen för att teckna försäkringar. En tredjedel kan föreställa sig att göra det i framtiden. Särskilt bland yngre människor är beredskapen cirka 33 procent.

Design, användarvänlighet, enkelhet – det här är löften från digitala försäkringsbolag som gör den irriterande frågan om ”försäkring” till en enkel och hållbar positiv upplevelse för sina kunder. Tack vare smarttelefonen kan kunden inte bara snabbt få önskad försäkring under resan. Med hjälp av platsinformation kan han till exempel informeras av sitt försäkringsbolag om befintliga, lämpliga erbjudanden, till exempel när han är på flygplatsen och reser utomlands eller snabbt vill försäkra sig om sin utrustning på väg till en skidsemester.

Också intressant: Varför vi snart älskar försäkring

Konstgjord intelligens skapar rättvisa för de försäkrade

Men hur är det med försäkringsrådgivaren på plats? Och är onlineföretaget säkert alls? Insurtechs vänder sig i allt högre grad till självlärande system som automatiskt kan utsätta försäkringsbedrägerier, minimera risken eller dynamiskt justera priserna. Maskininlärning gör det möjligt att lära av kundernas beteende, förfina riskprofiler och fastställa om en enda kund är pålitlig. Och det är verkligen till förmån för samhället: försäkringsprocessen blir objektiv igen.

Det är här digitala försäkringsbolag tillämpar exakt där människor någonsin kan misslyckas. De förlitar sig på kundens självbestämmande och en positiv försäkringsupplevelse; i en bransch som ibland tenderar att vara orörlig och ofarlig. Och det är deras stora fördel: snabbare processer och sist men inte minst rättvis, objektiv försäkring, till exempel genom användning av konstgjord intelligens. Chatbots hjälper dygnet runt med frågor och vid skador. Digitala försäkringsbolag blir alltid en trogen följeslagare i smarttelefonens ficka och ger flexibilitet och garanterar säkerhet på begäran. Detta gör dem till ett verkligt alternativ, inte bara för yngre kunder och digital konst.

Du kanske också är intresserad av detta: Hur artificiell intelligens förändrar försäkringsvärlden

Christian Wiens är grundaren och VD för Heidelberger Insurtech start Getsafe. Hans uppdrag: utmana en av världens största industrier. Den erfarna digitala entreprenören är en utbildad maskiningenjör och industriell ingenjör med en stark teknisk bakgrund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *