Forbes ”30 under 30”: Programmerare Aya Jaff i en intervju

LEAD: Alla som skriver dig ett e-postmeddelande får ett automatiskt svar som varnar dig för att du kanske inte kan svara på grund av din begränsade tidsbudget. Vad håller dig mest upptagen?

Aya Jaff: Jag är för närvarande i examensfasen för min dubbla kandidatexamen i sinologi och ekonomi, det är därför jag är på universitetet varje dag och eller studerar för tentamen. Därefter återvänder vardagen och jag tar hand om färdigställandet av min bok ”Moneymakers”. Jag är också en del av programmet Unga företagare. Detta är ett miniprogram med mentorer, där du kan tänka på vad nästa steg i livet är. Jag känner för att starta ett annat projekt och starta en start, men ändå ta reda på riktningen.

LEAD: Cirka ett år efter grundandet lämnade du just din start, Codesign Factory, som ville stödja företaget med ett konsultteam för digitalisering. Hur hände det?

Aya: Jag fick ut ett så tufft ord. Företaget har helt enkelt anpassat sig. Vi började som digital konsult och insåg snart att inte många förfrågningar kom in. Huvuden som vi använde som konsulter frågades ofta som talare. Så vi har blivit en talarbyrå och jag har inte sett mig själv i ledande position längre. Mina grundare och jag är fortfarande bra med varandra och jag kan också bokas via webbplatsen som talare.

display

LEAD: Vad är orsaken bakom att de tyska företagen är motvilliga att digitalisera, vilket de inte anser som pionjärer?

Aya: De är verkligen långt efter, men de kommer fortfarande inte i vägen för att aktivt förändra saker. De är inte redo att ta större summor i sina händer och säger: Jag undersöker aktivt nya sätt nu. Och lita på mig något.

Du kanske också är intresserad av detta: 11 frågor till Tysklands mest eftertraktade jobbhacker

LEAD: I vilken riktning tänker du när du säger att du vill börja igen?

Aya: Jag undrar: tänk om Greta Thunberg har rätt? Tänk om vi inte kan vända klimatförändringarna? Vilka tekniker måste vi lita på, hur kan vi bättre anpassa oss till naturkatastrofer? Hur ska hus byggas i framtiden? Vilka material behöver vi använda? Hur matar vi världsbefolkningen?

Just nu försöker vi förhindra detta skräckscenario. Men vi är inte bekymrade över vad som skulle hända om det skulle hända. Rörelsen ”Fridays for Future” har verkligen påverkat och jag skulle vilja säga. Men jag vet inte ännu vad jag exakt kan bidra med mest värde med.

LEAD: Är det sant att du som tonåring var tvungen att hänga en affisch av den tidigare Yahoo-chefen Marissa Mayer i ditt rum?

Aya: Yes! Då läste jag Fortune, där människor introducerades och vad de gjorde. En gång porträttades Marissa Mayer där och där var det här fotot, under vilket det skrevs: ”En ung fashionabel miljonär.” Klockan femton tänkte jag, ”Krass, jag skulle vilja beskrivas, min hjältinna.” Jag klippte ut fotot och hängde det på min vägg.

Jag hade också en snöklot med Bill Gates på ena sidan och Warren Buffett på andra sidan. Jag är en person som kataterar mer till en person och deras biografi än en idé och jag hade bara tillgång till dem. Att det finns någon som bara gör det han sätter i huvudet, arbetar hårt och är otroligt självförtroende. Varje människa kan identifiera sig med det. Jag vill också vara någon som kämpar för sin egen vision.

LEAD: Hur långt var steget att programmera?

Aya: Inte långt. Då deltog jag i många program och tävlingar där frågan alltid ställdes: ”Hur vill du förbättra världen?” Mina idéer var alltid tekniska. Vid någon tidpunkt tänkte jag för mig själv: Först måste jag lära mig att programmera så att jag kan implementera alla dessa idéer.

Du kanske också är intresserad av: Forbes Top 30 – Intervju med Benjamin Bilski

”Kämpa inte ensam, utan leta efter kolleger i din närmiljö, via nätverk eller sociala medier, för att hitta människor som hjälper dig att arbeta med dina svagheter.”

LEAD: Din första stora sak var Tradity, men aktiemarknaden är inte nödvändigtvis den plats idealistiska ungdomar lockas till.

Aya: I början hade jag också den här bilden av den onda aktiemarknaden, där bara de skrupelfria människorna i världen är aktiva. Men pengar i sig är inte ont, utan något neutralt. Med varje euro du investerar i en aktie kan du rösta för något som är viktigt för dig. Du kan se om investeraren är hållbar och plockar buntar av aktier från företag som ligger bakom något som de själva ser mening.

I slutändan behöver vi bara Wall Street, och jag är inte på humör för en värld som endast styrs av finansiella hajar och kostymer. Det är därför du inte ska lämna dem ensamma för att handla.

LEAD: Du är 23. Vad har varit den största utmaningen i ditt liv hittills?

Aya: Att ta reda på vem jag verkligen är, vad jag vill och vad jag står för. Inom teknikindustrin omges du snabbt av mycket självförtroende människor som försöker sätta tonen.

Utmaningen för mig har alltid varit att lyssna på min egen röst och svara på några frågor för mig, till exempel: Måste jag verkligen vara i branschen i ellenbogen och göra en superhård eller kan jag lösa det annorlunda? Måste jag överföra allt på sociala medier som en influencer eller kan jag räkna som framgångsrik bland ungdomar utan många följare?

LEAD: Har du haft svårt som kvinna?

Aya: När du är den enda kvinnan som kommer in i ett rum kommer du att märka att jag har vant sig vid det snabbt. Och eftersom många inte betraktade mig som programmerare, utan en influencer, för att jag klädde mig fashionabelt bättre än resten, men det är inte något som verkligen hindrar dig.

Framför allt hjälpte det mig att det fanns så många stipendier för kvinnor. Jag var till exempel i Silicon Valley och Seattle. Jag hade inte råd med allt detta ur min egen ficka och jag fick det bara för att jag är en kvinna. Och ofta den enda som till och med ansökte.

LEAD: Vad skulle du råda unga kvinnor som vill göra något liknande dig?

Aya: Att lära sig en ny färdighet som programmering gör det roligt i början och blir sedan ett test av tålamod eftersom det tar tid att verkligen göra något. Så mitt råd är: slåss inte ensam, utan leta efter andra stridande. I din omedelbara miljö, via nätverk eller sociala medier. Hitta människor som hjälper dig att arbeta med dina svagheter. Och att du ses för dina styrkor.

LEAD: Klichéfråga – var du faktiskt nörd i din klass?

Aya: Nej, jag var verkligen en normal tjej. Jag gillade bara att bli lite djupare och slutade inte ställa frågor efter den första frågan.

Det var så här: Om det här företaget arbetar med Nestlé, var har Nestlé fingret i spelet? Vill jag fortsätta stödja Nestlé? Hur kan jag bojkottera dessa? Människor som helt enkelt ställer nästa fråga är också de som är motiverade att handla på egen hand. Det handlar bara om nyfikenhet.

Bly 4 Cta 1200X1200 V3 juli 003

Kvinnor ville i IT!

För alla med IT-affinitet var chansen att komma in dörren aldrig bättre! I den nuvarande LEAD Bookazine 2/2019 har vi hittat nätverk, universitet och initiativ som erbjuder praktisk utbildning. Särskilt kvinnor är efterfrågade, eftersom 55 procent av arbetsgivarna vill öka den kvinnliga andelen av deras IT-proffs, enligt Bitkom!

Bläddra nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *