Tre gånger optimistisk: berättelsens triumf

Vad kommer vi ihåg när vi tittar tillbaka på Internet i slutet av 2010-talet om några år? Snapchat kommer troligen att vara helt framme. Den knäppa meddelanden-appen med det söta spöket, användarvänligheten av en genomsnittlig SAP-installation och de innovativa augmented reality-linserna som har övertygat miljoner vuxna om att selfies med hund- och katt ansikten är socialt godtagbara för mitten av tjugo-talet.

Den verkliga arvet från Snapchat kommer att vara uppfinningen av berättelsefunktionen. Berättelser, sammansättning av foton och korta videobitar med roliga klistermärken, platsinformation eller ritningar, har börjat en ojämförbar triumf på webben. Berättelser är nu vanliga funktioner på Facebook, Instagram och WhatsApp, och till och med Google har YouTube och nu till och med webben söker en Stories-funktion som doneras.

Mormors semesterhistorier: det digitala bildspelet

För användarna, berättelser, t.ex. på Facebook eller Instagram, ett utmärkt sätt att dela vardagliga upplevelser på ett kreativt sätt med familj, vänner och bekanta. I stället för vykortet och den obligatoriska bildkvällen efter min mormor kan publicera direkt från semestern sina intryck på webben. Berättelser raderas automatiskt efter 24 timmar. För snapshots som du vill dela med dina följare längre är de så kallade ”stunderna” som låter dig spara historier på din profil på lång sikt en fin funktion.

display

Även kreativ har du många möjligheter. Genom den enkla kombinationen av videor, foton, klistermärken, ritningar och musik kan till och med tekniskt oerfarna användare skapa och dela betydande innehåll på kort tid.

Spännande är Googles historiaintegration i sökresultaten. Genom att standardisera formatet som en utveckling av projektet Accelerated Mobile Pages (AMP) ger användare snabb och enkel tillgång till nyheter och visuellt innehåll relaterat till deras önskade söktermer eller ämne.

Berättelser som mediemiljö: obegränsad videoinventar

Förutom Snapchat, Instagram och YouTube tillhandahåller Facebook nu också den kompletta historien som en reklammiljö för rörliga bilder efter flera månaders testning. Fläckarna växlas mellan de enskilda berättelseelementen eller mellan två olika berättelser. Man bör inte bli förblindad av det potentiellt höga utbudet, reklammiljön är endast begränsad jämförbar med andra InStream-placeringar, t.ex. medierbibliotek för tv-sändare eller det klassiska YouTube av flera skäl.

Berättelser är ett tydligt mobilformat, innehållet används vertikalt. Därför är det inte vettigt att använda klassiska TV-reklam i 16: 9-format som breaker-reklam. Användningssituationen är också föremål för mobila regler: när du är i farten i väntesituationer, med stor potential för distraktion och inte nödvändigtvis med hörlurar. Därför bör annonser för berättningsflödet anpassas till dessa villkor, i detta fall gäller samma regler som i sociala flöden i allmänhet. Undertexter, kort (snarare fem istället för 15 sekunder) och till punkten med uppenbar avsändare, istället för långa berättade historier med spänning och upplösning i slutet. Tyvärr finns det inte många utredningar om annonsens effekter av annonser i berättelser, men effekten kommer sannolikt att vara jämförbar med annonser i Facebook Newsfeed.

Brand Stories: det perfekta experimentfältet

Berättelser på Instagram, Facebook och andra sociala plattformar är ett utmärkt experimentfält för varumärkekommunikation. De kreativa möjligheterna är olika, från reklamfilmer i sådant berättelse. för den nya BMW 8-serien …

BMW

om bakom kulisserna videor av händelser som Media Markt på Gamescom …

media Markt

… på Q & A-format eller omröstning – Berättelser tillåter företag att arrangera sitt märkesinnehåll i stilen på varje plattform och integrera organiskt i användarnas innehållsupplevelse.

Några grundläggande regler bör övervägas ändå. Självklart, men ofta förbises: om innehållet inte har någon relevans, hoppar användarna snabbt. Hög takt på förändring i scenförändring och generellt sett passar noveller bättre i användningssituationen på smarttelefonen och att man inte bör börja återvinna sina 16: 9-TV-tillgångar i ett vertikalt videoformat, naturligtvis.

Med hänsyn till dessa regler uppnår berättelser också goda resultat: En undersökning på uppdrag av Facebook med nästan 10 000 regelbundna användare av berättelser på Instagram i Storbritannien, USA, Brasilien och Indonesien fann att 39 procent av användarna genom kontakt med varumärken och produkter i berättelser kan märkes- / produktintresse ökas.

Och för vårdnadshavarna för det heliga CI-kravet, kanske också en lugnande nyhet: Samma undersökning har avslöjat att användarna av berättelser förväntar sig autentiska, lekfulla och ofiltrerade intryck. Som varumärke behöver du inte visa samma perfektionism som i den tryckta annonsen i nyhetsmagasinet.

Om författaren: Alex Turtschan är en passionerad nörd sedan barndomen och har tillbringat mer än 10 år i Serviceplan-gruppen och tittat på konsument-, marknads- och teknologitrender och deras inverkan på digital marknadsföring. Han är för närvarande chef för digital strategi på Plan.Net Media.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *