För bättre relationsbeteende på Internet

Om du vill kommer vi digitala från en dejtingstid, bakom oss finns många år med beryktade montrar på en natt. Uppmärksamhet var förvirrad med kärlek och vann med högljudd. Man antog att Internet var något som en ny TV-kanal, där man bara måste vara påtaglig och färgglad för att få uppmärksamhet.

Nyhetsrum fyllde Internet och Facebook med hårda clickbait-rubriker under många år, så att så många ögonpar som möjligt skulle landa på de bullriga displayannonserna och autoplay-videor. Klicka, klicka, klicka – vilken tid att leva! Det var en-natt-stand-era.

Men efter 20 inte riktigt bra Tinder-Dates inser du att det kanske inte är kanalen för evig kärlek. Och inom digital marknadsföring och nyhetslokaler är det grymt att uppmärksamheten på kort sikt inte är ett recept för långsiktig användarlojalitet. Användare är bara mänskliga, och människor vill oftast inte ropas till, inte ens från autoplay-videor. Och de straffar dålig klädsel – med adblockers och dåliga klickfrekvenser.

Så vinden snurrar. Frågan i digital marknadsföring och nyhetslokaler är inte längre: ”Hur får vi så många ögonpar och så mycket snabb uppmärksamhet som möjligt?”. Frågan är, ”hur bygger vi rätt relationer med användare och publik, hur får vi verklig relevans, hur kommunicerar vi med våra målgrupper, hur får vi lojalitet och förtroende?”

display

Det är en ganska radikal förändring av tempo:

Bild 1

Endast parningsbeteendet inom digital marknadsföring påminner fortfarande relativt ofta om en besvärlig 20-åring som nu desperat vill ha en relation. Så här är några datingtips.

1. tålamod och uthållighet

Relationer i verkliga livet bygger ofta på liknande mönster, till exempel:

bild2

User Journey, som leder från det första klicket till den lojala och livslånga kärleken aka kundlojalitet, kanske inte är lika annorlunda som i verkligheten. Ibland tar det tid att bygga en verklig relation med en användare.

Bild 3

I sin entusiasm för lojala, livslånga kunder frågas fortfarande ofta en anonym första besökare på en webbplats om de vill registrera sig för ett prenumeration – på den första nivån i dejtingstratten. Efter det första klicket för att fråga om du vill bli prenumerant eller klubbmedlem kommer det verkliga kärlekslivet, något liknande:

Bild 4

Svårt. Relationer tar tid.

2. Olika kontaktpunkter

Det finns några få företag som är oerhört bra på att bygga djupa relationer med sina användare och tjäna mycket pengar på dem. På tal om #GAFA. Och det är så lätt att lita på dessa spelares expertis som ett mindre erfaret företag. Så det mesta av det digitala överskottet är fortfarande anslutet till Facebook & Co. Det är som att träffa din partner i en klubb i taget. Du har inget telefonnummer, ingen adress – hela relationslivet äger rum i klubben.

Jag tror inte att en sådan hållbar relation kan byggas. Facebook kan vara fantastisk som en av många kontaktpunkter, men för att hålla kontroll över ett förhållande krävs att du flyttar och möter i olika inställningar.

3. kommunikation

Tillbaka till dejtingstratten: Det som kopplar samman stadierna i denna kanal i den analoga världen är vanligtvis tusentals textmeddelanden, konversationer, verbala och icke verbala utbyten. Communication. Många digitala företag har redan förstått detta, men förlitar sig på isolerade sociala nätverk som en interaktionskanal ensam. Det är svårt, se ovan.

Speciellt förlag har kämpat sedan Internet föddes med att användare faktiskt vill kommunicera med dem. I skräck har många stängt sina kommentarkolumner – vilket visserligen ofta är en resursfråga. Ändå börjar varje förhållande med en konversation. Att förneka användare denna konversation är en dålig idé om du vill bygga en relation med dem. Förresten, det finns också många tekniker som hjälper till att etablera konversationer med användare och göra dem skalbara.

Bild 5

4. Relevans

Om du vill locka en persons uppmärksamhet hjälper det vanligtvis att säga något relevant. ¯ \ _ (ツ) _ / ¯. Men vad är relevant? Journalistiken predikar några faktorer som avgör om något anses intressant av människor. Inte alla måste uppfyllas, men några relevanta aspekter är, om, relevanta.

5. Online + offline

”Offline” har fortfarande en dammig bild för många digitala entusiaster. Men möten, levande och i färg, är den mest effektiva kontaktpunkten du kan skapa. Till exempel kan Red Bull göra det ganska bra. Eller Campfire-festivalen i Düsseldorf, med journalister och real Människor. Tidigare hade förläggarna läsarkontor för sina prenumeranter. Kalla mig gammaldags, men jag tror att relationer behöver offline-möten.

Det finns mer att säga, men tyvärr är den här artikeln inte ett livslångt förhållande, men kanske bara ett första datum. Men det kan vi fortsätta, online eller offline. Ring mig!

Den här texten är en del av det aktuella LEAD Magazine 03/2018.

Till författaren: Pia Frey är medstifter och chef för utgivare av opinions- och marknadsföringsverktyget Opinary. Frey arbetar på startsidan för utgivare för att förbättra och tjäna pengar på relationerna mellan användare och nyhetslokaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *