Digital pakt: Federationen och länderna argumenterar

Tvisten mellan den federala regeringen och staterna om
Digitalisering av Tysklands skolor som smälter. Ur Baden-Württemberg kulturminister Susanne Eisenmanns synvinkel måste den federala regeringen tillhandahålla de utsedda fem miljarder euro utan
Utfärda konstitutionella ändringar snabbt.

Investeringarna är
viktigt att få i länderna grunden för bättre utbildning
Under den digitala tidsåldern, sa CDU-politiker
Tyska pressbyrån. ”Förbundet har satt oss i stånd att
som vi är nu, ”berättade hon för kulturministerkonferensen
denna torsdag i Berlin.

Pakten inkluderar fem miljarder euro från den federala regeringen för staterna

NRWs premiärminister Armin Laschet (CDU) argumenterade på onsdag kväll i Tagesthemen: ”Det finns redan idag i grundlagen ett sätt att använda samhällsskatterna för att ge länderna pengar, så att digitaliseringen fortskrider i skolorna.”

På onsdag hade landets premiärministrar motsatt sig den federala konstitutionen och Bundestag tillhandahöll också de konstitutionella ändringarna av den digitala pakten och tillkännagav att man skulle ringa medlingskommittén för Bundestag och Bundesrat. Pakten inkluderar fem miljarder euro från den federala regeringen för de kommande fem åren och är avsedd att främja digitalisering av skolor.

display

I Förbundsdagen hade alla politiska grupper utom AfD varit för konstitutionella förändringar. Dessa är avsedda att göra det möjligt för den federala regeringen att överföra medel till länder i allmänhet inom områden som utbildning, bostadsbyggande eller lokal kollektivtrafik. Han är inte ansvarig här.

Ländernas motstånd bestäms framför allt av den resolution som fattats av Bundestag, att från 2020 bör federala program för federala stater samfinansieras av federala stater.

Intressant: det digitala klassrummet

Förfarandet var ”komplicerat och förlängt”

”Den federala regeringen har försökt att ändra konstitutionen, eftersom han vill ge inte bara pengar och teknik, utan för att han vill ingripa i utbildningens suveränitet i länderna,” kritiserade ministeren Eisenmann i Baden-Württemberg. Det är viktigt att nu snabb internet och teknisk utrustning kommer till skolorna.

Ursprungligen, vid ett möte med kulturministrarna i Berlin idag, skulle ett federalt-statligt avtal om den digitala pakten undertecknas, men detta är inte möjligt på grund av tvisten.

Eisenmann avvisade anklagelser från federala politiker om att länderna skulle motstå flödet av pengar för skolorna med deras motstånd mot den konstitutionella ändringen. ”Det är nonsens,” sa hon. Den federala regeringen skulle redan för två år sedan ha betalat ut de tillkännagivna fem miljarder på artikeln 91C i grundlagen – för att finansiera den tekniska infrastrukturen – enligt deras representation.

Istället var förfarandet senast ”komplicerat och förlängt”. Eisenmann anser att det är särskilt kritiskt att den federala regeringen också ville besluta om personalen vid skolorna. Personalpolitiken på skolorna är en del av delstaterna.

”Statsministerns taktik är outhärdlig”

Ledaren för Unga liberaler, Ria Schröder, var upprörd över förseningarna i genomförandet av den digitala pakten. ”Vilken smäll inför unga människor, jag är arg!”, Sa hon till tyska pressbyrån. ”I flera år har länder misslyckats med att få skolor till 2000-talet,” klagade Schröder. ”Statsministerns taktik är outhärdlig, eftersom den handlar om nästa generations framtid.”

FDP och De gröna hade nått i förhandlingarna med storkoalitionen att den federala regeringen också kan betala länder för utbildning av lärares pengar.

Den tyska handelskammaren (DIHK) uppmanade politikerna att nå ett snabbt avtal. ”De federala och statliga regeringarna måste komma överens om snabbt, annars kommer värdefull tid att gå för att säkra yrkesutbildningens framtid”, säger DIHK: s president Eric Schweitzer från den tyska pressbyrån. ”För våra företag som är engagerade i utbildning är ett snabbt avtal om den digitala pakten mycket viktigt, eftersom yrkesskolorna särskilt skulle behöva utvidgas igår än i morgon,” sade Schweitzer.

Verkställande direktören för den tyska städerföreningen, Helmut Dedy, varnade för att den digitala pakten skulle misslyckas: ”Föräldrarnas och elevernas besvikelse skulle vara enorm om den digitala pakten skulle misslyckas, varför federala och statliga regeringar måste samarbeta,” sa han till det redaktionella nätverket Germany am torsdag.

Vid dagens möte i Berlin bör utbildningsministrarna inledningsvis underteckna ett utkast till avtal med den federala regeringen för att reglera i vilka konkreta åtgärder den federala regeringen ska överföra fem miljarder euro till de federala staterna under de kommande åren för det stora projektet.

Också intressant: Tyskland: Stor eftersläpning inom digital utbildning

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *