Konsten att lyssna

Podcast har blivit det stora antalet. Det är något du måste säga själv, för 15 år sedan – den gamla idén med podcasten – kunde du inte räkna med den.

Länge nådde inte podcast status som ett nischerbjudande. Man kan pussla över varför detta plötsligt har förändrats så, speciellt i tider då man till exempel skulle göra med virtual reality och videor till och med på en genomsnittlig smartphone helt andra sätt att höra än några få ljud.

Men det är inte nödvändigtvis tekniken som gör podcast så intressanta (tvärtom, de är fortfarande vanligtvis enkla mp3-filer). Det är kanske bara den här enkla hanteringen varför podcast har gjort ett sådant comeback. Att inte underskattas är det faktum att hörsel, till skillnad från att se, inte distraherar oss helt från våra omgivningar – varje pendlare kommer att kunna bekräfta det.

Podcasts charm, men också helt säker på det faktum att alla kan podcasten. Speciellt i tidens formaterade radioapparater är det mycket trevligt när en ”sändning” inte bygger på några externa krav, utan enbart på frågan om det är en bra berättelse eller inte.

display

Det beror också på att podcasting i princip är en enkel sak. Strängt taget är en mikro och en inspelningsenhet tillräcklig. Scenen har dock märkbart professionaliserats under de senaste åren. Många podcast idag är absolut jämförbara med sina radioproduktioner.

Och som alltid med digitaliseringen, så här uppstår också frågan: varför ska särskilt yngre generationer fortfarande använda den analoga motsvarigheten (i detta fall: radio)? Slutligen dyker podcast allt mer ut i samband med strömning av musik; Det är här en app som Spotify snabbt blir den allmänna leverantören av ljudinnehåll.

LEAD Podcast: ”Den digitala kvartalet”

Digitalisering förändrar alla branscher, och dykare är också gästerna i LEAD-podcasten ”Die digitale Viertelstunde”, med vilken moderator Christian Jakubetz talar om effekterna.

Lead Wolf Hörlurar Hg Blue Green Rgb 1600X900

Något har dock förändrats jämfört med de tidiga dagarna. I stället för tråkigt att välja de poddsändningar som de valt via valfritt flöden och webbplatser finns det nu ett helt utbud av appar och leverantörer som podcasten samlas in på ett ställe i prenumerationen och med trevliga sökfunktioner. Om du gillar: Radio on demand. De klassiska radioleverantörerna kanske tycker att detta bara är måttligt bra, men å andra sidan: Varför ska radion göra något annat än TV: n?

Marknadsledaren: Apple

Eftersom Apple mycket tidigt insåg att podcast är en magnet är företaget marknadsledande. Det är därför Apple-användare nu är välutrustade när det gäller användning av podcast. Egen app på mobila enheter, ett separat avsnitt på iTunes.

Detta säkerställer i sin tur att iTunes också har det mest omfattande podcast-erbjudandet. Sagt på ett annat sätt: Det finns faktiskt inget på iTunes som inte finns. I antal (från Apple): Det finns för närvarande 525 000 aktiva föreställningar med 18,5 miljoner enskilda avsnitt tillgängliga.

leverantör

Apple / iTunes Store

kostnader

ingen

Offline funktion

Ja

specialfunktioner

Under tiden kan användbara analyser av användarens lyssningsbeteende erhållas med iTunes Connect. Omarbetningen av appen 2017 mottogs inte bra av alla användare.

Exklusivt innehåll

Både ja och nej. Apple producerar inte uppdragsverk (”Originaler”). Men eftersom en hel del, särskilt mindre leverantörer bara publicerar på iTunes, finns det en slags exklusivitet genom bakdörren.

All information för att komma igång

apple.com/de/itunes/podcasts

Kommande avsnitt: Google – Spotify – Soundcloud – Deezer – Audible

Lead 3 Apps 1200X1200

Vad är appen?

Digitalisering medför förändring – och inte bara fotograferingsvärlden, som omslaget till LEAD 03 beskriver. Mycket har hänt också i Apps-universum. Under tiden har de digitala applikationerna och de små hjälparna blivit en integrerad del av företagens affärsplaner – men de är inte självuppfyllande. Vad som ska beaktas innan, under och efter implementeringen av en app kommer du att lära dig i LEAD Bookazine 3/2018.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *