Den perfekta matchen

A + B = hjärta. Bekännelserna huggas i unga björkträd och gamla ekar, ibland glimmar de vid toppkorsarna, högt upp på berget. Ingen kan säga hur länge kärleken varar. Hur det kommer till men redan. Portaler som Lovescout, Parship eller Tinder har tagit grepp om det mystiska mysteriet i deras kärleksformler. Och har öppnat ett företag med känslor med det – och med mycket pengar. Förra året har datingsbörsen genomfört 210 miljoner euro. Dejtingbörserna i Tyskland räknar med cirka 8,6 miljoner aktiva användare. Alla vill ha den perfekta matchen.

Men finns det kärlekens formel alls? ”Varje elva sekund blir en singel förälskad i Parship,” lovar singeln-Börse från Hamburg. Det låter som att du kan aktivera fjärilarna i magen genom att trycka på en knapp på datorn. Det är så det fungerar: datorn som porten till den stora nätverksvärlden utgör grunden för detta. Du går oftast förbi främlingar. Att man plötsligt lär känna varandra är ingen slump – utan den finaste datautdragningen.

Intressant: rekommendationer är meningslösa när du hittar en partner

display

Lika och lika föreningar som? Ja, men nej

För att hitta rätt matchningskriterier ur överflöd har varje portal sin egen magiska formel. På Parship drar man 32 personlighetsdrag. Från detta skapas en individuell profil och jämförs automatiskt med andra profiler. Den justeras sedan efter önskemål om närhet till partner, hur man hanterar frustration eller hur man ska kommunicera. Det finns 136 algoritmer på jobbet: ju fler matchningar de hittar, desto bättre.

Logiskt: Ju mer du vet om en person, desto bättre känner du honom och kan matcha honom med en annan. ”Alvorlighetsgraden av partner A jämförs i ett kännetecken för det individuella uttrycket i denna egenskap hos Partner B och fick poäng med motsvarande poäng,” säger Christiane Lénard, chef för vetenskaplig utveckling och matchmaking på Parship.

Ibland finns det egenskaper som nödvändigtvis borde sammanfalla, så att det fungerar med kärlek vid första anblicken. För andra egenskaper är det dock fördelaktigt att ett harmoniskt partnerskap kompletterar varandra. Slutligen summeras, viktas och sammanfattas poängen till det totala matchningsresultatet. Folkvisdomen ”Jämlik och jämn förenar sig som” gäller därför lika lite som ”motsatser lockar”.

Kärleksformeln är skriven på programmeringsspråket Java. Maskininlärning eller till och med konstgjord intelligens används inte. För Lénard har rekommendationer om hur de använder onlinebutiker à la ”Andra kunder köpte också XYZ” i sökandet efter den perfekta partneren har ingen mening. En återförsäljare vet hur många av de beställda skorna kommer att returneras – tyvärr inte partnerutbytet.

Mer val, mer framgång

Enligt en representativ undersökning från Parship och Innofact 2017 letar 53 procent av de tyska singlarna med sin önskan om en relation inte längre bara efter vänner eller idrottsklubbar, utan bankar på nätverkets mycket större möjligheter. Och de är bra på det. Så de har det största urvalet och bästa chansen att lyckas. Tre fjärdedelar av alla Parship-par är mycket nöjda med sin nuvarande relation. Detsamma gäller bara hälften av de tyska par som inte har träffats på Internet.

Tinder: Less is more

Tinder använder redan teknologierna för att hitta Mr. och Mrs Right. Dating-appen analyserar vilka bilder som bäst tas emot av de andra användarna genom att ändra uppsatta bilder och justera dem via maskininlärning. Detta optimerar chansen att bli gillad. Machine-Learning använder den grundläggande logiken som är bekant från A / B-testning, men kan i gengäld testa flera varianter och justera dem i realtid. Även AI: s kärleksnus används: Funktionen ”Super Likeable” visas en användare av fyra olika kandidater, till vilka han kan skicka en Superlike. Den andra kommer att meddelas omedelbart. En AI har tidigare matchat sina preferenser.

Vem som i princip ”mycket hjälper mycket” uppsättningar har dock dåliga kort i kärleksmatcharen. Tinder har introducerat Elo-poängen. Algoritmen säkerställer att principen ”mycket hjälper mycket” inte råder. Särskilt män ger tydligen kvinnorna många uttryck för tillgivenhet i form av ett grönt hjärta. Och hoppas att många slumpmässiga hits kommer ut. Den krokiga turnén ses genom Tinder-algoritmen: Han sorterar ut Dauerliker. Å andra sidan, de som förlåter lite, men får mer, signalerar attraktivitet. Ergo, han får en högre trovärdighet: han kan bättre bedöma vem som är attraktiv – och vem inte.

Andra uppgifter är också involverade. Mycket enkelt som ålder, kön och geolokalisering, men också intressen och preferenser. Tinder använder sig av en stor datapool: Vem loggar in på Tinder, gör det vanligtvis på Facebook. Där lagras data redan. Dessutom finns information om vänner, såväl som foton och gilla för ämnen som är intressanta. Denna information berättar Tinder om användarens beteende. Detta staket urvalet av kandidater som kommer att ifrågasättas endast för Münchenområdet, en gång drastiskt.

HR: Göra rätt antaganden

Att hitta den perfekta matchen är inte bara ett ämne för älskare. Personalkonsulter och personalchef ansvarar också för att de anställda bäst passar företaget. Ansökningsmappen med brev och CV, tillsammans med frågan om var du ser dig själv om fem år, räcker inte längre. ”Företag som har en tillräcklig mängd strukturerad data börjar använda algoritmer för att rekrytera,” säger Joachim Diercks, verkställande direktör på personalbyrån Cyquest. Algoritmerna hjälper till att upptäcka anslutningar: Detta stöder rekryteringsprocessen i vissa delar. Algoritmerna kan testa cirka 200 CV på en sekund. Detta sparar pengar och tid.

Det är också möjligt att testa om en sökande matchar företaget. Talanx-försäkringsgruppen använder ”Precire” -programvaran för att välja de bästa kandidaterna för de högsta befattningarna i styrelsen och ledningen. En 15-minuters telefonsamtal räcker. Programmet ger arbetsgivaren en psykologisk profil av människan genom att ställa cirka 42 frågor. De kretsar kring personliga och professionella frågor, men spelar ingen roll – de är tänkta att visa hur en sökande reagerar. Med denna metod har Talanx minskat rekryteringskostnaderna upp till 70 procent.

För Malte Balmer är detta tillvägagångssätt inte ett alternativ till personligt urval av en personalresurser. Balmer är Talent Sourcing Manager på Otto och deltar regelbundet på mässor och konferenser där rekryteringsverktyg presenteras. Han har ännu inte hittat något. ”För oss är det övergripande paketet och frågan om den anställda passar in i Otto viktigare än betyg. Denna kulturfråga kan inte filtreras ur sökandens kropp med en algoritm på förhand,” säger han. Endast en person kan bedöma en annan person korrekt.

M & A: Algoritmer minskar missanpassning

Vad sägs om mer abstrakta matchningar? Merger & Acquisitions är ett sådant område där algoritmer används mer och mer ofta. Oavsett om ett företag eller en nystart passar in i ett företag är svårt att säga, varför 70 procent av alla övertaganden misslyckas. En hög felhastighet. För att sänka dem når robotar nu under företagen. IBM använder M & A Pro-verktyget, ett maskininlärningssystem som använder en algoritm för att utvärdera historiska data. Förresten, verktyget har kommit från ett förvärv: IBM tog över statistikprogramvaruföretaget SPSS 2009 för 1,2 miljarder dollar (cirka en miljard euro). Det har lönat sig enligt CFO Martin Schroeter. Som han berättade för Financial Times ger M & A Pro mer exakta insikter om en potentiell övertagarkandidat, vilket påskyndar M & A-processen innan en konkurrent riktar sig till den.

Robotens inledande arbete är inte förgäves. Inte ens med kärlekssökningen. Lénard hänvisar till en studie från Federal Statistical Office, enligt vilken skilsmässningsgraden 2017 sjönk med 5,5 procent jämfört med året innan. Hur mycket av det som går till kontot för dejningsportalerna finns dock i stjärnorna. Tre fjärdedelar av alla Parship-par är mycket nöjda med sin nuvarande relation. Detsamma gäller endast hälften av tyska par som inte har träffats på Internet.

Ren slump? Ingen blir kär online på en datingsida, men alltid genom själva mötet, säger Carola Antelme, tysk marknadschef på Meetic med sin tyska portal Lovescout24. Enligt henne kommer online- och offlinevärlden att blandas ännu närmare i framtiden. Genom Internet of Things görs lämpliga partners också medvetna om varandra inom sport och i snabbköpet – och kan komma i kontakt via tekniken.

Detta blir allt mer automatiserat, säger Antelme: ”Appar kommer att besluta på grundval av våra data och kraftfulla algoritmer oberoende, med vilken partner vi flörtar och de kommer automatiskt att skicka de första flirta meddelandena.” Algoritmer och automatisering eller inte: För Meetic-chefen är portalerna mer ett initieringsmedium. De hjälper till att göra rätt val från en enorm pool av singlar. ”Du måste bli kär i dig själv då.”

Lead 3 Ki Ethics 1200X1200 Vr

Mänsklig eller maskin

Företag experimenterar med konstgjord intelligens. Oavsett om det gäller kundservice eller medicin, kan AI användas nästan var som helst. Bör det finnas gränser i tillämpningsområdena? Till skillnad från människor saknar den intelligenta maskinen en sak – samvete. Diskussionen om etiska frågor kan inte undvikas i LEAD Bookazine 3/2018.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *