”Censur maskiner”? – Vad reformen av upphovsrätten betyder

EU får en ny upphovsrätt. I månader var det mycket debatt – tills förhandlare från EU: s medlemsländer och Europaparlamentet enades om en provisorisk reform på onsdag kväll, inklusive tillhörande upphovsrätt för pressförlag.

Vad betyder detta avtal för nästan alla internetanvändare? Och varför är hon så kontroversiell? Frågor och svar en överblick:

Varför är ämnet så explosivt?

Två saker stod i centrum för diskussionen: tillhörande upphovsrätt för pressförlag i artikel 11 och införandet av så kallade uppladdningsfilter i artikel 13 i reformen.

Enligt kritiker handlade det om ingenting mindre än internetens framtid i sin nuvarande form. Avtalet skulle riskera att ”placera Internet, som vi känner det, uteslutande i händerna på teknik- och mediagiganter”, sade pirat Europapolitiker Julia Reda.

Cirka fem miljoner människor undertecknade en framställning mot delar av reformen. Alla sidor försökte påverka projektet. Google, men också Wikipedia och digitala föreningar stöttade mot det – pressutgivare, medieföretag och nystartade företag talade hårt.

display

Vad borde reformen faktiskt medföra?

När Europeiska kommissionen föreslog de nya reglerna 2016 ville den anpassa upphovsrätten till den digitala tidsåldern. ”Jag vill att journalister, förläggare och andra författare ska få rättvis ersättning för deras arbete,” sade Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Tidningsutgivare, författare, skivbolag och andra rättighetsägare skapar innehåll som distribueras online till stor kostnad – men de tjänar ibland lite på det.

Också intressant: DSGVO: Hyr inte – ändra!

Vad är avtalet nu?

För en sak bör tidningsförlag och författare få mer för sitt innehåll. Sökmotorer som Google kan inte längre enkelt visa små delar av artiklar i sina sökresultat eller Google Nyheter. Snarare bör de be förläggarna om tillåtelse och eventuellt betala för det.

Å andra sidan är plattformar som YouTube mer engagerade i artikel 13. Skyddade verk måste licensieras innan de landar på plattformarna – eller kanske inte laddas upp.

Uteslutna är företag som uppfyller tre kriterier: de måste vara mindre än tre år gamla, ha en årlig maximal omsättning på tio miljoner euro och mindre än fem miljoner användare per månad. I verkligheten påverkar detta bara några få plattformar.

Parlamentet hade faktiskt begärt undantag för alla företag med en årlig omsättning på upp till 20 miljoner euro. Detta är främst avsett att skydda nystartade företag och unga företag.

Vad säger kritikerna?

De varnar för att plattformar måste använda uppladdningsfilter på grund av artikel 13. Även om dessa inte uttryckligen nämns i reformen.

Företag måste dock göra allt för att förhindra intrång i upphovsrätten. Kritiker från nästan alla parter fruktar att filtren också blockerar lagligt innehåll som parodier eller citat – och därmed begränsar yttrandefriheten.

”Om parlamentet godkänner kommer cybercensurmaskiner snart att bli verklighet,” sade Vänster-ledamot Martina Michels.

Den tyska digitala statsministern Dorothee Bär (CSU) hade på tisdagen talat mot uppladdningsfilter – och hänvisade till koalitionsavtalet mellan Union och SPD. Den avvisar skyldigheten att filtrera som ”oproportionerligt”. Axel Voss (CDU), som ledde förhandlingarna för parlamentet, betonade dock att avtalet inte har något att göra med filter, eftersom vissa anhängare av laglösa utrymmen på Internet sprids.

Motståndare av tillhörande upphovsrättslagar ser nackdelar för utgivare. Dessa är beroende av att listas av sökmotorer och skulle därför ha en svag förhandlingsposition med Google och Co.

Dessutom hänvisar de till Tyskland: Här är en extra upphovsrätt sedan 2013 – men det leder inte till betydande kontantbetalningar till utgivare. Föreningen för tyska tidningsförlag och Association of German Magazine Publishers välkomnade ändå onsdagens överenskommelse som ”en stor möjlighet för oberoende journalistik i den digitala eran”.

Är det det sista ordet?

Inte riktigt. Avtalet på onsdag har ännu inte bekräftats av parlamentet och EU-staterna. Vanligtvis är det bara formalitet.

Men upphovsrättsreformen värmer upp sinnena särskilt – särskilt i parlamentet kan man förvänta sig motstånd. För det ville artikel 13 vara ett mer generöst undantag. Om kammaren motsätter sig den misslyckas reformen fortfarande.

Motståndare till projektet har redan meddelat att de kommer att vidta åtgärder den 23 mars i Tyskland mot projektet. Google vill analysera direktivet i detalj nu och sedan besluta om nästa steg. Men det kommer att ta lite tid.

Också intressant: Internetfoton och upphovsrätt: Det finns fortfarande mycket behov av information

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *