VR, AR och AI som marknadsföringstrender

Ingenting är lika irriterande som onödigt investerade resurser. Med tanke på mångfalden av olika innehåll och förändrade arbetsförhållanden i digitaliserings- och automatiseringsåldern står marknadsföring inför nya utmaningar som måste utvärderas.

Följande guide är baserad på misslyckade och framgångsrika upplevelser och jämför trendformat som Augmented (AR), Virtual Reality and Artificial Intelligence (AI).

Steg 1: Trend eller hype? Marknadsföring med VR, AR och AI i schack

Här är ett nyhetsbrev, som en efterfrågan på ett socialt konto, där en Meetup för utbytet mellan experter – kunder överväldigas nu av meddelanden över kanaler över kanaler.

Inte konstigt då att marknadsavdelningarna längtar efter format som skiljer sig från mängden. Vi letar efter innehåll som är övertygande men som inte ser så kommersialiserat ut som möjligt och ändå hamnar som en uppmaning. För närvarande diskuteras särskilt teknologier som möjliggör en interaktion mellan varumärke och kund.

Paradkopior av trendformat inkluderar Augmented (AR) och Virtual Reality (VR). Just nu pratar alla om att utnyttja teknikens potential på bara några få platser.

display

I företagens vardag har AR och VR dock hittills tyvärr kommit mindre. Medan VR är mer inom underhållnings- och träningsområdet, har AR potentialen att vara med konsumenten hela dagen. Här väntar marknadsföringsindustrin faktiskt bara på AR-glasögon, som helst har formatet vanliga glasögon.

Också intressant: Boom av ”augmented reality” med omväg via smartphone och bil

En annan trendterm är artificiell intelligens (AI). Inte bara kan marknadsföring få bättre analys, utan den kan också skapa helt nya typer av interaktiva varumärkesupplevelser. Chatbots är redan standard, men bör övervägas konsekvent. Kombinerat med taligenkänning och talgenerering suddas gränserna i kommunikation mellan människor och maskiner.

Språk blir ett universellt gränssnitt och varumärken kan upplevas på ett naturligt sätt. Konstgjord intelligens och maskininlärning gör det möjligt för märken att bokstavligen tala för sig själva och interagera med kunden.

Det är svårt att separera vete från massan. Nya format skapar snabbt en wow-effekt, men det flyger ofta lika snabbt som det kom. För att få en uppfattning om ett format är lämpligt för eget märke är det ofta tillräckligt med en snabb titt på två grundindikatorer: komplexiteten på konsumentens sida och de tekniska kraven.

Det som inte kan tillämpas, är för dyrt eller komplicerat, kunden kommer knappast att möta entusiasm och kommer inte att sejla på lång sikt.

Steg 2: godkänd. Hur använder teamet formatet?

Smidiga metoder, som de är kända från programvaruutveckling, blir alltmer populära i marknadsföringsteam: samspel mellan teammedlemmar och anpassning till den aktuella utvecklingen har fått större betydelse än hastiga processer och strävan efter styva planer.

Framför allt innebär smidighet att utveckla nya idéer, pröva dem i många små iterationer med korta cykler och kontinuerligt mäta framgången för varje iteration. Detta gör det möjligt för marknadsföringsteam att snabbt och kostnadseffektivt identifiera hur man använder ett nytt format effektivt.

Men detta tillvägagångssätt resulterar i hög produktion och utmanar företag över hela branschen att hantera de ständigt växande bilderna av bilder, videor och dokument.

Tillgångar för digitala medier används i marknadsföring, kommunikation och distribution samt intern kommunikation eller produktbeskrivningar. Den fantastiska sökningen är förprogrammerad: hela teamet, till exempel, bilder måste arkiveras, hittas, användas i rätt färgschema och rätt upplösning för rätt kanaler.

För att ge alla anställda tillgång till de filer som är relevanta för deras kvalifikationer och tid är DAM (Digital Asset Management Systems) den idealiska lösningen.

Med dessa system inser organisationer i allt högre grad att de bättre kan hylla programvaran istället för komplexa och långa projekt. Att anpassa de interna processerna till den köpta mjukvaran är mycket billigare än att ha lämplig programvara implementerad till befintliga processer.

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Steg 3: Hur når formatet framgångsrikt mina kunder?

Rätt format har hittats, anpassat till sitt eget innehåll och redo att presenteras för kunden. Undrar bara hur och var? För att kunna använda innehåll framgångsrikt måste målgruppen identifieras och analyseras efter deras behov.

I exemplet med virtual reality kan en billig kartongavdelning användas för att förvandla vilken smartphone som helst till ett VR-headset; formatet tilltalar redan de allra flesta smarttelefonanvändare. För andra format kan den nödvändiga slutanordningen behöva levereras komplett så att de är förutbestämda för användning vid försäljningsstället eller hemifrån.

I många fall måste leveransen dock omprövas helt. Personliga format måste nå kunden i realtid. Dessa resurskrävande uppgifter kan bemästras framför allt av molnteknologier, eftersom de kan erbjuda hög prestanda och skalbarhet till låga kostnader.

Molnlösningar levererar funktioner till kunder snabbare. Dessutom kan problem i drift bättre identifieras och lösas, även innan en negativ inverkan på kundens sida uppstår. Molnet är inte bara ett annat sortsord, det har mer än bevisat sina fördelar på området.

Vägen till målet: förnuft och kvalitet

Företag blir framgångsrikt synliga genom högkvalitativt innehåll. Nya format måste noggrant granskas både med avseende på den interna genomförbarheten samt relevansen för det egna varumärket och målgruppen.

En allmän strategi för beslutet för eller mot användningen av en formattrend, det är förmodligen inte värt nyfikenheten för ny teknik.

Huruvida de i slutändan visar sig vara hype eller lämpliga för sitt eget företag beror på många faktorer. Visst, inte alla vågor kan köras av alla surfare.

Om författaren: Sebastian Picklum är produktvisionsägare på Canto, en leverantör av DAM-programvara (Digital Asset Management) och tjänster. Under flera år har han varit en ordförande talare vid internationella konferenser som DMEXCO.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *