En (alb) dröm går i uppfyllelse: ström slutligen oändligt

Sedan slutet av 2017 är inkluderande volymer i Tyskland verkligen på mode. Nästan alla större telekomleverantörer har infört en ytterligare funktion som gör att appar kan användas på språng utan att tappa värdefull mobildata. Låter bra till en början – för ingen gillar meddelandena om att du bara surfar på gasen. Detta utlöste emellertid en farlig process som kan förvandla Internet till ett tvådelssystem på lång sikt.

Mer frihet när du surfar

Ingen tvekan, telekom- och Vodafone-användare drar nytta av att kunna strömma videor, musik och spel när som helst, utan den ökade dataförbrukningen på den månatliga räkningen märks. Med Telekom-kontraktets ingående spelar det ingen roll, till exempel hur mycket man strömmar mobil med Netflix, Prime-video eller även ARD Mediathek. På Vodafone, å andra sidan, bestämmer du dig för en grupp appar (video, musik, social eller chat), som sedan kan användas kontinuerligt utan att debiteras för dataanvändning.

Du kanske också är intresserad av detta: Kartellkontoret har skylden att Tyskland ännu inte har ett supermedia-bibliotek

display

Otillbörlig prisutveckling

I jargong benämns denna praxis också ”nollklassificering”. Mobiltjänsteleverantörerna skiljer således mellan undantagen datavolym för specifika tjänster och en månatlig volymgräns för resten av Internet. Enligt en undersökning av NGO Epicenter av grundläggande rättigheter.Works och Mozilla erbjuder 186 av 225 nätoperatörer i Europa bara motsvarande tjänster – fyra av fem leverantörer och endast i Finland och Bulgarien. Den oroande detalj: Endast i länder utan nollklassificering sjönk mobiltelefonpriset med åtta procent, medan det steg med två procent överallt. Inte konstigt, eftersom en motsvarande taxa leder till en uppskattning, som kan marknadsföras väl.

Med all din kraft

Sekretesspolitikerna och nätaktivister kritiserar i sin studie men en annan punkt: Bland de tjänster som oftast faller under regimen för fri användning, nämligen, är alla de viktigaste plattformarna som man kan förvänta sig i en sådan lista (WhatsApp, Netflix , YouTube & Co.). Så de använder alla sin marknadsstyrka för att förhandla fram bra erbjudanden och få användarna mer anslutna. Bristen på uppenbarligen har små leverantörer som vill göra ett namn ännu och glatt krediteras datavolymen.

Du kanske också är intresserad av detta: År 2019 omorganiseras det strömmande landskapet

20190401 Nätverksneutralitet
(Skärmdump: epicenter.works)

Av de 20 tjänster som oftast är involverade i Zero Rating-programmet är endast tre EU-företag. PDF-filen finns här.

Nätneutralitet, någon?

Med sina nollklassificeringserbjudanden bryter därför telekommunikationsleverantörerna tydligt med den viktiga principen om netneutralitet. De har skapat ett konsumentsystem som fortsätter att få högre priser så att låginkomstanvändare marginaliseras och fortfarande gynnar stora innehållsleverantörer. Detta har inte mycket gemensamt med en klassisk fast ränta. Och den europeiska principen om likabehandling av data, tjänster och enheter på Internet bortses från.

Europa har skruvas upp

Dumt har EU bara satt kursen för motsvarande erbjudanden. I utbyte mot slutet av roamingavgifterna är det mobiloperatörerna som i denna fråga rymmer. Olyckligtvis, i nollklassificeringarna, överförs överföringshastigheterna och ”Roam like at home” -principen har underminerats. Eftersom kreditering av partnertjänsterna på den inkluderande volymen måste naturligtvis ”upphöra av ekonomiska skäl” med de nationella gränserna. Det var inte planerat på det sättet. Federal Network Agency är därför i flera år i den rättsliga tvisten med Telekom, Vodafone & Co. – utan att verkligen gå vidare. För sanktioner verkställs antingen inte eller är något annat än avskräckande.

Rensa vägen för informationsvägen

Vi bör också titta närmare på molnleverantörer som AWS från Amazon. Till skillnad från den offentliga infrastrukturen för mobilkommunikation är privata leverantörer med sitt eget globala nätverk inte reglerade alls. Och AWS har nyligen meddelat en dataprioritering för att göra filmer, musik och spel ännu bättre och pålitligare – för en avgift, naturligtvis. Frågan är nu hur mycket längre tid vi kommer att ha högre datahastigheter och lägre belastningstider med stigande priser och mindre val på internet.

Du kanske också är intresserad av detta: Så fungerar rekommendationsalgoritmen för Netflix

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *