WelcomeCamp ansluter tillverkare av flyktingmedia

Mer än 185 000 asylsökande registrerade förra året i Federal Office for Migration and Refugees (BAMF), en fjärdedel av den tyska befolkningen har en historia av migration. Ändå verkar den kulturella mångfalden och flyktingars perspektiv i samhället och politiken vara underrepresenterad: För bara åtta procent av parlamentets ledamöter bör komma från invandrarfamiljer, med medieproducenter är andelen högst tre procent, enligt ett pressmeddelande från WelcomeCamps.

Det är precis vad initiativet, som äger rum i Berlin i år för tredje gången i rad, vill ändra det. Barcamp för välkomstkultur, värd av Face Show! e.V. vill främja dialog genom att koppla flyktingar till medieproffs, välgörenhetsinstitutioner och multiplikatorer. Dessutom vill arrangörerna vidta åtgärder mot hat i nätverket och ge en röst till människor med migrationsbakgrund, fria från fördomar och oberoende av filterbubblor. LEAD talade med Bastian Koch, en av grundarna av lägret.

LEAD: ”Ser framåt ”är mottot för årets WelcomeCamp. Låt oss sedan se framåt: Har Tyskland fram till 2025 en faktiskt fungerande, integrerande välkomstkultur?

display

Bastian Koch: Jag hoppas att det inte tar så lång tid. Och för att vara ärlig: vi är inte så långt borta – åtminstone socialt. Under de senaste tre åren har jag kunnat träffa så många hjälpare och initiativ som är engagerade i ett kosmopolitiskt samhälle som jag inte är rädd för. Motståndarna till integration kan vara högt men definitivt överträffade.

Img 9993
WelcomeCamp-grundare Bastian Koch (Foto: Florian Lutz)

Och det kan klargöra händelsen?

Koch: Exakt. ”Vi är många” har varit något av det inofficiella motto sedan det första lägret för två år sedan, och vårt svar på ”vi är folket” rop som väcker inte samhället utan tvärtom. Vårt läger erbjuder deltagarna chansen att försäkra sig om sina positioner och använda händelsen som en förstärkare, verkligen talare för den goda saken.

Också i sociala nätverk?

Kock: Ja. WelcomeCamp äger rum i år som en del av projektet Media Residents. Ett nätverk för flyktingmedietillverkare eller personer med bakgrund i publicering. Detta inkluderar ett samarbetsutrymme, teknik för medieproduktion och workshops för överföring av kunskap.

”Det anonyma applåderna är det verkliga bränslet.”
WelcomeCamps grundare Bastian Koch

Varför är nya medier ofta fulla av brunt hat och hat?

Koch: Eftersom det fungerar. Det har ofta varit och formulerats att brutaliseringen i det digitala språket beror på anonymitet. Men den som hävdar detta har inte riktigt behövt hantera hatytringar eller hantera det. Minsta hatskommentarer är anonyma, avsändarna skryter i sina grupper och till och med offentligt för sina muntliga attacker. Det resulterande och ofta anonyma applåderet är det verkliga bränslet.

Hur kan du motverka detta?

Koch: Det skulle vara för lätt att klandra ensam för operatörerna av sociala nätverk eller politik. Även om filterbubblorna provoserade av algoritmerna och den icke-existerande, enhetliga rättspraxis utanför de nationella gränserna är ett problem, har vi alla en röst, särskilt i de så kallade nya medierna, och vi bör också använda den. Initiativ som #ichbinhier och Reconquista Internet går framåt här, men även i den digitala och analoga vännerkretsen kan man förespråka för grundläggande rättigheter och mot förolämpningar.

Vilken typ av nätverk ska användas WelcomeCamp uppstår?

Koch: Från den första WelcomeCamp har ett månatligt möte inrättats, som monotematiskt presenterar två till fyra initiativ för att påskynda samarbetet och få supportrar utanför sin egen bubbla. I år kan jag tänka mig en multikulturell plattform som realistiskt presenterar flyktingars och hjälpares perspektiv och uppmuntrar obeslutna människor att engagera sig i liten eller stor skala. De nödvändiga färdigheterna är definitivt tillgängliga inom deltagarnas område.

Hur absorberar ekonomin ditt projekt?

Koch: Vi har fått mycket stöd för idén de senaste åren. För många företag är WelcomeCamp en möjlighet att engagera sig och framför allt synligt. Vi välkomnar detta mycket, även om åtagandet är begränsat till en dag. Men vi är inte en plattform för utbildning eller jobb, det finns andra och mycket framgångsrika spelare.

 • 36005956955 4F978C1Bcf K 1
  (Foton: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35872946271 4C08De7369 K
  (Foton: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35835232842 31Ccc5Ed42 ​​K
  (Foton: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35166198154 Ad30963Aca K
  (Foton: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)

Att vara helt politiskt korrekt när det gäller terminologi om människor som flyr är ibland en utmaning för journalister …

Koch: Jag är ingen expert på politisk korrekthet, men termer som flyktingar, flyktingar, nykomlingar är inte heller kontroversiella i de persiska och arabiska samhällena. Det handlar om öppenhet och kontakt i ögonhöjd. Dessutom: Ingen människa vill reduceras till sitt ursprung eller orsaken till sin flykt. Biografierna inklusive intressen och upplevelser bör respekteras och uppfattas i sin mångfald.

Finns det några tyska medier där ute som kan göra det?

Koch: Många medarbetare i exil arbetar nu fritt eller kollektivt i publikationer. Amal Berlin, Eed be Eed, flyktingmagasinet och många fler. Klassiska tyska medier kan och bör ta ett exempel från de internationella redaktionerna och inspireras av dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *