Rekommendationerna är meningslösa när man letar efter en partner

BLY: Christiane, Du du är en psykolog och sociolog. Hur definierar du kärlek: fjärilar i magen, en djup känsla av anknytning, eller är det helt enkelt en dataekvation?

Christiane Lénard: I det lyckliga fallet börjar ett kärleksförhållande med att vara förälskad och känna fjärilar i magen och därefter in i en djup känsla av koppling. Det spelar ingen roll om kärleken började online eller offline. Men för att kärleken ska vara kvar behövs mer: förståelse, empati, respekt och framför allt god kommunikation mellan båda parterna.

LEAD: Hur kan kärlekens mysterium avkodas?

Christiane Lénard: Parship-principen förenar matchande partners i två steg. Först, baserat på vårt frågeformulär, skapar vi en profil med partnerskapsrelaterade personlighetsdrag. Därefter matchningen äger rum: Baserat på personlighetsprofilerna föreslår Parship partners som det finns en balanserad blandning av likheter och tillägg. Att detta fungerar återspeglas i vår framgångsgrad. 38 procent av våra Premium-medlemmar hittade en partner under sitt medlemskap.

display

LEAD: Vad är din algoritm och hur fungerar det för att få den perfekta matchen att gå?

Christiane Lénard: Vår princip är: så mycket likhet som möjligt och så mycket skillnad som behövs. Vårt fokus är på funktioner som verkligen är relevanta för ett partnerskap. Du kan fråga dig själv om det är viktigare för ett fullbordat partnerskap, om din partner har brunt, blont eller svart hår eller om de båda har samma behov av närhet och aktivitet eller hur väl de lyssnar och deltar i konfliktsituationer kan. Dessa viktiga funktioner, vi kallar dem för partnerskap-relevanta, kan hittas baserat på vårt frågeformulär som fylls i i din profil. Detta berättar först hur du ”kryssar” i ett partnerskap. Funktionerna utvärderas sedan på basis av 136 regler i en matchande algoritm, vilket resulterar i matchningspoäng. Ju högre matchningspoäng, desto större är chansen för ett lyckligt partnerskap.

LEAD: Vilka kriterier utvärderas i testet?

Christiane Lénard: Vårt test mäter 32 partnerskap-relevanta egenskaper. Detta resulterar i den individuella personlighetsprofilen, den innehåller således t.ex. Uttalanden om hur stor deras önskan om kontakt med partner eller kontakt, hur de hanterar frustration eller hur mycket de vill ha ett vanligt liv och hur de kommunicerar och bara mycket fler funktioner. De individuella resultaten av personlighetsmätningen hos partnersökarna jämförs och jämförs eller utvärderas. Detta är matchningen, det vill säga baserat på 136 algoritmer, till exempel, karaktäristiken för partner A i ett kännetecken för det individuella uttrycket i denna karakteristik jämförs med partner B och utvärderas med en motsvarande poäng. Till exempel kan detta betyg se bra ut på en viss egenskap om båda parterna är lika, vilket ger dem en motsvarande hög poäng i denna egenskap. För andra egenskaper är det dock fördelaktigt att ett harmoniskt partnerskap kompletterar varandra. Slutligen summeras poängen, viktas och sammanfattas till det totala matchresultatet.

LEAD: Hur kontrollerar du om den här algoritmen är rätt?

Christiane Lénard: Det av professor dr. Hugo Schmale utvecklade förfaranden för identifiering och jämförelse av personlighetskarakteristika som är relevanta för partnerskapet baserat på erfarenheter som han och hans team från den psykologiska fakulteten vid University of Hamburg har samlat i mer än 40 års forskningsarbete. Vi är nu på marknaden sedan 2001. Vi frågar regelbundet våra medlemmar och våra par också. Vi använder insikten för att regelbundet anpassa och uppdatera vårt system.

LEAD: Baserat på vilken teknik är algoritmen baserad? Spelar konstgjord intelligens eller maskininlärning en roll?

Christiane Lénard: Vårt matchmaking-system är skriven på programmeringsspråket Java. Vi kan inte berätta vår exakta formel. Eftersom det är – som Coca-Cola-receptet – naturligtvis topphemlighet. Vi använder inte maskininlärning eller artificiell intelligens, eftersom rekommendationer från stora onlinehandlare ”andra kunder också köper XYZ” är meningslösa när vi letar efter en partner. Till skillnad från en onlinehandlare som vet exakt hur många par av de beställda skorna som har returnerats, får vi inte så mycket feedback om vilka singlar som hittade varandra och blev ett par. Men vi vet redan från flera jämförelser mellan par online och offline att förhållanden som skapats av Parship är lyckligare, par går ihop och gifter sig snabbare – även utan maskininlärning och artificiell intelligens.

Parship Christiane Lenard Chef för vetenskaplig utveckling och matchmaking
(Bild: Christiane Lénard)

LEAD: Vilka är dina visioner: Kommer människor i framtiden att lita på en maskin som kommer att beräkna sin perfekta partner? Hur skulle det förändra samhället? Kan det tänkas att du letar efter vänner och kollegor i framtiden?

Christiane Lénard: Det är redan så idag att de flesta singlar använder internet för att dejta. Enligt en representativ undersökning från Parship och Innofact 2017 letar 53 procent av de tyska singlarna med sin önskan om en relation inte längre bara efter vänner eller idrottsklubbar, utan bankar på nätverkets mycket större möjligheter. Och de är bra på det. Så de har det största urvalet och bästa chansen att lyckas. Tre fjärdedelar av alla Parship-par är mycket nöjda med sin nuvarande relation. Detsamma gäller bara för hälften av de tyska par som inte har träffats på Internet – det vill säga offline. Det är goda nyheter och kan betyda långsiktigt samhälle, lyckligare par och mindre skilsmässa. De nuvarande siffrorna från Federal Statistical Office indikerar i alla fall i denna riktning.

LEAD: Vad är det?

Christiane Lénard: Som med alla saker är emellertid de behov och avsikter som människor har med sig avgörande. På jakt efter ett snabbt datum kommer singlar att använda andra plattformar än de som har en allvarlig önskan att hitta en partner att ”växa tillsammans” med. För övrigt gäller detta både online och offline. Så jag kan säkert hitta bra vänner på de sociala nätverk, det är avgörande hur jag ger mig själv och vad jag vill. Och om det passar med min motsvarighet. Men för att skapa verkliga relationer måste du gå ut ur den virtuella världen in i den verkliga världen. ”Maskiner”, som du kallar det, utökar bara vårt möjlighetsutrymme. För det första har det inget inflytande på våra grundläggande behov för till exempel kärlek och trygghet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *