IPhone XS Max i LEAD-testet

1-6-4-9. Apples nya husnummer. Kostnad för iPhone X, som introducerades hösten 2017, upp till 1349 euro (med 256 GB lagringsutrymme), har Apple än en gång slagit på prisskruven. Den nya XS Max-modellen med 512 GB är 1649 euro, den 256 GB-modellen för XS Max till 1419 euro. 70 euro mer än föregångaren iPhone X kostar.

Apples VD Tim Cook har precis relativiserat den nya prissättningen i CBS-showen ”Good Morning America”: Apple har många bra äldre modeller i sortimentet, det genomsnittliga priset för en iPhone är för närvarande ”till 1 dollar per dag”.

Är premiumsmartphone för upp till 1649 euro fortfarande värt pengarna? LEAD har testat.

Förhistorien

När Apple släppte iPhone X hösten 2017 var alla köpare på något sätt testämnen. Med iPhone 8 och iPhone 8 Plus kom enheterna på marknaden, vilket var i linje med de tidigare modellerna: Hemknapp, staplar längst upp och ned på skärmen.

X var annorlunda: FaceID att låsa upp, ingen hemknapp, ny gestkontroll, nästan kantlös skärm, bortsett från skåran (skåran) i fallets överkant.

display

X var betatestet för de nya iPhonerna i år. Och pekaren till framtiden för iPhone-utveckling.

Mer om detta ämne: iPhone Guide: Vilken enhet passar dig?

Apple satte en ny standard för hela branschen, som efter X-release plötsligt kastade genom bankens fria fria smartphones med Notch på marknaden.

Apple har avskaffat hemknappen i alla tre nya iPhonerna i höst. FaceID används för autentisering, alla modeller är nästan gränslösa, alla levereras med Notch – och alla med den bekanta gestkontrollen för iPhone X. Sammanfattningsvis: X-generationen definierade nästa utveckling av iPhone, från och med idag med XS och XS Max.

Storleksjämförelse 6 foto Gronau
IPhone XS Max i storleksjämförelse (Foto: Gronau)

Namnet

Först av allt, varför Apple kallar sina enheter XS, XS Max och XR förblir officiellt en hemlighet. Apple pratar inte om det. ”S” kan stå för hastighet. Detta har spekulerats i flera år, det bekräftades aldrig. Ändå markerar ”S” alltid ett mellansteg.

XR? Är troligtvis för R-liknande pussel, vad gäller betydelse. Ingen vet det. Max står för den större skärmen jämfört med XS: 5,8 tum mot 6,5 tum vid max.

Storleken

XS Max kunde skrämma med 6,5 tum många potentiella iPhone-köpare. Ännu större än Plus-serien (5,8 ”), som passar i ingen byxficka, är svårt ?! Ja och nej. Vi hade 6,5 ”-” telefonen ”(ja, du kan också ringa samtal med iPhone XS Max), men i verkligheten kommer den väldigt nära iPhone 8 Plus.

För personer med smala och ganska korta fingrar är det inte möjligt att använda en hand. Men eftersom den synliga ytan fyller hela frontdisplayen ser den ganska mindre och mer kompakt ut än 8 Plus från förra året. Men trots författarens stora händer, användningen jämnades från första minuten: Med höger håll Max, med vänster pekfingret att knacka. Vikta lätt, var inte utmattande.

PS. (Om du behöver det): Funktionen Reachability, där skärmen stängs av till hälften, finns fortfarande. Synd: Max erbjuder inte en extra appserie. Detta hopp uppfylldes inte.

Displayen

Titta på videor, surfa på ett större område: För den här applikationen görs den stora och verkligen lysande högupplösta OLED-displayen av Max, kallad av Apple ”Super Retina HDR” – och ett verkligt mervärde.

Nakna siffror – 558 ppi, med en upplösning på 2688 x 1242 – eller inte, utseendet på skärmen gör det klart: I samband med TrueTone och NightShift, anpassning av skärmen till respektive dag och natt, är displayen en , som också stöder HDR, för referens på marknaden.

FaceID

FaceID fungerar, liksom med föregångaren X, formidabel. TouchID är död.

Även om Apples uttalande att ansiktsigenkänning nu fungerar ännu snabbare, visade det sig inte betydligt under installationen. Allt som alltid, allt som med X. Även i denna generation utelämnar Apple dock FaceID i liggande format. Endast porträttläget stöds.

Kameran

Finns det mer? Frågan är förmodligen varje år. Och även 2018 lyckades Apple göra den mycket bra kameran ännu bättre.

Så Apple utökar djupsegmenteringen tack vare den nya Neural Engine, de nya Smart HDR-raffinerade bilddetaljerna med högre dynamisk räckvidd – särskilt framför en lysande bakgrund och kvällsbilder. Porträttläge och dynamiskt fältdjup har också optimerats.

Detta gynnar också videor. Vi blev särskilt förvånade över inspelningen av stereoljudspåret, som inte nämndes i nyckeln. För första gången fyra mikrofoner installeras i den nya iPhone, separeras kanalerna. Detta kan faktiskt särskiljas när en cyklist flyttar sig från vänster in i bilden och höger ut igen.

Processorn

Några gissningar: Ju mer krafteffektiva A12 Bionic ersätter A11 i X och utför tack vare den nya neutrala motorn 5 biljoner operationer per sekund, A11 var ”bara” 600 miljarder operationer per sekund.

Apple lovar 15 procent bättre prestanda. I de första testerna var XS Max inte betydligt snabbare än den redan extremt snabba A11. Den 50 procent snabbare GPU jämfört med A11 GPU imponerar kraftanvändare, de genomsnittliga Joe-användarna kommer knappast att märka skillnaden.

Det är emellertid anmärkningsvärt att A12 är branschens första 7nm-chip. Apple sätter standarder.

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Högtalarna

Det är anmärkningsvärt att de interna högtalarna är mycket förbättrade, de är högre och tydligare. Apple kallar ”Bred stereo”, på grundtonen tog finjusteringen mycket utrymme. En framsteg säkert.

Men låt oss vara ärliga: vem hör sin musik idag via smartphone-interna högtalare? Dessa situationer är sällsynta, som vanligtvis strömmas via Bluetooth-högtalare eller hörlurar.

Batteriet

Apple uppskattar XS Max för att förbättra batteriets livslängd på 90 minuter jämfört med iPhone X. En punkt som bör testas under de kommande dagarna. På kort tid var det inte möjligt att verifiera detta löfte.

Andra för-testare talar om cirka 12 timmars batteritid vid normal belastning, utan att behöva gå i energisparläge.

iPhone XS Max har ett 3174mAh-batteri med 4 GB RAM och XS har 2658mAh vid 4GB. Som jämförelse kommer XR med 3 GB och 2942 mAh-batteri i oktober, då borde den bästa körsträckan för alla tre nya modellerna.

Sidanotering: Enligt Apple kan iPhone nu ladda 100 procent 30 minuter snabbare på de trådlösa laddningskuddarna. Det måste också kontrolleras de närmaste timmarna.

Andra specialfunktioner

Apple har gjort enhetskryptering ännu säkrare med en förbättrad säker enklav: Medan företag som Google fortsätter att leva på att sälja data, tar Apple de nya iPhone-modellerna ytterligare ett steg när det gäller säkerhet.

Med teknologier som differentiell integritet läggs slumpmässig information till iPhone: s privata data. Först då analyserar Apple enheten, men kan inte ansluta dessa data till din iPhone.

XS Max är nu dammtät och vattentät mot IP68, tidigare IP67. Det kan vara under vattnet i cirka 30 minuter på två meter, varefter det måste torkas i fem timmar innan du laddar det, enligt Apple. Inget vardagligt scenario. Men bra att veta.

slutsats:

1-6-4-9 är ett husnummer. Men om du är intresserad av den nya iPhone XS, bör versionen med 256 GB räcka för att lagra dess innehåll på enheten. Så då åtminstone ”bara” 1419 euro för iPhone XS Max på grund. Ett stolt pris, men också för den för närvarande förmodligen bästa premiumsmartphone på marknaden.

LEAD rekommenderar:

Om du äger en äldre version av iPhone får du den trendgivande iPhone-teknologin med den nya generationen och kan uppgradera utan att tveka. Den som har hängt sig med en iPhone X förra året måste tänka två gånger på om han behöver XS.

XS Max med sin imponerande 6,5-tums skärm är dock också en förändring, om du gillade X från 2017, men skärmen var helt klart för liten.

Vem har uppskattat sin Plus-modell, för XS Max är det perfekta inträdet i den nya (gesten) världen av Apple – Home-knappen du inte kommer att missa efter några minuter, vad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *