Programmatisk reklam: Annonsörer är rädda för bedrägerier och komplexitet

Programmatisk reklam och datadriven marknadsföring har blivit standarden och inte undantaget. Enligt uppskattningar från IAB Europe förväntas Programmatics andel växa till mer än 90 procent år 2023. Men den nionde upplagan av d3con visade också att annonsörer står inför stora utmaningar. Förlag, teknik- och lösningsleverantörer samt föreningar har fortfarande några hårda nötter att knäcka.

Annonsörernas roll och medansvar

Den första teasern, Craig Silverman från Buzzfeed, presenterade sin ad hoc-nyckelannons Bedrägeri (online-reklambedrägeri). Med hjälp av konkreta exempel visade den kanadensiska journalisten hur lätt det är för leverantörer och kunder att göra bedrägerier. Sofistikerade mekanismer, som dolda in-banner-videor som körs bakom ett billigt reklambaner, inte bara slukar användarnas batteriprestanda och datavolym.

display

Annonsbedrägerier uppgår till 20 miljarder USD i beräknade skador på den amerikanska reklamindustrin, och Silverman uppskattar att bedrägerier står för 20 till 30 procent av det totala. ”För mycket”, säger han – och tar också annonsörerna i skyldigheten att göra frågan en fråga för chefen, åtala och inte bör sopa under mattan. På tips.buzzfeed.com kan du också ge honom anonym information om bedragare.

Silverman betonade också indirekt temat för årets d3con: ”Annonsörernas roll och medansvar”. Eftersom dessa har det ganska i handen för att forma marknaden. Oavsett om det är viktiga frågor som att förenkla och konsolidera lösningar, fastställa standarder för nyckelfigurer – eller ämnen som intern och outsourcing, tillhörande framtida betydelse och roll för byråer eller de muromgärdade trädgårdarna, transparens, kunskap och innovation, de nationella såväl som utsikten över den inhemska kanten avgör diskussionerna.

”Alla som ber om pengar måste kunna förklara vad”

Liksom med ägandet av data har de också andra problem för att sätta press på marknaden. Uwe Storch, mediadirektör på Ferrero och vice ordförande i organisationen av annonsörerna i varumärkesföreningen (OWM) hänvisade dock också till gränserna för reklamkunder och uppmanar till mer öppenhet. ”Alla som ber om pengar måste kunna förklara vad de är till för, och vi måste alla vara ärligare med vad vi kan göra,” säger Storch.

Sammantaget var arrangören Thomas Promny nöjd med att ännu fler annonsörer i år borde ha varit på d3con – som talare och som besökare. ”Årets d3con har visat att reklambranschen nu har kommit på bred front inom programmatisk marknadsföring”, säger Promny.

Inte bara märken som BMW, Montblanc, Rollei, A.T.U eller Schneider Elektrik visade hur man använder programmatisk reklam för att öka effektiviteten och målgruppsspecifik berättelse i inköpsprocessen i den så kallade toppannonsörpanelen. I många diskussioner har annonsörer ställt tydliga krav när det gäller att förenkla lösningar och system.

Också intressant: Låt oss prata Programmatic

Nästa år firar d3con sitt tioårsdag

Detta är särskilt viktigt om andra kanaler som Digital Out of Home, Addressable TV eller Digital Radio är integrerade i Programmatic Advertising. Leonie Hönisch, Digital Brand Manager DACH på Alpro, sade tydligt att det inte skulle vara nödvändigt att lägga till ännu mer data och lösningssilo till varje ytterligare kanal, men att en heltäckande lösning skulle utvecklas som möjliggör planering och bokning från ett system. En önskan om att andra experter inte ville äta för mycket.

Men: På det sista innovationsspåret presenterar Jörg Klekamp från Lunar Martech Solutions en lösning som kanske kan vara ett första steg mot att uppfylla önskan. Så kallade lagerplattformar, som borde ge tillgång till olika leverantörers lösningar och system från en plattform.

Det kommer att bli spännande, hur långt dessa närmar sig till nästa d3con den 31.03. och 01.04.2020, tioårsdagen för kongressen, har blomstra. Och kanske kommer Thomas Promny lyckas ta med sig en rysk hackare till scenen. Hans tur, sa han i början av d3con.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *