JobTeaser: rekrytera till generation Z

Nicolas Lombard och Adrien Ledoux är två framgångsrika grundare som egentligen aldrig ville bli en. En av dem drömde (och gör hemlighet fortfarande) att bli trädgårdsmästare och gräva i sängen, den andra såg sig själv som en pilot i cockpiten. Trots detta kom de unga franska med idén till JobTeaser – idag den ledande rekryteringsplattformen för studenter och akademiker i Europa, som landade 2019 på listan över 40 högpresterande nystartade företag publicerade av La French Tech och Bpifrance ,

”Vårt uppdrag är att ge den nya generationen möjlighet att hitta rätt plats i samhället”, förklarar Adrien Ledoux i en intervju med LEAD om den övergripande idén om sitt företag. Målet med JobTeaser är ”att förbereda den nya generationen för att nå sin fulla potential, att förverkliga sig och lämna sitt märke på världen.” Det är uppenbart att placeringar som Next40Index med ett så högt mål är en viktig signal för alla anställda att vara på rätt spår med affärsidén och arbetssättet.

Unga människor i Europa är positiva till framtiden

Deras egna framtidsvisioner var inte alltid så tydliga för de två grundarna: År 2008 fick Adrien Ledoux och Nicolas Lombard lära känna varandra i ett konsultföretag – i jobb som såg bra ut på deras CV, men inte uppfyllde båda. Denna erfarenhet ledde bland annat till att de hittade JobTeaser: de ville upplysa unga människor, så att de är bättre förberedda för sin karriärstart och kan ta reda på mer exakt vad de vill ha.

display

Elva år senare har arbetsvärlden förändrats radikalt: enligt vissa studier finns 85 procent av de jobb som blir tillgängliga 2030 idag. Unga människor i Europa är positiva till framtidens arbete: ”Det de är optimistiska för är ny teknik, nya ledningsmetoder och företagsvärden,” säger Ledoux, som drar denna insikt från en WISE-studie publicerad av JobTeaser med Ipsos.

Mer om: Modern rekrytering – Big Data för stora talanger

Grundar foto
De två grundarna Nicolas Lombard och Adrien Ledoux (Bild: JobTeaser)

Lönen är fortfarande det viktigaste kriteriet

Oavsett vad framtiden kan medföra, på vissa sätt är målen för Gen Z olika från de för tio, tjugo eller trettio år sedan – när deras framtida chefer just tog sina första steg i arbetslivet: ”I motsats till vad man vanligtvis tycker om denna generation Enligt vår studie förblir lönen i varje land det viktigaste kriteriet – följt av en personlig balans mellan arbetsliv och liv, säger Adrien Ledoux. ”Detta följs av karriärperspektivet för den unga generationen, som delar tredje plats med arbetslivets meningsfullhet.”

Idag används JobTeaser av cirka 2,5 miljoner unga yrkesverksamma i 19 länder. För studenter och akademiker erbjuder den molnbaserade plattformen möjlighet att lära känna lämpliga arbetsgivare baserat på möjligheter, värderingar eller framtida ambitioner. Dessutom kan de förbereda sig med intervju- och karriärexperter och uppmuntras att komma i kontakt med företag.

Kandidaterna saknar inte flexibilitet: ”De flesta ungdomar är villiga att arbeta i en annan stad än sin egen, och fransmännen och spanjorerna är för närvarande de mest mobila: varje sekund skulle vara villiga att arbeta utanför sitt eget land och även utanför EU Engelsmän och tyskare är mer återhållsamma här. ”

Det som saknas mer för kandidaterna är erfarenhet – till exempel att korrekt bedöma kraven för ett jobb och att avgöra om tjänsten kan vara den rätta på lång sikt: ”En av två ungdomar känner sig inte redo att komma in på arbetsmarknaden efter examen ”säger Ledoux. Och ännu mer: ”88 procent vill ha bättre stöd i sitt karriärval, arbetslivserfarenhet är nyckeln till att hjälpa studenter att komma in på arbetsmarknaden och 97 procent av studenterna anser det vara viktigt att förbereda dem för framtiden för arbetet.”

Mer om: Tidsförskjutna intervjuer är den nya HR-trenden

Det är en match: 70 000 företag är representerade på plattformen

Mer än 600 partneruniversitet arbetar nu med JobTeasers gratis Career Center-plattform, som är integrerad med intranätet för att maximera studentengagemanget. På andra sidan finns 70 000 företag, bland dem Deutsche Bahn, Zalando, BASF, Lufthansa eller L’Oréal, som är representerade i sin JobTeaser-profil med sina lediga jobb.

Genom att samla in data från unga yrkesverksamma som plats, studieprogram, intressen etc. kan de använda live messenger och video för att utbyta information med kandidater och därmed få applikationer som passar dem. Ganska ett slags Tinder för att hitta ett jobb, som enligt Ledoux kan erbjuda matcher på många områden: ”Vi rekryterar för alla positioner, från IT till kundrelationer, marknadsföring till forskning och innovation, och vi får många applikationer från begåvade människor från alla områden som själva hade orienteringssvårigheter, och ofta beslutades jobbet efter ett möte eller en praktikplats. ”

Det är för närvarande 250 anställda som arbetar för JobTeaser

Ledoux och hans kollegor på JobTeaser vill vidareutveckla och skala orienteringsämnet för att välja en karriär – och inte begränsa sig lokalt:

”Generellt sett bygger vi europeiska lag som matchar våra ambitioner.” Naturligtvis binder den ambitionen resurser: ”Idag har vi 250 anställda, varav 50 arbetar utanför Frankrike, och vi planerar att ha ett team på 400 i slutet av 2020, och att tredubbla storleken på vårt team utanför Frankrike.”

Hur svårt är det att hålla sig till en gemensam grundidé med en sådan företagsstorlek, spridd över hela Europa? ”Två saker är mycket viktiga för oss: vi har ett uppdrag att hjälpa unga talanger att hitta sin karriär, ett fokuserat team och starka värden som vi delar i våra team, som båda är djupt inbäddade i vårt DNA,” säger Ledoux , ”Hos JobTeaser har vi utvecklat en värd förkortning: HEAT, som står för ödmjukhet, engagemang, smidighet och entusiasm. Att se till att vårt team förverkligar dessa värden och kan överföra dem till våra kontor utomlands är en viktig framgångsfaktor.”

Mer om: Letar du efter ett jobb? 7 tips för millennials

Hur investeras de nya 50 miljoner?

JobTeaser fick nyligen 50 miljoner euro från investeringsfonden Highland Europe för att ytterligare etablera sig inom karriärrådgivning och rekrytering av unga talanger i Tyskland.

Denna investering bör bidra till ytterligare milstolpar: ”För det första att fortsätta att demokratisera praktikplatser och anställningsmöjligheter genom att stärka vårt ekosystem i Europa: fler högskolor för att nå så många studenter och unga akademiker som möjligt, fler företag för att ge dem ännu fler möjligheter vid rekrytering. ”

För det andra försöker teamet som leds av Lombard och Ledoux återuppfinna karriärvägledning för unga talanger och hjälpa dem att fatta bättre beslut: ”Detta börjar med att hjälpa unga människor att lära känna varandra bättre och definiera sina professionella mål och mål”, förklarar Ledoux.

”Detta är viktigt eftersom arbetet du gör är en stor del av vad du är, du arbetar åtta timmar om dagen och det är den första frågan du ställer någon du just har träffat Men beslut är ofta vanliga eller till och med blinda, och för många ungdomar börjar sitt första jobb i autopilotläge utan att tänka på vad de verkligen älskar och vad de är bäst på. ”

Forskning och utveckling för säkerhet i orienteringsfasen

Den tredje milstolpen är att investera i forskning och utveckling för att använda innovativa verktyg för att hjälpa unga att bli bättre bekanta med sig själva och arbetsvärlden. Ett av dessa verktyg används redan: Marco-verktyget identifierar värden, intressen och drivkrafter för karriärmotivation och är för närvarande i betatest.

Inom en månad rapporterade Ledoux-plattformen att det fanns mer än 10 000 deltagare utan reklam, varav 92 procent fyllde frågeformuläret och fick tillgång till deras fullständiga rapport. Ledoux är stolt över denna utveckling: ”För oss visar detta behovet av att ge så många människor som möjligt gratis verktyg för att lära känna varandra bättre och fatta bättre beslut för sin egen framtida karriär.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *