Kommunikationsdesign i den digitala tidsåldern

Bakom den fysiska förpackningen av produkter och deras representation i butiken finns en hel industri som testar utarbetade och dyra processer, vilka material, färger och former som fungerar bäst.

Naturligtvis spelar ”förpackning av produkter” också en avgörande roll i den digitala världen. Påverkan av produktpresentation på köpbeslutet är minst lika viktigt online som i stationär detaljhandel.

Men inte alla tillverkare och detaljhandlare som driver sina egna butiker eller är på språng på onlinemarknader har för länge sedan erkänt detta. Eller så har de inte resurser att hantera uppgifterna. Eftersom design för digital kommunikation är en ung och krävande disciplin.

Vad hör till digital kommunikationsdesign?

Om beskrivningen av uppgifterna för en kommunikationsdesigner i offlinevärlden har varit utmanande kommer detta inte att bli enklare i online-miljön. ”Kommunikationsdesigners formulerar eller komponerar meddelanden med hjälp av mediekoder på ett sådant sätt att de öppnar sin önskade effekt”, står det när de letar efter en beskrivning av kommunikationsdesign.

display

Den klassiska önskade effekten av en produktpresentation är att informera kunden om produkten och att övertyga dem om köpet. Online kommer en annan funktion: Produktpresentationen måste se till att varorna kan hittas.

Ren produktbeskrivning som grund

En produktbeskrivning måste först svara på alla viktiga frågor från kunden. Vare sig längden på en spik eller diametern på ett cykeldäck är en förståelig och fullständig produktbeskrivning grunden för en förnuftig produktpresentation.

Speciellt online, där produkten inte kan inspekteras med alla sinnen, måste en omfattande produktbeskrivning besvara alla uppkomna frågor tillfredsställande. Egentligen en självklarhet.

Men många företag försummar onlinebeskrivningen av sina produkter. En undersökning av oss visar till exempel att sex väletablerade modetillverkare inte tillräckligt beskriver sina produkter på Amazonas onlinemarknad.

Naturligtvis är den omfattande och aktuella beskrivningen av tusentals produkter i alla storlekar, färger och former en extrem utmaning. Speciellt med ett intervall som snabbt ändras. Ändå måste den rena produktpresentationen garanteras, till exempel genom användning av automatiserade dataflöden.

Finns dina produkter alls online?

En defekt produktbeskrivning har dödliga konsekvenser i onlinevärlden: Det begränsar varornas upptäckbarhet. Mycket få konsumenter letar specifikt efter navigeringen i butiken i ett modemärke för en blå blus i storlek S.

Istället skiftar produktsökningen till sökmotorer. Amazon har blivit den största produktsökmotorn på vilken mer än hälften av alla produktsökningar startar på Internet. Om du försummar din produktbeskrivning riskerar du att du inte hittar de avgörande nyckelorden.

Att överföra till offlinevärlden skulle betyda att en säljare inte har något svar när du frågar honom om storlek 45 bruna mäns skor eftersom han helt enkelt saknar information.

Å andra sidan, med rätt produktbeskrivning, kan du lyckas placera varorna i den digitala varorhyllan ”på ögonhöjd”, det vill säga i toppmotorerna för sökmotorerna.

Kunderna övertygar

På Internet kan konsumenterna välja mellan miljoner produkter som bara är några klick bort från varandra. För majoriteten av alla varor finns ett betydande urval tillgängligt på liknande villkor, så att de hårda fakta som priser eller leveranstider är ett nödvändigt argument för att kunna spelas framträdande, men fortfarande inte ett tillräckligt argument för kunden att köpa produkten ,

Det är desto viktigare att sticker ut från tävlingen med en professionell och övertygande presentation. Kunder vill snabbt fånga den viktigaste informationen. En tydlig och exakt produktbeskrivning med punktpunkterna är mer sannolikt att övertyga kunden än en rörig produkt.

När man väljer mellan flera likvärdiga produkter avgör känslan ofta. En känslomässig anknytning till en produkt kan bäst genereras genom bilder och videor. Återigen måste företag tänka om: I framtiden kanske det inte räcker med att bara ladda upp ett foto av produktförpackningen.

Den fysiska förpackningen har optimerats för produktpresentation i butiken. Exempelvis visar förklarande videor som visar produkten i bruk en bättre effekt på kunden.

Onlineförpackning som en ny disciplin

Under den digitala tidsåldern måste kommunikationsdesign övertyga två målgrupper. Först kunden som bestämmer mellan de produkter som spelas ut.

För det andra, även innan kunden, måste en produktpresentation övertyga algoritmer som beslutar om placeringen av produkter på den digitala hyllan. Endast om sökmotorn anser att en produkt är relevant för en sökfråga erbjuds den till köparen.

Alla dessa aspekter är en del av framtidens kommunikationsdesign.

Även om många företag är aktiva på online-marknadsplatser, ger de bort sin potential eftersom de inte tar onlineförpackningen för sina produkter på allvar eller inte har motsvarande kunskap. Men denna förmåga är avgörande i kampen för att bli en toppsäljare.

Om författaren:Wolfgang Schilling är verkställande direktör för ad agents GmbH och en långvarig expert på marknadsföring online.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *