Crazy Stuff: Innovativa julklappar från nystartade företag

Kinderkiez tar ditt eget kvarter på mattan

Examen på gymnasiet redan före skolan: Lekmattan ”Kinderkiez” kan utformas individuellt så att barn lär känna sitt eget grannskap lekfullt. En online-konfigurator genererar gatorna runt den önskade adressen baserat på verkliga geodata. Föräldrar och andra Sim City-fans lägger till sina egna detaljer på kartan. Varje hus, varje trafikljus och varje parkbänk kan flyttas och ändras. Dessutom finns kärleksfulla detaljer som lås, drakar och piratskepp i online-byggsatsen med över 300 element. Den detaljerade återuppbyggnaden av grannskapet inklusive vänner och familjens hem ger roligt för de vuxna. Grundare Felix Stock arbetar också som kreativ chef och engagerade barnbokillustratören Laura Bednarski för den barnvänliga gatuscenen. ”Jag tar förslag och förslag på nya objekt när som helst för att ge barnen den mest personliga spelupplevelsen,” säger Felix Stock.

Far till två barn insåg idén i hans andra föräldraledighet. Han har sina tvättbara barnmattor för 99 till 149 euro (beroende på storlek) som produceras i Tyskland. Den könsneutrala designen är avsedd att tilltala alla kön och polyesterfiltsmatta med låg hög är lämplig för barn över två år. Som inspiration är några av de redan designade mattorna på Instagram-kanalen, inklusive UFO på en Berlin fotbollsplan.

display

FEMNA stöder naturligtvis den kvinnliga cykeln

Gör läkande örter sexiga och bryt tabuer runt den kvinnliga kroppen – det är målen för de två grundarna Maxie Matthiessen och Emily Casey. Hennes Berlin-start ”Femna Health” säljer örtteer, krämer och oljor för alla cykelfaser i onlinebutiken. Från fertilitet till klimakteriet är växtbaserade blandningar som valts av ett team av experter utformade för att lindra vanliga symtom som menstruationskramp.

Femna hälsa
(Skärmdump Femna / YouTube)

Med ett onlinetest kan kunderna ta reda på vad som hjälper mot deras problem. Spa-produkterna passar visuellt i alla hipsterhushåll och ser inte ut som mormors medicinskåp. ”Ört- och naturprodukter är mycket på mode, men de har inte riktigt kommit till den digitala världen,” säger Maxie Matthiessen, som grundade uppstarten medan hon var gravid med tvillingar. Den multi-prisbelönta grundaren känner hur hon går runt med kvinnors hälsoprodukter. Hon har redan startat uppstarten ”Ruby Cup”, som distribuerar menikalkoppar av silikon och är engagerad i Afrika. Detta sociala åtagande fortsätter henne också på Femna: för varje produkt som säljs på graviditetslinjen donerar företaget tio procent till den kenyanska jordmorskorföreningen för att förse barnmorskorna med nödvändiga leveranser.

Det finns också mer spännande nyfikenheter i den aktuella LEAD-tryckta upplagan

Atmotube gör det lätt att andas i storstaden

Tjock luft kan inte alltid uppfattas av mänskliga sinnen. Det är därför kaliforniska start-up ”NotAnotherOne” utvecklade en bärbar sensor som mäter luftkvalitet. Fäst i ryggsäcken med en karbinhake skickar den palmstora titancylindern ”Atmotube” uppmätta data till motsvarande smartphone-app i realtid. Ett larm i appen och en LED-lampa på enheten indikerar hur dålig den omgivande luften är för närvarande.

Atmotube

Grundarna Vera Kozyr och Igor Mikhenko reste mycket runt i världen och saknade ett verktyg för att mäta luftföroreningar på varje plats. I kvävande uppvärmningsluft eller kväveoxidbelastade städer bör sensorn skydda bäraren mot effekterna av dålig luft. Således kan vissa triggers av huvudvärk, astma, allergier och luftvägssjukdomar undvikas. Redan 2015 fick ficksensorn crowdfunding, nu kommer den senaste versionen ”Atmotube Plus” för 99 dollar på marknaden. Med en längre batteritid och en integrerad väderstation vet hon när det är dags att lufta.

SENS förser matmedvetna människor med grillprotein

Insekter betraktas som framtidens mat. Många idrottare kompletterar sin diet med protein från små crawlers. Därför utvecklade uppstarten ”SENS Foods” energi- och proteinbarer från grillar. Jämfört med kor eller svin behöver de mindre mat, vatten, utrymme och tid för att förbereda sig för ”skörden”. Växthusgaser sparas också. De färdiga staplarna finns i smaker som ananas & kokosnöt eller jordnötssmör & kanel.

Hur proteinstängerna är tillverkade av syrsor kan ses i den här videon:

För att hålla produktionskostnaderna låga och priset för snacks på två till tre euro produceras barerna i Thailand. Medgrundare Radek Husek producerar sitt råmaterial direkt på sina egna syrsor ”Cricket Lab”. Där uppföds, avkyls de tratthopparna och försätts därmed i en naturlig sömn och dödas sedan genom frysning. Eftersom insekter inte är lika intelligenta som grisar, är en sådan grillbar också lämplig för vissa etiskt motiverade vegetarianer. Oavsett om syrsor känner smärta och har ett medvetande, argumentera djurens rättighetsaktivister. En ny EU-förordning har dock nyligen erkänt insekter eftersom livsmedel och marknadsundersökningar har identifierat en trend för ätliga insekter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *