Om innovation inte längre är högsta prioritet

I många företag är innovation en fråga för cheferna, drivkraften för förändring kommer från ledningen och investeringarna syftar främst till att öka effektiviteten. Men för att överleva i den globala konkurrensen, för att verkligen förändra arbetssätt och föra nya produkter och tjänster till marknaden måste förändring komma från organisationen själv.

Förutsättningarna för detta finns oftast redan: Intraprenörer är entreprenörsaktiva anställda vars personlighetsstruktur är mer entreprenöriell. Varför inte starta ditt eget företag då? Eftersom de känslomässigt är kopplade till sin verksamhet och också uppskattar miljön i ett välkänt varumärke, tillgång till resurser och kunder, och sist men inte minst, den tillhörande säkerheten, som kommer med ett fast anställningsförhållande.

display

På grund av deras starka förståelse för marknaden och kunden, förutser intraprenörer redan de avgörande utvecklingsstadierna i branschen. Och inte bara det; dessutom är de också beredda att sätta upp de strukturer och processer som krävs för att förändra hur deras företag fungerar och fungerar.

Deras lust att göra det rätta för företagets framtid är starkare än oro över saknade färdigheter. De förvärvar ny kunskap på vägen eller inspirerar kollegor för sitt projekt. I personlighetsprofilerna för intrapreneurs har jag identifierat två egenskaper i mitt arbete: hög social och kommunikationsförmåga å ena sidan och hög kompetens å andra sidan.

De förstnämnda arbetar ofta i gränssnittet med kunderna, till exempel inom försäljning eller marknadsföring. De upplever mest imponerande hur deras kunders värld förändras och vilka nya behov som uppstår. Intraprenörer med professionell bakgrund erkänner däremot från sin kompetens nya tekniska möjligheter eller lever redan morgondagens livsstil.

Också intressant: den digitala reklambranschen och ”War for Talents”

Intraprenörer avfärdades som bråkmakare

Dessa drag av intrprenörer bör tyckas vara mycket populära i ledningen med tanke på vår nuvarande flyktiga, oförutsägbara, komplexa och tvetydiga värld (VUCA).

Tyvärr, under förutsättningen för effektivitetsoptimering under de senaste åren, har ett annat mönster manifesterats: intraprenörer utstämdes som komplicerade, och ibland till och med mobbade, om de gav sina idéer för ytterligare slipning i projekt och ytterligare arbete för kollegor. Företaget som organism avvisar helt enkelt förvirrande faktorer och tvingar dem till enhetlighet.

Nu är det dags att vända denna trend: hastigheten med vilken förändring sker ständigt ökar, liksom dynamiken i marknader och publik – företag måste agera, och internprenörer kan ge den nödvändiga drivkraften för utveckling. Ja, de orsakar också smärta. Och det är just deras mervärde. De är den motor som kan åstadkomma kontinuerlig innovation – i själva verket förankrad i företaget.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Företag har helt enkelt inte råd att vila på effektivitetsvinster i affärsmodellen och måttliga framsteg i decennier av produkter. Detta motsäger de genombrott som störande startups har i traditionella branscher, liksom marknadsdrivna förväntningar hos kunder.

Dessa kräver idag en innovativ vidareutveckling av erbjudanden och flyttar bort om företag inte lyckas med det. Lojalitet till gamla märken med nedslående produkter och tjänster finns inte längre.

Istället för att blockera vägen för intraprenörer, bör ledningen fira dem tillsammans med sitt sätt att arbeta. Men detta kräver en kulturell förändring som måste medvetet formas. Organisationen måste skakas uppifrån, processer och strukturer nedbrytas och effektivitetsoptimering åtminstone tillfälligt förhindras.

I detta ingripande är meddelandet till intraprenörer att för att öppna vägen belagd med okunnighet och osäkerhet gentemot hållbarhet är utrymmet för nya och radikala lösningar vidöppen. Detta kräver att man upprättar en tydligt strukturerad och snabb innovationsprocess eller – om organisationen är för stel och kakad – får extern hjälp så att intrprenörer kan visa sig.

Krav på intrapreneurship

Den beskrivna personligheten kan vi inte lära någon. Hon är där eller inte. Vad ledningen kan göra är dock att stödja dessa människor; Att föra dem framåt, göra det möjligt för dem att producera resultat och skapa utrymmen längs processen, samt komplettera teamkonstellationen för att orkestrera ett resultatorienterat sätt att arbeta. Tre saker behövs för att specifikt marknadsföra verksamheten hos intraprenörer:

1. De nödvändiga fria ytorna

Intraprenörer måste utforska nya sätt att arbeta utanför den misshandlade banan och göra antaganden om marknaden och användarna till kunskap. De bör inte hämmas av länge etablerade processer och strukturer – såsom rapporteringsskyldigheter, mellanhanteringskrav eller uthållighet i verktyg som alltid har använts.

2. Verkliga perspektiv

Med tanke på de nederlag som upplevts av intrprenörer för att ta fram sina idéer i det förflutna, är det bara logiskt att de har nya perspektiv att visa. De måste kunna fortsätta med nästa steg i sina projekt utan att hindras av företaget. ”Vårt företag är inte klart ännu” är en av de meningar som inte borde falla i detta sammanhang.

3. Rätt team

Intraprenörer är inte ensamma åkare. De behöver människor för att hjälpa dem att uppnå visionen. Det ideala teamet kombinerar tre funktioner:

1) Intraprenörer som tillverkare och drivkrafter för ett projekt

2) Nätverkare med hög social och kommunikationsförmåga

3) Maktpromotörer som en skyddande skärm och som politisk väg

Vägen till intrapreneurship och en hög grad av mognad i företagets förmåga till innovation innebär massiva förändringar. Han borde vara tankeväckande – med metodik och öppenhet. Metod för nya arbetssätt och roller. Och öppenhet, som ett företag att ständigt lära sig nya saker om sig själva, att svara på feedback och anpassa processen i enlighet därmed.

Också intressant: ”Anställda vill tro på något större”

Om författaren:
Lukas Golyszny är en av grundarna och verkställande direktörerna för Service Innovation Labs. Berlin innovationsrådgivning utvecklar innovativa tjänster med innovativa affärsmodeller och stöder företag i omvandlingen av deras organisation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *