Vad företag kan göra för att öka sina anställdas trivsel

Visst är tanken att arbetstagarens hälsa också är i arbetsgivarens intresse inte ny. ”På 1900-talet har framför allt olje-, kol- och stålanläggningar investerat i hälso- och sjukvård för att förebygga sjukfrånvaro och för att öka deras anställdas produktivitet,” säger Ralf Aigner från Gympass Germany.

Företagets hälsohantering lanserades. Många tyska fotbollsklubbar har grundats av stora kemiska företag av samma anledning: att hålla anställda i form och produktiva.

Idag arbetar majoriteten av befolkningen inte längre på monteringslinjen i en fabrik utan på skrivbordet på kontoret – tillbringar i genomsnitt 7,5 timmar om dagen på att sitta ner. En studie från Världshälsoorganisationen konstaterade 2018 att denna brist på träning har allvarliga hälsokonsekvenser, från övervikt till ryggproblem och hjärtsjukdomar.

display

Fitnessprogram enligt ditt humör

Det är därför dags att ta upp frågan om välbefinnande på arbetsplatsen, säger Aigner. Som verkställande direktör för gymnätverket Gympass stöder han företag för att förse sina anställda med ett omfattande sportprogram. Och en sak som är anpassad till den anställdes behov och preferenser. ”Genom att skriva kontrakt med företag erbjuder de sina anställda rabatterad tillgång till vårt nätverk av sport- och fitnesscenter, med mer än 2 000 i Europa, inklusive cirka 11 000 i Gympass-nätverket,” säger Aigner.

Så varje anställd kan välja rätt aktivitet för sig själv eller kombinera flera sporter. På begäran kan den anställda gå till yoga på måndagar, till salsakursen på onsdagar och till gymmet på fredagar. ”Gympass är som ett Netflix-prenumeration på hälsa”, säger Aigner. Och också kan avbokas varje månad.

Det är just denna flexibilitet som tilltalar många ungdomar och tar bort ett stort hinder. ”Många fitnessanläggningar erbjuder medlemskap med en period på minst ett år”, säger Aigner. Å andra sidan vet ofta inte anställda och unga yrkesverksamma hur länge de kommer att vara på en plats eller i ett företag.

Intressant: vad gör företag attraktiva för sökande

”Du måste erbjuda dina anställda en viss livsstil”

Samtidigt ser Aigner dock en möjlighet för arbetsgivarna: ”Det räcker inte för att garantera dina anställda en inkomst, du måste också erbjuda dem ett visst sätt att leva, och de vill gå till jobbet och arbeta med övertygelse för exakt detta företag.”

I synnerhet värderar yngre anställda denna balans mellan arbetsliv och liv och enligt Aigner är inte rädda för att ta konsekvenserna om detta inte händer. Slutligen, vem som är bra i det han gör, kunde välja i Tyskland i de flesta branscher, arbetsplatsen kvasi. ”Dagens anställd vill känna att hans behov räknas och att hans välbefinnande ligger nära arbetsgivarens hjärta.”

Liten gest, stor påverkan: Fruktkorg i köket

Aigner föreslår därför att man ofta håller möten som står stilla, integrerar små Bewegungsschallenges i kontorslivet eller helt enkelt tillhandahåller regelbunden frukt i köket för att garantera en balanserad kost. Detsamma gäller för kalla drycker, eftersom många anställda inte dricker tillräckligt under arbetstiden.

Dessutom kan höjdjusterbara skrivbord eller ergonomiska kontorsstolar förhindra ryggproblem; Rätt belysning är skonsam mot ögonen och vanliga aerosoler hjälper till att undvika huvudvärk och svårigheter att koncentrera sig.

Det här är bara små saker på kontoret, men det kan ofta göra en stor skillnad för anställdas välbefinnande, säger Aigner.

Också intressant: den digitala reklambranschen och ”War for Talents”

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *