Så här gör du: Använd ljud korrekt

Mycket av vad som har att göra med ljud är trenden. Om du har läst det här avsnittet hur du har gjort tidigare har du lagt märke till det, till exempel här. Icke desto mindre uppstår frågan hur man finansierar podcast och vilken mening det är att representeras med sitt eget erbjudande på Amazon Alexa eller Google Home. Det finns en hel serie för att hjälpa ljud till fler applikationer. Och ofta är dessa möjligheter inte så svåra.

Du kanske också är intresserad av detta: Så här gör du: Smartspeaker and Hearables

Anpassa strömmar

Framgångarna för plattformar som Spotify har ett antal skäl. En av dem: Apparna vet exakt vad deras lyssnare vill höra. Vad kulturpessimister ångrar visar sig vara mycket framgångsrikt ur kommersiell synvinkel. Detta gäller också det talade ordet. Med andra ord skulle det vara sant om personaliseringen av språket fortfarande inte var så avancerad.

display

Precis som det är lite vettigt att erbjuda låtar av Helene Fischer till en tungmetall-fan, är det inte särskilt lovande att föreslå någon, till exempel, poddsändningar om ämnen som inte intresserar honom alls. Bortsett från det är de flesta ljudapparater inte särskilt flexibla. Du kan spela det eller lämna det.

Ett möjligen banbrytande erbjudande kommer just från en av storheterna på marknaden: En slags Google News för ljud. Precis som det textbaserade erbjudandet redan fungerar, arbetar Google för närvarande med smarta smarttalarlösningar. Med allt som kan vara nyheter för en högtalare: interaktiv och personlig.

Så här ska det se ut:

Tänk på användarnas kritik

Så när du tänker på ljud, bör du tänka på vad användare kritiserar oftast: ”textblocken” är för långa. Och: Det finns inte tillräckligt med uppdateringar. Du kan inte hoppa över mindre intressanta ämnen. Och vice versa: Det går inte att hitta saker som man vill veta mer om.

Kort sagt, de flesta erbjuder de gamla goda radioformaten. Du kan redan göra det, men sedan hörde du samma radio. Och Smartspeakers bör vara mycket mer än radio.

I figurativ mening gäller detta inte bara klassiska journalistiska erbjudanden. Det är inte en mycket smart lösning att bara tillhandahålla ljudfiler att lyssna på. Inte i en tid då personalisering och konstgjord intelligens är en del av användarnas vardag.

Förresten, detta är tekniskt enklare än du tror: stora leverantörer som StreamABC eller RMS har ämnet personalisering fast i sin portfölj. Förresten, RMS Digital Director Frank Bachér var redan gäst i vår ”Digitalen Viertelstunde”.

Genom dessa lyssnarinsikter får radio- och ljudproducenter bättre känna sin publik. Som ett resultat kan de bättre uppskatta med vilka reklampartners ett samarbete skulle vara framgångsrikt. Å andra sidan hjälper uppgifterna marknadsförare att skräddarsy sitt innehåll och hitta lämpliga strömmar för sina meddelanden.

Du kanske också är intresserad av detta: Så här gör du: Ljud i texten

Adresserbart ljud

Liksom med andra onlinekanaler kan reklam nu också spelas ut på ett riktat sätt för ljud. Ju mer tillgängliga data, till exempel för sociodemografi eller intressen, desto mer effektiva kampanjer kan spelas ut.

Reklamplatser kan alltså utbytas helt beroende på region eller specifika adressater. Eftersom cookies inte kan ställas in på ljud – såvida inte innehållet konsumeras på ett webbläsarbaserat sätt – spelas så kallade lyssnings-ID in. Dessa gör det möjligt att identifiera användare på alla enheter och adressera dem på datadriven basis.

Enklare och bättre sökning

Röstsökningen efter filmprogram eller kändisfödelsedagar fungerar bra. Anledning: Uppgifterna är både begränsade i omfattning och välstrukturerade.

Nyhetssökningen är ett mycket större problem. Plattformarna vill att publicister ska skapa läsbara innehållsavsnitt som svarar på aktuella frågor. Det kan därför förväntas att plattformar kommer att få utgivare att använda en ny metadataspecifikation som kallas ”talbart schema”.

Detta borde leda till en mycket bättre röstsökning under 2019, där det kommer att vara möjligt att svara på frågor som ”Vad är Brexit?” och ”Vad är de senaste nyheterna från Brexit?” att ta emot.

Du kanske också är intresserad av detta: Så här gör du: SEO för röststyrning

Innehåll på olika enheter

Kombinera röstinmatning med smartphone-utgång – och vice versa: Det är okej nu och borde intensifieras. Exempel: be om filmprogrammet med Smartspeaker och slutför sedan bokningen genom att skicka ett meddelande till mobiltelefonen. På samma sätt kan du kanske spara artiklar och sedan be talaren att läsa dem.

Tekniskt sett är detta mindre komplicerat än det låter. Därför görs det ofta inte eftersom många inte känner till dessa möjligheter och därför inte föreställer dem alls.

Tips: När det gäller ljud, tänk inte ensam i ljudformat. Det finns ingen de facto-barriär mellan ljud, video, text, data och de olika slutenheterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *