Vad som fungerar i influensermarknadsföring – och vad inte

Påverkare använder varumärket, inte nödvändigtvis försäljningen

Den internationella symbolen för påverkare kan vara en svep-gest. Så här känner vi till remissmaskinerna: förvara produkter i kameran och länka Instagram-berättelser som inlägg till nätbutiken. Influencer Maria Astor (@masha) tvivlade i panelen om följare verkligen handlar direkt när produkter annonseras av henne. Hon tror att folk kommer att behöva gå tillbaka till butiken innan de köper och titta närmare på produkten innan de beslutar att köpa den.

Många andra branschexperter håller med om: påverkare är inte en försäljningskanal utan snarare varumärke, medvetenhet och innehållsskapande. Hur detta ska mätas hanteras annorlunda. Collabary av Zalando har utvecklat sin egen KPI, som de kallar ”andel av röst” – det vill säga hur många som pratar om varumärket, skjuta upp det, interagera med det efter influencer-kampanjen.

Byrån LA RED närmar sig kostnadsberäkningen. En stor del av budgeten flyter delvis in i sina avgifter för influencer-kampanjer, eftersom byråer överlämnar skapandet av innehåll till påverkarna och endast fungerar som medlare. Med alla presenterade modeller sticker det ut: Det exakta värdet av en influencer-kampanj kan ännu inte beräknas specifikt och motiveringen för det låter fortfarande vagt. Ändå är alla överens: Influencers har blivit en solid pelare i marknadsföringsmixen och ger mycket tydliga fördelar för varumärken.

display

Du kanske också är intresserad av hur Instagram-påverkare tjänar femsiffriga summor med sina egna fotoinställningar

Influencer Marketing Day3
Panel med ApeCrime, Moritz Garth, Maria Astor och Silvi Carlsson (Foto: Lisa Geiger)

Influencers måste betalas, i bästa fall även med Media Budget

Som tvivelaktigt är det i allmänhet fallet att skicka ett oönskat meddelande till en influencer utan förväntan. Precis som e-postmeddelanden från påverkare för gratis tjänster eller produkter. Strat-fire-strategin för varumärken att skicka ut så många produkter till mindre påverkare kan täcka leverantörer som INFLURY. Influencers och varumärken kan registrera sig via en online-plattform, behandlingen är helt automatisk. Detta är mer lämpligt för mikroinflytande som ibland ger en produktrekommendation utan betalning. Där också en liten avgift är meningsfullt, eftersom en föreställning (fotografering, copywriting, sortiment) tillhandahålls, vilket skulle ha kostat lite internt.

Med riktiga sociala medier bör byråer och varumärken hantera direkt och omfattande. Skaparna av ApeCrime rapporterar att de bästa kampanjerna med varumärken har kommit i timmar av brainstorming. Även år senare minns deras fans episka produktioner för vilka märket hade mer budget än de vanliga ApeCrime-videorna. Cengiz säger: ”Vi vill inte göra reklam fet.” Så riktigt meningsfullt, underhållande innehåll för välmående fans som gynnar alla parter.

Nicole Buck, kundpartnern Facebooks Transformational Retail and Fashion DACH, visar tydligt att organiskt innehåll bara borde vara en liten del av influencer-kampanjen. Den större delen består av märkesinnehåll, som naturligtvis bygger på Facebook, mediebudget. I praktiken ser det ut så här: påverkaren betalas inte bara för sin prestanda, utan för det publicerade innehållet och mediebudgeten planeras också. För detta ändamål tillhandahåller Facebook redan verktyg med vilka märken själva kan ta över kontrollen av dessa annonser på influencer-plattformarna, inklusive önskad inriktning. Således får innehållet som produceras med ansträngning och passion den räckvidd det förtjänar och varumärket använder det maximalt effektivt.

Påverkare måste också rapportera negativt för att vara autentiska

Ingen vill gå vidare med reklamkolumner. Ändå tenderar många så kallade influenser naturligtvis att berömma ett märke som betalar dem pengar. Följare ser dock igenom detta på lång sikt och en influencer som alltid berömmer och aldrig säger något kritiskt, är inte riktigt äkta. Eftersom en vän som kommer med en rekommendation skulle också nämna en negativ aspekt.

Påverkarna Maria Astor och Silvi Carlsson har blivit alltmer kritiska mot sin miljö under de senaste åren, inte bara pratar om mode utan också om politik. Framgången visar dem rätt: Följarna är sensibiliserade och kräver verkliga opinionsledare i bokstavlig mening. För att göra det måste varumärken ge upp kontrollen och till och med förvänta sig att deras påverkare kritiskt tar upp sina problem och produkter. För då är rekommendationen verkligen giltig och kanske driver en eller annan följare in i webbshoppen.

Du kanske också är intresserad av detta: Den perfekta informatörsbriefingen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *